Skoči na vsebino

(NE)Pomagati???


Kane

Priporočene objave

Mutika........veš, jaz ti bom pa povedal nekaj drugega!

Pa zameri.....al pa ne!

Ko sem jaz vlekel tipa iz kamiona, ki se je priklopil na daljnovod.........sem krepko premišljal.......

Prvo......a bo tut mene zrukal?

A imam pravo obutev?

A naj ga s kakim lesenim kavlom ven potegnem?

Kaj se mu bo zgodilo, ko bo padel na tla?

Veš.........verjamem, da lepe besede TAKRAT.......pomagajo več, kot reševalci.......tudi dežnik!

Ampak.....tukaj debatiramo o tem.......a sploh IMAMO jajca ukrepat, ko je to potrebno?????????

Verjemi..........če bi se ti......nedaj slućajno da se to zgodi..........dušila, ali bila potrebna masaže srca in umetnega dihanja...........ne vem, kako bi reagiral!!!!!!!!!!!!!!!!......res ne..........če razmišljam ta trenutek.......ko nisem v tej situaciji........bom lahkega srca rekel.......seveda, da bom!!!!!.......Ampak.............hipotetično je eno............realnost, pa nekaj popolnoma drugega.............in takrat................se nevede lahko odločiš, da se je bolje peljati naprej.

Veš......to je pa druga plat medalje, ki jo bo redko kdo priznal!!!!!!!!!!!!

Le zakaj bi zamerila, klimbra?

Saj nisem kura, celo strinjam se s teboj.

Kar si napisal, je preklemansko res, govoriti je eno, narediti je drugo. Velja za čisto vse v življenju.

Napisala sem pač to, kar v resnici občutim in v kar verjamem, kako ravnam. Jasno, da nisem nikakršen heroj; če ne zmorem, se ne silim zraven. Zato se mi zdi tako pomembno, da trezno in zrelo presodimo, če smo sposobni pomagat ali ne.

V teh dolgih letih, kar sem na svetu, sem pač doživela tudi to, da sem se morala na licu mesta odločit, če smem ali ne smem pomagat, če si upam ali ne … mogoče je res izpadlo, da sem govorila na pamet, a verjemi, da nisem. Tudi mene je bilo grozno strah, ko sem gledala poškodovanega človeka krvavet, bruhat, ko ne veš, ali ravnaš prav ali ne, … ko se te oklepa kot pobesnel, ti pa si že na robu panike, ampak vidiš, da gre, da lahko nekaj storiš; ko se mi je lastni otrok na rokah dušil in izgubljal zavest, sem preprosto morala nekaj naredit, čeprav me je bilo groza, da ravnam narobe … pa tisti plesniv občutek nemoči, ko pred tvojimi nogami trepeta do mesa olupljeno telo, ker se je tip igral terminatorja brez opreme, v kratkih hlačah na motorju in si ga ne upaš niti dotaknit, vendar ga moraš vsaj nekako zaščitit, da ga še kateri drugi terminator ne pregazi; pa občutek težko obvladljive panike, ko se tik pred teboj na avtocesti zgodi nesreča in mrzlično razmišljaš, do kam lahko izpostavljaš sebe in če sploh … saj so mnogi dovolj napisali, jaz sem le zrno dodala.

Verjamem, da imaš pomisleke, saj je še kako res, da iz varne časovne razdalje ali pa iz fotelja v dnevni sobi zmoremo marsikaj, ko pa se zgodi v realnem svetu, pa obveljajo drugačna pravila in merila; in zato se mi zdi tako zelo pomembna zrela presoja ter pripravljenost, da vsaj približno vemo, kaj delamo, pa da zmoremo obladovati paniko in trepetanje rok, nog, srca ... hudo.

In zato sem tudi omenila, da v želji pomagati ne smemo ogrožati ne ponesrečenca, ne sebe.

Potem je res bolje, da si to priznamo in še pravočasno odpeljemo dalje. Tudi za kaj takega je potrebna precejšnja mera poguma.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pomagati vedno. sploh ne bi smeli drgač razmišljat. vsaj zavarovat kraj nesreče in 112 poklicat če ne drugega. strah pa je ob takih dogodkih neizogiben, saj te postavlja v nepričakovano stresno situacijo. tudi profesionalci ga imajo, samo zaradi izkušenj in treninga jih ta ne ovira. če pa človek otrpne ali zbeži, če ni povzročitelj ga jst ne obsojam ali kritiziram. vsak reagira drugače. pa konec koncev tudi zijala naj bodo, vsaj vidijo kaj se jim lahko zgodi in je to sicer kruta ampak dobra šola.

Popravljeno . Popravil GorazdH
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Samo panika te ne sme zgrabit....če maš trezno glavo se da vse lpu nardit, in mogoče rešit življenje.....

Je pa sodeč po komentarjih kar precej takih ki bi pomagali v takih in drugačnih situacijah.....sam sem namreč že pomagu pri različnih situacijah, tudi z smrtnim izidom...ampak, nisem zaradi tega bilm slab, naredilo me je bol odpornega proti takim situacijam....

Samo brez panike, k kdr pride panika, gre vse rakom žwižgat....

:rolleyes:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 4 let pozneje...

Sploh ni problem pomagati. Pa kdo pomisli, da pride v situacijo pomagati "poklicnim" goljufom ? Tudi to se dogaja. Nastavijo vabo, pošten človek pa naj... Ne rečem, da se to dogaja nonstop. Samo previdnost pa res ni odveč. Te situacije so bolj z avti oziroma v kakšnih gnečah (trgovski centri, ...). Je pa veliko primerov na avtocesti, ko cigani (ni drugega izraza) na parkingu preluknjajo gumo, potem pa se vozijo za "žrtvijo" in ji želijo pomagati. Ko nekdo nesebično pomaga, drugi veselo "nakupuje" v žrtvinem avtu. Ponavadi samo pokažejo na predrto gumo, voznik gre pogledati, cigani pa "maznejo" denarnico, torbico, ... V teh primerih gre vedno za zadnjo desno gumo, ker je najdlje od voznika. Je pa tudi veliko primerov, ko predrejo gumo na parkingu, potem pa zbudijo voznika in mu kažejo na gumo. Spet zadnja desna. Med ogledovanjem gume, se drugi cigan "gosti " v avtu s telefoni, denarnicami, računalniki, ... Tega je zelo veliko. Imamo pa srečo, da cigani zelo radi "pomagajo" svojim "zemljakom", čeprav včasih tudi malo zatajijo in "pomagajo" tujcem. Ti cigani so večinoma Bolgari, Romuni, Madžari, Slovaki. Vsaj vozila imajo takšne registrske oznake.

 

Kar pa se tiče pomagati nekomu, kateri resnično potrebuje pomoč, se je potrebno ustaviti in pomagati. Sem že velikokrat vozil razne kantice z gorivom. Tudi to se zgodi.

Ne morem pa razumeti nekaterih (določeni slaboumni osebki) svojih kolegov, katerim se veselo j... za človeka v stiski oziroma z vozilom v okvari. Taki modeli rečejo, naj si pokliče avtovleko (AMZS, kateri je najdražji) in naj jo plača, če pač nima plačano asistenco. So pač tudi takšni, kateri si ne morejo privoščiti dražjega zavarovanja. Jaz pokličem nekoga, ki ta prevoz naredi za manj denarja (če je potreben odvoz). Ali pa primeri predrte gume in voznika ali voznice, kateri ne zna ali ne more zamenjati gume. Zopet so nekateri kolegi pametni in "predlagajo" drago avtovleko AMZS. Da ne bo kdo mislil, da je teh modelov veliko. Malo jih je, samo toliko sranja naredijo, da ne morem mimo tega.

Kaj je takšen problem zamenjati gumo ? Malo se umažeš, pa je narejeno.

 

Zanimivo je poleti, ko je veliko turistov z raznimi zemljevidi parkirani na cesti in ob cesti. Se pač ustavim in vprašam, če Garmin tukaj kaže kamp. Če je Slovenija na karti včja od dlani, potem lahko nekako najdemo njihovo destinacijo. Jih pa veliko potuje iz Italije po avtocesti do Reke. Nekaterim se lahko dopove, da do Reke ni avtoceste in obrnejo na VP nec, drugi pa trmijo in želijo voziti po avtocesti. Pač dobijo vpogled v karto, kjer je jasno začrtana avtocesta do Ljubljane in preko Zagreba do Reke. Tudi taki se najdejo.

 

Verjetno se spomnite stoječih kolon na avtocesti zaradi navala turistov in še kakšnega delovišča. Takrat je največji "problem" vožnja oziroma prehitevanje po odstavnem pasu. Tukaj pa je modra luč prednost. V takih primerih ni noben motorist stal v polni bojni opremi na žgočem soncu. So lepo v koloni sledili modri luči. Počasi, se razume.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!