Skoči na vsebino

BEST of Jadranska magistrala


jakATV
DAMI34
Sporočilo dodal DAMI34

V tejle temi bodo izbrani potopisi, slikopisi, furce, tipa "best of" z Jadranke. Tema se bo dopolnjevala sproti iz teme Jadranska magistrala. Hkrati pa bo dobra priložnost, da se ob gledanju fotk in prebiranju spomnimo na naše člane, ki jim je bila in ki jim je ta cesta tako pri srcu. Jagodni izbor bom sprotno dopolnjeval, ko mi bo kaj padlo v uč.

Dami

koristne povezave-klikLASTOVO (potopis) , VIS (potopis) , Jadranka za začetnike (potopis) , ISTRA (koristne informacije, potopisi) Okoli in 4x čez Velebit (potopis) Med jadranko in plominko (potopis)  TET Hrvaška

DSC00273.JPG.a2f80a5c702b1f0a4e08f0088bdb5929.thumb.jpg.a7a7eba554b382a48ed8367bb8c01f8c.jpg

Priporočene objave

  • 3 mesecev pozneje...
  • 2 tedne pozneje...
  • 4 mesecev pozneje...
  • 3 tedne pozneje...

.

... veter jenja .... :)

... po mojem se mopedi lahko zakurblajo ... :) :) :)

post-38837-0-70118600-1428316625_thumb.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

D8 Jadranska magistrala (Jadranska turistička cesta) je jedna od glavnih hrvatskih državnih cesta koja povezuje sjeverni i južni Jadran. Pruža se duž sjeverne obale Jadranskog mora pa je zbog toga i nazvana Jadranska magistrala. Izgrađena je 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća, a cestovna oznaka joj je D8. U novije vrijeme je poznata i pod imenom Jadranska turistička cesta, a dužina kojom prolazi kroz Hrvatsku joj je 643,8 kilometara.[1]

Ova cesta povezuje sve važnije hrvatske primorske gradske centre od Rijeke, preko ZadraŠibenikaSplitaMakarskePloča i Dubrovnika, pa sve do graničnog prijelaza Karasovići između Hrvatske i Crne Gore, a završava na krajnjem jugu Crne Gore. Cesta prolazi kroz tri države, HrvatskuBosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, te kroz šest hrvatskih županijaPrimorsko-goranskuLičko-senjskuZadarskuŠibensko-kninskuSplitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku.[2]

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 4 tedne pozneje...
  • 3 tedne pozneje...
  • 2 tedne pozneje...
  • 4 tedne pozneje...
  • 3 tedne pozneje...

Takole pravijo strokovnjaki:

 

Nekateri odseki Jadranske magistrale, ki so jo na Hrvaškem projektirali pred 60 leti od meje s Slovenijo do meje s Črno goro, predstavljajo visoko varnostno tveganje, po kriterijih programa EuroRap pa so ocenjeni z eno zvezdico, kaže raziskava zagrebške prometne fakultete in hrvaškega avto kluba (Hak). Gre za eno najnevarnejših cest v Evropi.

23366bea6a96cb5432434c7fe2775e0b.jpeg

Jadranska magistrala Foto: Wikipedia

V evropskem programu za ocenjevanje cest EuroRap predstavlja ena zvezdica cesto visokega prometnega tveganja. Na Hrvaškem gre za odseke med Senjem in Stinico ter med Novim Vinodolskim in Zadrom, na katerih je veliko pomanjkljivosti. Gre za neustrezne varnostne ograje oz. to, da jih tam, kjer so nujno potrebne, sploh ni. Nevarne so tudi skale, ki štrlijo na cestišče, kot tudi nepravilno zgrajeni ovinki, na katerih vozila ob dežju drsijo.

Več kot dve tretjini od skupno 643 kilometrov dolge Jadranske magistrale sta ocenjeni z eno ali dvema zvezdicama, kar je z vidika prometne varnosti prav tako nesprejemljivo, je objavil Hak, ki ima hrvaško licenco za izvajanje programa EuroRap.

Med nevarnimi so tudi odseki od Reke do Senja, od Karlobaga do Starigrada, od Šibenika do Trogirja, od Splita do Ploč ter od Dubrovnika do črnogorske meje, so še zapisali na spletni strani Haka.

Kot bolj varni odseki so s tremi ali štirimi zvezdicami ocenjeni deli splitske obvoznice ter hitra cesta med Trogirjem in Solinom, ki so jih posodobili v zadnjih letih.

Hrvaški prometni strokovnjaki so predlagali 27 ukrepov za sanacijo vseh nevarnih točk Jadranske magistrale. Na ta način bi najbolj nevarne odseke ceste izboljšali do ravni najmanj treh zvezdic, ki zagotavljajo višjo stopnjo varnosti. Predlagana dela so ocenili na približno 311 milijonov kun (41 milijonov evrov).

Na Hrvaškem so podobno raziskavo in sanacijo naredili na Podravski magistrali, ki poteka do mejo z Madžarsko. Po sanaciji so ugotovili, da se je zmanjšalo število prometnih nesreč, kar, kot poudarjajo v Haku, pomeni, da se vloženi denar v nekaj letih po investiciji večkratno povrne.

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 mesecev pozneje...
  • 2 tedne pozneje...
  • 2 tedne pozneje...

Dinko Vam sporoca, da ga v soboto kafana zaprta, ker bo v Schladming-u na ski opening-u. :smoke:

 

IMG_4576.thumb.JPG.587e911b839eaeec30bf8

 

 

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!