Skoči na vsebino

Ali imate radi cimet?  

24 članov je glasovalo

  1. 1. Ali imate radi cimet?

    • Da.
      15
    • Ne.
      5
    • Ne vem.
      0
    • Obožujem ga. Cimet je moje življenje, moja strast, moje veselje, moja ljubezen, moje vse!
      4


Priporočene objave

Definitivno podpiram in delim tole "obsesijo". Cimet je povsod, od kafeta pa cukra, do golažev do prelivov za solate. :blush:

 

Rezultat iskanja slik za cinnamon quote

Popravljeno . Popravil lucif3rka
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 2 urami, Arzen pravi:

Samo eno vprašanje, a tebi pokaže kdo je kako volil?

 

neh se štult.. tle smo punćke pa js in cimet ... :mad:

p.s.

mogl bi ti pokazat :huh:

pomoje je anonimna anketa :P

Popravljeno . Popravil maus
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 9 minutami, maus pravi:

.. tle smo punćke .....

Mausi ...... punčka.....:lol1::lol1::lol1:

.....ualam se......:lol1::lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne obozujem ga, mi pa ratuje vsec. Po nekih cudnih mutiranih brboncicah si ga zadnje cajte skor želim :P zadnjič je romal v bananin kruh, danes v presne kroglice. Srečala sva se tud men se zdi tud v strudlu.

Pocas bova tud midva prjatla ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Štrudl brez cimeta ni štrudl,  sem pa še ko smo hodil v italijo po kavbojke in kofe redno kupoval cimetove žvečilke,mislm da sem jih požveču miljon:slap:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 12 urami, bobi1001 pravi:

....kupoval cimetove žvečilke,mislm da sem jih požveču miljon:slap:

...a niso bile Brooklyn...ali nekaj takega?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 58 minutami, Akito pravi:

...a niso bile Brooklyn...ali nekaj takega?

Brooklyn je bil po tistih okroglih kuglcah, ki so bile pakirane v trak po 20 kom

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred eno uro, DAMI34 pravi:

Brooklyn je bil po tistih okroglih kuglcah, ki so bile pakirane v trak po 20 kom

Tega sem pa toliko pojedla kot mala da vem kaj mislita oba...Brooklyn so bili žvečilni, tudi cimetovi in kroglice so bile neka druga znamka.

Tole mislita?

BRKLN-STICK-NEW_CINNAMON-580x190.jpg.84f91e6d028f6d5936fd6643be884a4b.jpg12ct-watermelon-gum-balls-on-paper-ruler.jpg_350x350.jpg.07f1f65abb6ad90d089f51123e91a06b.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Eksotične in nekoč neznansko drage začimbe so že dolgo nepogrešljive spremljevalke kuharskih receptov, vedno bolj cenjeni pa so tudi njihovi pozitivni vplivi na zdravje. Predvsem v zimskem času kar ne moremo brez cimeta, bodisi pri pripravi različnih sladic, predvsem medenjakov, kot nepogrešljiv dodatek h kuhanemu vinu ali kompotom in čajem. Uporaben pa je tudi kot dodatek različnim mesnim in zelenjavnim jedem.

Cimet ni cenjen zgolj zaradi arome in rahlega pekoče-sladkega okusa. Predstavlja vir vlaknin, kalcija in železa ter ima številne zdravilne učinke, saj deluje protivnetno, protitumorno, pozitivno vpliva na srčno-žilni in imunski sistem. Znan je njegovo blagodejno delovanje pri prehladih in prebavnih težavah. Vroč napitek s cimetom pospeši krvni obtok in pospešuje znojenje, kar je dobrodošlo pri zniževanju vročine in lajšanju prehladnih obolenj. Bolnikom z obolelimi dihali priporočajo inhalacijo s cimetovim eteričnim oljem, kar pomaga tudi pri vneti nosni sluznici.

Cimet poživlja prebavo, saj pospešuje prebavljanje maščob, lajša krče in naj bi ščitil pred rakavimi obolenji debelega črevesa. Obenem pomirja kolike, drisko in slabost, odpravlja napihnjenost in vetrove ter pomaga pri vnetju želodčne sluznice. Kot antimikotik ob rednem uživanju uniči kandido in druge neželene bakterije v črevesju. Nekoč so z napitkom iz vročega mleka in mletega cimeta zdravili grižo.

Cimet je znan tudi kot zdravilo za ženske težave, saj lajša boleče menstruacije in hude krvavitve, pomaga pri nerednih menstruacijah, zdravi beli tok in druge nožnične okužbe ter pomaga pri vnetju mehurja.

Cimet deluje blagodejno pri nadzorovanju sladkorne bolezni, saj izboljša odziv diabetičnih maščobnih celic na inzulin. Pozitivno deluje tudi na možgane, saj spodbuja njihovo delovanje, pripomore k boljši koncentraciji in hitrejši odzivnosti.

V družbi z medom

Zaradi številnih antioksidantov in eteričnih olj deluje kot naravni antiseptik. Posebej ugodne zdravilne učinke dosežemo s kombiniranjem cimeta in medu, saj oboje krepi imunski sistem. Obkladki iz omenjene mešanice delujejo protibolečinsko. Kombinacija cimeta in medu deluje blagodejno pri številnih težavah: artritisu, povišanem holesterolu, oslabljenem imunskem sistemu, kronični utrujenosti in slabosti srca. Mešanico cimeta, medu, olivnega olja in vode lahko uporabljamo za posvetlitev las, vendar je delovanje počasno, saj mora biti mešanica na laseh več ur.

Eterično cimetovo olje vsebuje evgenol in deluje kot analgetik. Lajša bolečine pri zobobolu, glavobolu in artritisu. Vodno raztopino cimeta lahko uporabljamo za razkuževanje ran, ugrizov in pikov. Uporabna je tudi za preganjanje naglavnih uši.

Prednost naj ima cejlonski cimet

Cimet pridobivajo s sušenjem notranje skorje cimetovca, do katere pridejo tako, da požagajo veje. Veje na tanko olupijo, tako da pridejo do podlubja. Skorja se med sušenjem zvije v majhne zvitke, kakršne poznamo s trgovskih polic. Večina cejlonskega cimeta še danes prihaja z otoka Šrilanka (nekdanji Cejlon), od koder cimetovec izvira. Cimet je bil ena izmed prvih eksotičnih začimb, ki je prišel na evropske trge že v 15. stoletju. Sprva so ga dobivali predvsem iz Šrilanke, pozneje pa so ga nasadili tudi na drugih koncih sveta, ki se ponašajo s podobnimi klimatskimi razmerami.

Cimet je najpogosteje naprodaj zmlet. Tako je uporaba preprostejša, toda kadar je le mogoče, je boljše uporabiti cimet v skorji. Slednji vsebuje več koristnih učinkovin, poleg tega pa je običajno označeno, za katero vrsto cimeta gre ali vsaj njegov izvor. Naprodaj sta namreč cejlonski (Cinnamomum verum) in kitajski cimet (Cinnamomum cassia). Pri slednjem je potrebno nekaj previdnosti, saj vsebuje precej kumarina (tudi do stokrat več kot cejlonski). Kumarin je v večjih količinah zdravju škodljiv, predvsem za jetra in ledvice. Tako ni priporočljivo uživanje več kot ene čajne žličke kitajskega cimeta dnevno. Ker je kitajski cimet cenejši, ga, žal, običajno uporabljajo za pripravo mletega cimeta. Nakup cimeta v skorji je priporočljiv tudi zato, ker je mogoče že po videzu presoditi, za katero vrsto cimeta gre. Cejlonski je mehkejši, bolj na tanko zvit in sestavljen iz več plasti, kitajski cimet pa je debelejši, trši, temnejše barve in bolj podoben skorji kakšnega drugega drevesa. Cimetovo skorjo je mogoče tudi žvečiti, toda bolj počasi, da jo zmehčamo s slino. Tako kot pri drugih živilih je priporočljiv nakup ekološko pridelanega cimeta. Kljub vsem blagodejnim lastnostim je treba upoštevati, da so začimbe in iz njih narejeni pripravki predvsem preventiva in dopolnilo k zdravljenju ter običajno ne morejo popolnoma nadomestiti predpisanih zdravil.

0f466ecc5600f5b638dfda3e14dd2c80.jpeg.5258bddf36b70a05dfdb00035df6ae66.jpeg

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 2 urami, Ella pravi:

Prva runda je pečena :P

Jabolka, malo marmelade in veliko cimeta! 

@mausvabljen na jabolčno-cimetove vrtnice ;)

kam morm priskaklat :huh:

lizanje monitorja mi ne gre najbolje :huh:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ob 7. 12. 2017 ob 20:46, maus pravi:

neh se štult.. tle smo punćke, Pik, js in cimet ... :mad:

 

.

:huh: :huh: :huh:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!