Skoči na vsebino

Karakteristike prednjega vzmetenja


Tehnicni

Priporočene objave

Ker mi na tole  nihče ne odgovori, bom probal z novo temo.

Kakšni so sploh parametri dobrega prednjega vzmetenja pri enojnom A vzmetenju. Koliki je negativni hod in kolika naj bi bila prednapetost vzmeti. Od tega je odvisno, kako se bo nagibal, mislim na občutek varnosti na eni strani (da se ne nagiba preveč) in razbemenitev zadnjega kolesa, da ne radira, na drugi strani (da ni pretrd). Razmišljam namreč, da bi dal naročiti novi vzmeti, za 20€ se jo da naročiti po meri.

Eden od vidikov je, da v ovinku ne bi bila premehka in se ATV ne bi preveč nagibal. Torej rabim vedeti trdoto vzmeti (N/cm) in negativni hod iz česar izračunam koliko prednapetosti rabim.

Problem je tudi, da je obstoječi amortizer prekratek, saj so kolesa vertikalna, ko je amortizer do konca iztegnjen. V bistvu sem pri trenutnem stanju brez negativnega hoda. Z 1cm bi po moje komot shajal, kolesa ne bodo preveč navznoter nagnjena.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sem naredil eksperiment in stuhtal. Sprednje vzmetenje je povsem nekaj drugega kot zadnje. Ko z enim od prednjih koles zapelješ na visoko oviro, se vsa teža prednjega dela prenese na to kolo, zato vzmeti ne smejo biti premehke. V takem stanju se mi sedaj (pri za 1cm dodatno sproščeni vzmeti brez voznika) amortizer stisne za 35mm in je pozitivnega hoda le še 15mm, kar malo malo. Še voznik in bo amortizer zadel ob gumijasti omejilec. Več v temi o predelavi E-tona.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kaj pa če je bilo originalno stanje brez negativnega hoda boljše. Ko sem se danes s podaljšanima vzmetema peljal po asfaltu blizu 40km/h, enkrat nisem mogel stabilizirati smer, kar vijugal sem, zato sem zmanjšal hitrost. Probal sem še parkrat in vijuganja ni bilo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!