Skoči na vsebino

Kaj pa film?


lucif3rka

Priporočene objave

pred 34 minutami, Akito pravi:

Gledala ...??

po doolgem času končno film vreden omembe :) 

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 3 urami, Akito pravi:

...tudi tale ni "švoh" :

 

 

še ni na partisu... :doze:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 3 urami, Akito pravi:

...tudi tale ni "švoh" :

 

 

pred 28 minutami, ligenjček pravi:

še ni na partisu... :doze:

Je bil že parkrat na TV, se pa ne spomnim na katerem kanalu točno... Tom Hardy briljantno odigra obe vlogi.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 10 urami, Bmflar pravi:

Nea je na Partisu ?

Valda je, ampak najbrž si napisal gentleman, napiši gentlemEn (množina) :) 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Glasba tišine, film

Tale danes:worship:  zadnje tri pesmi   :worship::worship::worship: noro:)

 
  • The Music of Silence
  • Osupljiva, ravno prav ganljiva življenjska zgodba slepega slavčka Andree Bocellija, italijanskega superzvezdnika, ki je do sedaj prodal več kot 70 milijonov glasbenih nosilcev in si prislužil tudi zvezdo na znameniti hollywoodski aleji slavnih. V filmu spremljamo njegovo otroštvo in glasbene začetke. Rojen je bil v toskanski podeželski družini in že v njegovih rosnih letih so mu postavili diagnozo napredujočega glavkoma na obeh očeh. V internatu za slepe, kamor so ga starši vpisali, je njegovo nadarjenost in angelski glas prva prepoznala zborovodja, medtem ko mu je bil pri prvih korakih v svetu glasbe v največjo oporo stric Giovanni, ki ga je tudi prijavil na prvo tekmovanje talentov. Po krizi identitete, ki ga je popadla v času igranja po zakajenih barih, so prelomnico v njegovem življenju pomenile lekcije pri španskem maestru. Z njegovo pomočjo je našel notranji mir in način, kako svojo bolečino in manko izraziti z glasom. Glasom, ki še zdaj navdušuje polne stadione. Originalni naslov: Leto produkcije: 2017 Država: Italija Žanr: biografska drama Režija: Michael Radford Scenarij: Anna Pavignano, Michael Radford Igrajo: Antonio Banderas, Jordi Mollà, Toby Sebastian, Luisa Ranieri
  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 3 mesecev pozneje...
Tale film, kljub dvajsetim letom še vedno odličen:)
 
 
  • Black Hawk Down, 2001, drama, 
  • Ameriški vojaki se podajo na bojno nalogo v Somalijo. Trajala naj bi približno eno uro, namesto tega pa morajo preživeti dolgo in strašno noč v sovražnem mestu. 2001
  • Igrajo: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Jason Isaacs, Tom Sizemore, William Fichtner, Režija: Ridley Scott
nazaj na spored | stran filma v filmoteki
Sestreljeni črni jastreb, film
  • Všeč mi je 2
  • Hvala 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 12 minutami, izibajker pravi:

Nocoj ob 22.00 na FOX Movies.

Kultna Ridley Scott-ova mojstrovina Blade runner.

 

Všečna oba dela ? (Blade Runner 2049)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 1 mesec pozneje...

Tale film sem nekako spregledal dober film,kaj dober odličen film:worship:

 

Danes na TVS 1: Film o vojakih, ki niso hoteli streljati

Na sporedu: V ponedeljek, 26. 12. ob 21.00 na TVS 1
 

"Po vseh perverznih filmih v službi nič manj perverznega nacionalizma je Generacija 71 veter, ki odnaša smrad tako pogosto zlorabljene umetnosti ..." o novem slovenskem filmu, v katerem ima tudi sam manjšo vlogo, pravi bosanski zvezdnik Zijah Sokolović.

Ana Jurc
23. december 2011 ob 21:20
Zadnji poseg: 26. december 2011 ob 10:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA
 
 
 
Generacija 71 podaja slovenski pogled na vojno na območju nekdanje Jugoslavije. 'Je film nekoga, ki je lahko pobegnil in ki mu ni bilo treba trepetati za življenje svojcev', pravi Slatenšek. Sporočilo filma je, še pove, morda utopično, a resnično: 'Če vojaki ne bi streljali, bi bil svet boljši.' Foto: MMC RTV SLO Generacija 71 podaja slovenski pogled na vojno na območju nekdanje Jugoslavije. 'Je film nekoga, ki je lahko pobegnil in ki mu ni bilo treba trepetati za življenje svojcev', pravi Slatenšek. Sporočilo filma je, še pove, morda utopično, a resnično: 'Če vojaki ne bi streljali, bi bil svet boljši.' Foto: MMC RTV SLO
Generacija 71  Film je nastal v produkciji Casablanca film production in TV Slovenija v sodelovanju s FilRouge in Nukleus film. Za animacijo je poskrbel Darko Vučenik, za glasbo pa Dubravko Robić. Foto: RTV SLO Generacija 71  Boštjan Slatenšek: 'To je zgodba o času zla, ko si fantje, ki leta 1991 služijo vojaški rok v Jugoslovanski ljudski armadi (JLA), zastavljajo vprašanja, kot so Streljati ali ne streljati?, Na koga streljati?' Podnaslov Generacije 71 je Film o vojakih, ki nočejo streljati. Foto: RTV SLO

Film je odličen, v sebi nosi vse, kar se je dogajalo leta '91. Lepo prikaže, zakaj je do vojne prišlo, kako so se začeli obnašati ljudje in kako so se odločali, kdo bo zavzel katero od strani. Razkol Jugoslavije je povzročil grozovite žrtve, namesto ene krasne države je nastalo sedem sprtih. Film nazorno prikazuje, kje so viri zla, ki se je razpaslo po ozemljih bivše Juge. Ocenil bi ga 5+.

Vasilij Polič, sodnik in pisatelj
Generacija 71  Boštjan Slatenšek je novinar, fotograf, vojni poročevalec in režiser. Kot fotoreporter je poročal o vojnah na Kosovem, Izraelu, Iraku, Čečeniji, Etiopiji in Afganistanu. Podpisuje tudi režije več dokumentarcev: Prgišče žalosti, Goa, mesto sreče in vir preživetja ter "The Hardest Thing". Foto: RTV SLO Generacija 71  Sarajevčan Boris je po očetu Srb, po mami Hrvat, zaljubljen pa v muslimanko Selmo. Verjame v bratstvo in enotnost ter državo, ki v resnici ne obstaja več. Foto: RTV SLO

 

Zanimivo je, da v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih ni bilo posnetega niti enega filma o osamosvojitveni vojni - zdaj pa se nam obeta že drugi v pol leta. Potem, ko je poleti Jure Pervanje predstavil svojo 1991 - Neizstreljeni naboj, zgodbo o prijateljih med služenjem vojaškega roka v JLA, ki se z začetkom vretja na Balkanu kar naenkrat znajdeta na sovražnih straneh, v ponedeljek na male zaslone prihaja še ena filmska obravnava prelomnega leta 1991. Generacijo 71, film režiserja in scenarista Boštjana Slatenška, bo TV Slovenija na prvem programu premierno predvajala 26. 12. ob 21.00.

Slovenec in Hrvat v JLA: Ostati ali pobegniti?
Dogajanje se začne ob krvavem razpadu Jugoslavije spomladi leta 1991, ko skupina mladih vojakov šteje dneve v mali kasarni ob hrvaško-bosanski meji. Država in vojska, v kateri služijo, razpadata, le lučaj stran se rojeva vojna.

Slovenec Viki, Hrvat Drago in Sarajevčan Boris so stražarji, ki se na služenju vojaškega roka spoprijateljijo. Oboroženi srbski civilisti začnejo napadati vasi blizu njihove male kasarne. Po prvih silovitih napadih in zločinih nad hrvaškimi civilisti se Drago in Viki odločita za beg, Sarajevčan Boris pa, da bo ostal.

Narodnostno pisano igralsko zasedbo tvorijo Klemen Mauhler, Asim Ugljen, Almir Mehić, Aleksandar Rajaković, Zijah Sokolović, Sebastian Nared, Bajazit Alomerović, Uroš Jezdić, Žarko Savić in drugi. Tega, kako je k projektu pritegnil Sokolovića, Slatenšek ne mistificira: "Zijah je zelo v redu igralec: pokličeš ga in ga vprašaš. Če mu je tekst všeč, pristane."

''Generacija 71 je film o ljudeh, ki se znajdejo sredi vojne vihre zaradi njim tujih idealov. Generacija 71 so pozabljena močna čustva, ki jih film vleče iz danes že nezavednega, ker želi spomniti, da bi opomnil, in Generacija 71 je film tudi o tem, kako iz malo narediti veliko. Sodelovanje pri enainsedemdesetki mi je bilo v čisti užitek," je o snemanju povedal Aleksandar Rajaković, ki igra našim prijateljem naklonjenega vodnika Branka. Slatenškova največja želja za njegov film je, da bi ga predvajali tudi na sarajevskem festivalu, sicer pa upa tudi na distribucijo po artkinematografih.

Rdečo nit zgodbe dopolnjujejo dokumentarni izseki iz hrvaških in slovenskih televizijskih poročil iz tistega obdobja, na nekaj mestih pa za hip v dogajanje vstopijo celo globoko simbolični animirani liki (idejo zanje je Slatenšek dobil ob gledanju z oskarjem nagrajenega animiranega filma Valček z Baširjem, sicer pa so delo Darka Vučenika). Morda se zdi presenetljivo, da se je Slatenšek, ki ima za seboj fascinantno kariero novinarja, fotografa, vojnega poročevalca (spremljal je krizne razmere na Kosovem, v Izraelu, Iraku, Čečeniji, Etiopiji in Afganistanu) in snemanja dokumentarnih filmov, tokrat tematike lotil s kombinacijo dokumentarnega, animiranega in igranega filma, pri čemer močno prevladujejo elementi slednjega. Sam se s tovrstnimi etiketami ne obremenjuje, češ da filme "loči na dobre in slabe, ne na igrane in dokumentarne". Ideja za film se mu je porodila že pred desetimi leti, realizacija pa je takšna, kot si jo je želel že takrat.

Resnična zgodba vojakov, ki niso hoteli streljati
Vprašanje avtobiografskosti se, glede na to, da je Slatenšek poleg vsega naštetega tudi pripadnik generacije 71, postavlja kar samo. Snov za scenarij je dejansko zajemal iz lastne izkušnje leta 1991, ko je bil prisiljen bežati iz JLA. "Za film sem jo sicer poenostavil, ampak to je v bistvu moja zgodba. Človek, ki igra taksista, je bil z menoj v vojski. On je tisti, ki je ustavil in pobiral trupla, ki jih vidimo na enem od dokumentarnih posnetkov. Sam sem bil kmalu doma, a sem potem še nadaljnja štiri leta spremljal, kaj se je dogajalo z mojimi prijatelji. Film je zato posvečen tudi vsem, ki so ostali tam in branili Sarajevo in druga bosanska mesta."

Težko je bilo najti že Titovo sliko
Kot se pri filmih s tematiko polpretekle zgodovine rado primeri, sta svojevrsten izziv pomenila tudi kostumografija in scenografija začetka devetdesetih let, ki so jih morali poustvariti. "Silne težave smo imeli, ker v slovenskih fundusih nismo našli nobenih uniform; dobili nismo niti Titove slike – na koncu sem eno našel na svojem podstrešju. Uniforme smo si nato sposodili od podjetja Jadran Film. Očitno imamo v Sloveniji nekam čuden odnos do svoje polpretekle zgodovine, saj so vse te stvari bliskovito izginile iz naših življenj. Enako se je zgodilo z arhivi: zelo so slabo urejeni in gradivo iz tega obdobja izginja."

Nekoč Jugoslavija, danes Evropa
Kljub temu, da film med drugim tematizira rastoče napetosti med pripadniki različnih narodnosti, ki se znajdejo v isti kasarni, pa iz Generacije 71 veje tudi jugonostalgija – predvsem po zaslugi glasbe bendov, ki so zaznamovali tiste lepše, složnejše čase; kaj lahko je prepoznati skladbe Azre, EKV-ja, svetlolasa ikona Tajči pa dobi celo zabavno karaokeizvedbo. "Jugonostalgija gotovo je bila prisotna," prizna Slatenšek. "Današnja združena Evropa v nekaterih elementih ni bistveno drugačna od nekdanje združene Jugoslavije. Tudi danes se v Evropi sprašujemo: Je vredno živeti skupaj ali ni? Če se bomo to iskreno vprašali, bo morda laže najti pravi odgovor, kajti včasih je bolje ostati skupaj, včasih pa tudi ne."

 
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 1 mesec pozneje...

En tak fajn sproščujoč film:worship:

na sporedu: 13.08.2021 ob 20:05, SLO 2
 
 
  • A Royal Night Out, 2015, komedija, 93 min, IMDb ocena: 6.5
  • Zabavna zgodba, osnovana na resničnih dogodkih, prikazuje divjo pustolovščino mladih britanskih princes Elizabete in Margarete na dan zmage v Evropi. 8. maja 1945 je razglašena zmaga nad nacistično Nemčijo, in Britanci se prepustijo neizmernemu veselju. Da bi občutili vznemirljivo dogajanje na ulicah, princesi zaprosita starše za izhod iz palače, vendar kmalu pobegneta varnostnikoma in se vsaka zase podata na zabavno pustolovščino po Londonu. Originalni naslov: Leto produkcije: 2015 Država: Velika Britanija Žanr: komedija Režija: Julian Jarrold Scenarij: Trevor De Silva in Kevin Hood Igrajo: Sarah Gadon, Emily Watson, Bel Powley, Rupert Everett, Jack Reynor
  •  
nazaj na spored | stran filma v filmoteki
Nepozabna noč britanskih princes, film
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Danes pa spet odličen film:worship: da se kar zamisliš:)

na sporedu: 15.08.2021 ob 17:10, SLO 2
 
 
  • L'incroyable histoire du facteur Cheval, 2018, biografski, 100 min, 
  • Navdihujoč biografski film o ekscentričnem samouku, ki je lastnoročno zgradil enega od sodobnih arhitekturnih čudežev. Jug Francije leta 1879. Joseph, preprost človek, živi na podeželju in kot poštar vsak dan sam prepotuje 30 kilometrov. Na poti mu ni dolgčas, saj sanjari o lepih kotičkih sveta, ki jih pozna le z razglednic. Nekega dne spozna lepotico Filomeno, ki popestri njegovo enolično življenje v osami in ga razneži s svojo brezpogojno ljubeznijo. Po rojstvu hčere se Joseph domisli, da bo na dvorišču hiše zanjo zgradil grad, palačo. Brez načrtov, le s pomočjo domišljije, in brez arhitekturnega predznanja začne udejanjati noro idejo, ki ji posveti vsak trenutek prostega časa. 35-letni podvig ga skoraj stane življenje. Po letih samotarskega garanja njegov dom obiščejo novinarji in o njem napišejo prvi članek. Poštarjeva palača se je vpisala v zgodovino umetnosti in velja za enega najimpresivnejših amaterskih opusov. Gradnjo so leta 1969 razglasili za kulturni spomenik. Čeprav je bila njena umetniška vrednost predmet številnih debat, pa način zavzetega ustvarjanja nedvomno potrjuje umetniško delo, ki je že samo po sebi dih jemajoče in navdihujoče. Poštar je kamne, s katerimi je gradil, sprva prenašal v žepih. Palača je na ogled javnosti in letno jo obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Izvirni naslov: L'INCROYABLE HISTOIRE DU FACTEUR CHEVAL / Belgijsko-francoski film, 2019 / Režija: Nils Tavernier / Scenarij: Laurent Bertoni, Fanny Desmares / Igrajo: Jacques Gamblin, Laetitia Casta, Florence Thomassin
  • Ferdinand Cheval - WikipediaFrench Mailman Spends 33 Years Building Epic Palace From Pebbles Collected  On His 18-Mile Mail Route | Bored Panda
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 1 mesec pozneje...
  • 1 mesec pozneje...

Tale film, odličen:worship:

  Božja milost, film 

 
 
  • Grâce à Dieu, 2018, drama, 132 min, 
  • Alexandre je iskreno veren mož, ki z ženo in otroki živi v Lyonu. Nekega dne po naključju izve, da duhovnik, ki ga je v otroštvu zlorabljal, še vedno dela z otroki. Odloči se, da bo ukrepal ter pretrgal tišino, ki obkroža zločine. Kmalu se mu pridružita še dve žrtvi, vročekrvni François in globoko travmatizirani Emmanuel. A iz boja ne bo nihče izšel nepoškodovan. Po resničnem sodnem primeru posneta drama nekdaj razvpitega francoskega režiserja Françoisa Ozona sledi trem moškim, ki združijo moči, da bi razkrinkali cerkveno svetohlinstvo in se osvobodili bremena dolgo zamolčane resnice. Velika nagrada žirije na Berlinalu leta 2019. Originalni naslov: GRÂCE À DIEU Leto produkcije: 2018 Država: Francija, Belgija Žanr: drama Režija: François Ozon Scenarij: François Ozon Igrajo: Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud, Éric Caravaca
  •  

več
Božja milost, film
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...

Tole sem pravkar gledal dober film:worship:

 

 Film tedna: Čarodej, ameriški rokoborec, film 

 
  •  
  • Športna drama po resničnih dogodkih. Film je navdihujoča zgodba o sedemnajstletnem Aliju Jahaniju, Irancu, ki so ga starši skrivaj poslali v ZDA, da bi ga obvarovali pred vojno med Iranom in Irakom konec sedemdesetih in v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Ko Ali prispe v Kalifornijo, ga sprejme stric, mamin brat. Vpiše se v srednjo šolo in se poskuša vživeti v novo okolje, kar pa mu ne gre najbolje. Braniti se mora pred šolskimi nasilneži, zaradi sporov z njimi pa zabrede v težave. A v šoli spozna tudi prvo ljubezen. Ob vseh težavah fant začne trenirati rokoborbo; če ne drugače, si bo morda tako prislužil spoštovanje vrstnikov … AMERICAN WRESTLER: THE WIZARD / USA / 2016 Režija: Alex Ranarivelo / Scenarij: Ali Afshar, Brian Rudnick / Igrajo: George Kosturos, William Fichtner, Ali Afshar, Lia Marie Johnson, Gabriel Basso, Jon Voight, Sasha Feldman, Chase Mowen, Kevin G. Schmidt, Nicholas Guilak, Shannon Collis, Karina Andrews, Tony Panterra, Salome Azizi, John Asadi …
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...

@maus in ostali borci za samostojno Slovenijo...

Prijatelj mi je preposlal, pa jaz prepošiljam naprej...

"Obveščam vas, da bo v torek 23.11.2021 na sporedu RTV - prvi program ob 21.05 igrano-dokumentarnega film - Zbujeni v sanje

 

V nadaljevanju prenašam mnenje o filmu Zveze društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki sta film financirali

 

“Zbujeni v sanje” je 50 minutni film, ki pripoveduje zgodbo slovenske vojne tam, kjer se je resnično dogajala. V zgodbi ni interpretacije morebitnih političnih in gospodarskih koristi akterjev in ne olepševanja ali želje po mitizaciji. Zgodbe s ključnih bojišč pripovedujejo ljudje s prve bojne linije in z ognjene črte. Tisti, katerih življenja so bila dejansko ogrožena, ki so bili težko ranjeni ali pa so bili priča smrti svojih soborcev. Film ponuja neposreden pogled v krvavo drobovje vojne in hkrati zaradi odsotnosti vsake želje po uveljavljenju lastnega ega pričevalcev, nosi duh časa. Pojasni vse, kar razlage in analize, pa naj so še tako temeljite, ne zmorejo. Film skozi oči slehernika na kratko razjasni dejstva in razmerja, ki so  to vojno delala posebno in usmerjala njen tok mimo ustaljenih črno belih delitev na naše in vaše. Največja etična vrednost filma je v tem, da so končno dobili besedo tisti, ki so se, za povsem subjektiven ideal boljšega življenja v samostojni, svobodni in pravični Sloveniji, izpostavili smrtni nevarnosti svoja življenja."

Evo, gledamo jutri?...

Držte se.?

 

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 14 urami, GoBobi pravi:

@maus in ostali borci za samostojno Slovenijo...

Prijatelj mi je preposlal, pa jaz prepošiljam naprej...

Super, ampak me ne zanima več, ker so vse uničili in spolitizirali .... še drugo svetovno voljno vmes mešajo ... res se mi ne da tega več , ne gledat, ne poslušat...

edino še kako ugodnost bom koristil ... ostalo naj si nekam zatlačijo 

 

;) 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!