Skoči na vsebino

"Sivi" uvozniki motorjev


adrenalyn

Priporočene objave

Bil sem pri IGL in gledal FZS 6 cenejšo od Delta Team za 250.000 :eek: ,nevem zakaj bi se bal takega motorja ,ker je nov se sploh ne bojim ga kupiti !Sem pa se pozanimal o DDV-ju mi sploh nič ne morejo,če sem ga že registriral,ha! Tu se nazorno vidi, da država nima potrebnih prijemov, da bi lahko kasirala dajatve in tako se je mnogo ljudi znašlo in koristijo luknjo v zakonu še vedno !!!

kje si se pa pozanimal o ddv in kaj pravijo?

lp 6

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Saj ti garancije ne da en DT, ampak proizvajalec, v tem primeru Yamaha.

In če ga DT kaj sere, jim zagroziš, da jih boš Yamahi zatožil, pa bodo takoj bolj prijazni postali.

Sicer pa se pri nas velikokrat opaža, da si trgovci izmišljujejo svoje zakone, kar se tiče garancij in podobnih zadev. Pa tudi kupci ne poznajo svojih pravic.

Pojdi v trgovino in reci, da z izdelkom, ki si ga kupil pred dvema tednoma nisi zadovoljen in ga vračaš, ter zahtevaš vrnitev kupnine.

Debelo te bodo gledali in se ti posmehovali, čeprav imaš po Zakonu o trgovini do tega pravico, prav tako, kot je garancija zakonsko določena. Pa se lahko en DT na trepalnice postavi.

v MB jih je prodajalec dobil takoj, ko je bil sesalec plačan........(12% provizije)

Delno proizvajalec distributerjem/uvoznikom dodeli 'fevde', da imajo vsak svoj teren in biznisirajo, ne da bi se med seboj motili. Problem nastane, če naj bi uvoznik A v državo Aaaaaa motorje jemal v skladišču S, vendar pa jih raje odkupi iz skladišča prodajalca B v državi Bbbbbbb, ki jih je zaradi pravil trga in gospodarskih razmer dobil nekoliko cenej ali pa kaj ... tako se sistem fevdov poruši ... namreč, cene so v državah nekoliko različne in tudi uvozniki/distributerji dobijo različno ceno... vsaj nedavno je bilo tako in to pri največjih podjetjih, v manjših je za vse ista cena pa ko voli nek izvoli...

skratka - korporacije skušajo nekako interno urejati trg in to tudi z dodeljevanjem/razveljavljanjem uvozniških pravic in tudi globalnih (evropskih) garancij. Če nekdo malce mimo kupuje nekje, kjer principal ne želi, da ta distributer jemlje robo, lahko pride do konfliktov in kakšnih umazanih trikov s papirji.

In ja - se dogaja.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Uradni uvoznik in prodajalec mora zagotoviti tudi servisiranje ter rezervne dele. Sivi,nelegalni uvoznik, ki z nelegalnim transferjem iz tujine skupaj s prodajalcem utaji DDV pa ni obvezen zagotavljati servisa,niti rezervnih delov. ko imate nekateri toliko čez DT, tam ima rezervnih delov toliko, kot vsi uvozniki v SLo skupaj. Sicer pa po DT običajno najbolj serjejo tisti, ki tam še nikoli niso nič kupili ali pa tam sploh še niso bili,.......... (zvedeliodprijateljevblablabla)

Zaradi mene kupujte karkoli in kjerkoli. Če bo kaj narobe pa se vsekakor lahko vsak pritoži na tramvajkomando.Potem je ponavadi pa jok in stok, kakšna pravna država je SLO, ko ne poskrbi za ubogega in nasankanega kupca.....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Saj DT in ostali uradni uvozniki tudi z rezervnimi deli zaslužijo in bi seveda bilo neumno, če jih ne bi imeli.

Poleg tega bi rad, da mi natančneje razložiš pojem NELEGALNI TRANSFER.

Preden boš karkoli izjavil, naj ti povem, da v EU velja prost pretok blaga in storitev.

Trik je le v tem da so vsi uradni uvozniki imeli MONOPOL, ki so ga izkoriščali.

Ker se sedaj nočejo sprijazniti s konkurenco in nočejo spustiti cen ter se s tem odreči delu svojega zaslužka, sedaj blatijo svoje konkurente in jim mečejo polena pod noge.

Vsem ki govorite o utaji davka bom postavil naslednje vprašanje:

Če je steklenica Laškega piva v prodajalni A za 15 SIT cenejša kot v prodajalni B, to pomeni, da so pri podjetju A utajili DDV???

Če je odgovor NE, zakaj je potem vsak, ki motor ponudi po nižji ceni od nekoga drugega, avtomatsko osumljen utaje davka???

Popravljeno . Popravil Brrrm
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

... v sredo prične veljati nov zakon, ki ureja plačilo davščin za motorna vozila ...

... bo nekaterim zelo vroče ...

... država bo hotela svoj del pogače ... definitivno ...

Popravljeno . Popravil Gallus
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V. GARANCIJA ZA BREZHIBNO DELOVANJE STVARI

16. člen

(2) Pooblaščen je tisti servis, ki ima veljavno pooblastilo proizvajalca, da lahko izvaja servisna dela na proizvodih in ima sklenjeno pogodbo za dobavo originalnih rezervnih delov.

(5) Tudi po preteku garancijskega roka je proizvajalec dolžan potrošniku zagotavljati vzdrževanje, nadomestne dele in priklopne aparate.

(6) Pravice iz garancije lahko potrošnik uveljavlja tudi proti prodajalcu.

II. ODGOVORNOST ZA IZDELEK

(3) Če proizvajalca izdelka ali uvoznika ni mogoče ugotoviti, se vsak dobavitelj izdelka šteje za proizvajalca, razen če v razumnem roku oškodovanca obvesti o tem, kdo je proizvajalec oziroma uvoznik, ali katera oseba mu je izdelek dobavila.

malo pomembneje pa bo tole

(2) Proizvajalec ima obveznosti po zakonu, tudi če za blago, določeno v predpisu iz 15.b člena tega zakona, garancijski list ni bil izdan ali ni bil izročen potrošniku ali iz njegove vsebine ne izhajajo z zakonom predpisane obveznosti proizvajalca.

(3) Šteje se, da garancijski list ni bil izdan, če potrošniku niso bile izročene listine, na katerih so vsi podatki iz prvega odstavka tega člena. Če se podatki iz prvega odstavka tega člena nahajajo na različnih listinah, mora prodajalec potrošnika na to posebej opozoriti.

vzeto iz tule

37. člen

(1) Prodajalec mora potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne in pravne napake svoje izpolnitve.

(2) Napaka je stvarna:

1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;

2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;

3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;

4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

(3) Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.

(4) Za odgovornost za stvarne in pravne napake se uporabljajo določbe zakona, ki ureja obligacijska razmerja, če ta zakon ne določa drugače.

37.a člen

(1) Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.

(2) Potrošnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda.

(3) Obvestilo o napaki lahko potrošnik prodajalcu sporoči osebno, o čemer mu prodajalec mora izdati potrdilo, ali ga pošlje v prodajalno, kjer je bila stvar kupljena, ali pa zastopniku prodajalca, s katerim je sklenil pogodbo.

in še tole

Vračilo ali zamenjava izdelka brez napake

Izdelek brez napake je mogoče zamenjati ali vrniti le ob soglasju prodajalca.

Enako kot je za sklenitev pogodbe potrebno soglasje obeh pogodbenih strank, je tudi za razvezo ali spremembo pogodbe (vračilo ali zamenjava izdelka brez napake), potrebno soglasje potrošnika in prodajalca. Prodajalci so največkrat pripravljeni zamenjati izdelek, če zaradi zamenjave nimajo škode, oziroma so pripravljeni priznati potrošniku dobropis, skoraj nikoli pa niso pripravljeni vrniti kupnine in tega niti niso dolžni storiti, razen v primeru, če je to prodajlec obljubljal.

Napačno je razumevanje potrošnikov, da lahko zato, ker so si premislili, izdelek brez napake, vrnejo v 8 dneh in zahtevajo vračilo kupnine.

Izdelek brez napake lahko potrošnik vrne v 15 dneh brez navedbe razloga v primeru, če sklene pogodbo na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov

Popravljeno . Popravil Nagaya
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

2.)Saj DT in ostali uradni uvozniki tudi z rezervnimi deli zaslužijo in bi seveda bilo neumno, če jih ne bi imeli.

1.)Poleg tega bi rad, da mi natančneje razložiš pojem NELEGALNI TRANSFER.

3.)Preden boš karkoli izjavil, naj ti povem, da v EU velja prost pretok blaga in storitev.

Vsem ki govorite o utaji davka bom postavil naslednje vprašanje:

Če je steklenica Laškega piva v prodajalni A za 15 SIT cenejša kot v prodajalni B, to pomeni, da so pri podjetju A utajili DDV???

1.)Nelegalni transfer je v današnjih časopisih deklariran, kot GOLJUFIJA. Piše tako, da so sivi uvozniki ogoljufali državo oz.države za toliko in toliko, ker ni bil plačan DDV in DMV (davek na motorna vozila). Zaradi tega so (po starem zakonu)ovadili tri "prodajalce",v sredo pa začne veljati zakon, ki bo take stvai preprečil vnaprej. Po izračunih države kaže, da so si sivi uvozniki, kljub malce nižji ceni od uradnega uvoznika, zagotovili oz.odrezali precej večji kos pogače , kot uradni.

2.)Poskusi ustanoviti firmo, nabavi za nekaj mio EUR rezervnih delov, financiraj zaloge, organiziraj in vzdržuj servisno mrežo, nato pa se veseli "sivih kupcev", ki ti bodo prišli uveljavljat garancijo za stvarne napake, ali pa samo npr.po kakšen vijak, ki ne stane skoraj nič, njega pa bi stal še toliko in toliko bencina in cestnin, da bi ga šel kupit v AUT ali IT.

3.)Sivi uvozi avtov in motorjev povezani z utajo DDV in DMV nimajo NIČESAR skupnega z skupnim EU trgom, kot hočeš prikazati, niti ničesar skupnega nz zdravo konkurenco, ki ob 15 sit razlike lahko velja pri pivu, ki si ga dal za primer.

Pa lep pozdrav.

vpraš DT, če majo vsi njihovi motorji legalne mednarodne garancije :devil:

Sym, imajo!

Popravljeno . Popravil Damian
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

čist tko za mušter marže....guma ki jo kupiš ima cca 60%maržo (vsaj tako je povedal na javni tv en vulkanizer)

V USA kjer si trgovec naredi zalogo vozil (tam kupec ni pripravljen čakat mesec dni, da mu dostavijo željeno barvo) jih konec sezone proda bistveno ceneje, da ne rečem smešno nizko glede na letno ceno.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

vem za biznis, kjer je marša 100%

gre za prodajanje buč :-)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ta MOTOIGL je cepec..

smo bili danes tam pred njegovo hišo

ne vem kakšen D.O.O je to, da ima stalno izklopljen telefon. ko zvoniš pred bajto pride mati s polomljeno roko in o motorjih nič ne ve .. sin je ne pusti niti blizu.. motorji so zaklenjeni tam v neki vrtni lopi... nikjer sledu o MOTOIGL D.O.O

toliko o resnosti prodajalca.. ne vem koga lahko kličeš in mu zvoniš takrat ko je kaj narobe z nakupom....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

zelo zanimivo tudi sam sem ga že iskal tam okoli pošte pa nisem našel nobene table igl doo sem že mislil da sem kej zaj..... Ko sem ga zjutraj poklical se je oglasil in sva se zmenila popoldan tam sem bil okoli 14-ih ampak ko sem ga klical se ni nihče oglasil vendar me je pa naslednji dan poklical ker je imel neodgovorjen klic.

Kupujem pa cbr 600f novo pa sploh nevem kaj naj naredim oz. pri kom naj jo kupim da se nebom nategnil.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

toliko o resnosti prodajalca.. ne vem koga lahko kličeš in mu zvoniš takrat ko je kaj narobe z nakupom....

jah, ta pač ni narjen na poskok, da bi takoj skoču, k motosvetovci kličejo :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:hmm:

Davek na motorna vozila se plačuje tudi pri nakupu rabljenih cestnih motornih vozil, za katere je potrebna registracija, vendar le, če se ob tem nakupu ne obračuna DDV.

Novela zakona spreminja način pobiranja davka za določene kategorije zavezancev, in sicer z namenom zmanjšanja števila davčnih utaj. Medtem ko je doslej vsak, ki je želel registrirati avto, sam izpolnil obrazec in ga predložil davčni upravi ter plačal davek, pa se bo davek po novem obračunal na podlagi odločbe davčnega organa.

Med spremembami zakona na Davčni upravi RS (DURS) opozarjajo na novost, ki se nanaša na davčnega zavezanca (fizično ali pravno osebo), ki iz druge države članice EU pridobi motorno vozilo, ki je bilo predhodno registrirano v drugi državi. Za tako pridobljena motorna vozila brez predložitve potrdila o plačanem davku na motorna vozila oz. potrdila o oprostitvi tega davka, ki ga izda davčni organ, ne bo mogoča pridobitev potrdila o skladnosti, ki je pogoj za registracijo vozila, opozarjajo na DURS.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

........predhodno registrirano v drugi državi. Za tako pridobljena motorna vozila brez predložitve potrdila o plačanem davku na motorna vozila oz. potrdila o oprostitvi tega davka, ki ga izda davčni organ, ne bo mogoča pridobitev potrdila o skladnosti, ki je pogoj za registracijo vozila, opozarjajo na DURS.

kot je meni znano je bilo potrebno tudi sedaj na davčno upravp po tako potrdilo... in za rabljeno vozilo ki ga kupiš v tujini ti ni potrebno plačevat DDV ker davek plačaš že v tujini ob nakupu ...

kako delajo pa ti ŠVERC-KOMERC D.O.O pa je njihov problem ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

<nepreverjeno>.

Imajo pa pri as-domzale kar nekaj novopecenih lastnikov hond, ki so kupili preko teh uvoznikov, ki jih fehtajo, da jim zrihtajo vse papirje za registracijo, ker jih tam niso dobili...

</nepreverjeno>

lp

ravno to se je zgodilo enemu mojemu frendu iz Krasa, ki je kupil motor pri Borutu v Dragomerju za cca. 150 000 sit ceneje, zdaj pa mu ga nihče noče servisirati, tako, da si je revež servis moral sam narediti servis :slap: :slap: :slap: , sramota........., za ušivih 150 jurjev, pa še kufer mu je zajebal, namesto lukenj kot bi jih moral je po pomoti naredil še dve, seveda kaj se je zgodilo - voda je prišla v kufer,

pa imaš nov motor z ogromno jeze in žalosti............... :slap: :slap: :slap: :cry:

povedala pa sem mu, da si je kriv čisto sam, ker je kupil pri kvazi uvozniku

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Bla, bla, bla,....tati

Zakaj ti ne bi motorja nihče servisiral. Zastonj zagotovo ne. Denar pa ne smrdi in ga večinoma vsak rad zasluži.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Bla, bla, bla,....tati

Zakaj ti ne bi motorja nihče servisiral. Zastonj zagotovo ne. Denar pa ne smrdi in ga večinoma vsak rad zasluži.

taka pač je njegova izjava, ki pa mislim, da ni osamljena......

garancija ne velja pa nikjer razen pri prodajalcu, če ti jo upošteva.... :angry2:

pa mislim, da če ima folk denar za nov motor bo imel tudi denar za servis, ki ne stane celo premoženje.........., ne???

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!