Skoči na vsebino

A se kdo razume na fotoaparate??


Priporočene objave

Živjo!

Mene nekaj muči fotoaparat ki sem ga pred kratkim dobil v roke.Zadeva pač ni trotl zihr ampak je malce bolj zakomplicirana.V informacijo:RICOH KR-10M

Sej večino mi je jasno ampak so kle ene nastavitve o katerih nimam blage veze.

Pa pejmo lepo po vrsti:

1.Na objektivu imaš tri "obroče", prvi je za ostrino, drugi za približevanje (zoom), za tretjega pa se niti ne sanja kaj je. Gor imaš napisano

P 22 16 11 8 5.6 3.4 nato pa imaš označeno zeleno in rdečo črtico (verjetno da nastaviš željeno cifro, samo ne vem ali nastavljam na zeleno ali rdečo) in kaj je sploh ta nastavitev????

2. Ko "pociljaš" :D željeni objekt se ti v okencu pojavi skala na kateri je označeno:

LT 1 2 4 8 15 30 60 125 * 500 * 2000

Pod skalo pa imaš piko ki se ti po skali premika odvisno od svetlobe nato pa imaš še eno piko ki jo sam premikaš s dvema gumboma in z njo loviš tisto taprvo. Obenem pa se ti na displayu izpisujejo vrednosti.

L16 L8 L4 L2 L1 2 4 8 15 30 60 125 250 500 1000 2000

Kako pilotiraš s temi zadevami? Ugotovil sem da bolj greš z vrednostmi proti L16 dlje časa je zaslonka odprta in rezultat je razmazana slika.Pri vrednosti 2000 pa je odprta najmanj časa.

Katero vrednost nastaviti? A je to morda odvisno od filma?

Tako to mislim da je vse, morda sem kako stvar malce hecno napisal ampak v fotografijo se nikdar nisem spuščal.

Če ima kdorkoli kakršenkoli nasvet prosim na dan z njim, ker v soboto bom to kišto rabil in bi bilo fajn če bi približno vedel kaj in kako.

Hvala

LP

Leteči

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

cas koliko je odprta zaslonka,kakor si pravilno ugotovil.pri L16 lahko delas efekte,kot so zabrisane zadnje luci ali forografiranje zvezd,kjer potem vidis sled objekta (slab primer,a vseeno).stativ obvezen,drugace "zamazana" slika.

2000 pomeni zaslonka je odprta 1/2000 sec.to se uporablja za high speed posnetke (sportni dogodki npr.).normalno je nekje 1/8 do 1/30 mogoce 1/60.odvisno kaj slikas.

senzitivnost filma tudi vpliva.pri ASA 100-400 lahko operiras z zgoraj omenjeno nastavitvijo,ASA nad 400 pa krajse case zaslonke; seveda odvisno kaj slikas in kaj hoces dosecti (efekt).ASA 400 je ze kar obcutljiv film (visja kot je stevilka,bolj je film "obcutljiv" na svetlobo -> v slabsih svetlobnih razmerah lahko se slikas).

seveda je tudi mozno,da sem totalno v temo brcnil. :wink: :lol:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

seveda je tudi mozno,da sem totalno v temo brcnil. :wink: :lol:

Nisi, nisi, samo pozabil si omeniti, da je tretji obroč na objektivu namenjen nastavitvi odprtosti zaslonke. Od nastavitve le te bo odvisen čas odprtosti zaslonke. Običajno imajo aparati vsaj polavtomatiko, tako da prilagajo čas ekspozicije nastavitvi zaslonke ali obratno. Za Ricoha dejansko ne vem. Če je pa na ročno, je treba biti pa kar dober, da ratajo dobre fotke. Še to, bolj imaš zaprto zaslonko, večjo globino polja lahko zajameš. To pomeni, da bodo predmeti blizu tebe enako ostri kot tisti v daljavi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

predlagam ti knjigo "ABC fotografije" in "Osnove fotografije" ali kaj podobnega ker gre za čisto osnovne stvari v fotografiji, torej odprtost blende (tretji obroček) in čas osvetlitve (125-tinka sekunde, 250, tisočinka,....).

dobrodošel v čudovitem in včasih kompliciranem svetu fotografije. če te to ne zanima toliko pa kupi trotelco pa samo veselo šklocaj. :wink:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

No, kolegi so ti napisali par stvari osnov fotografije, jaz ti bom pa poskusil opisati, kaj so tiste tvoje oznake, čeprav tega Ricoha sploh ne poznam. Tisti tretji obroček na objektivu (so že fantje povedali) je zaslonka. Dve črtici (rdeča in zelena) pa po vsej verjetnosti kažeta ena na nastavljeno vrednost zaslonke, druga pa globinsko ostrino, ki je seveda povezana z vrednostjo zaslonke. Samo dve besedi o tem, bolj je zaslonka zaprta (višja vrednost npr. 11, 16, 22), večja je globinska ostrina posnetka, kar v telebanskem žargonu pomeni, da je pri bolj zaprti zaslonki slika ostra pa večji dolžini (za primer, pri zaslonki 2.8 je slika ostra recimo samo od 3,2 do 3,8 m /za primer da sliko fokusiraš na 3,5m/, pri zaslonki 22 pa boš imel sliko ostro do 1.5m do neskončnosti). Seveda je fotografija v praksi bolj zakomplicirana, vedeti moraš, kaj želiš, kratek čas osvetlitve (klasični športni posnetki) ali veliko globinsko ostrino (landscape). Seveda pa je vmes ogromno umetniške svobode .

Torej, ena črtica ti po vsej verjetnosti kaže vrednost zaslonke, druga pa v povezavi z oznako daljine na objektivu vrednost globinske ostrine.

In še tista pika v objektivu, ki se ti premika po skali dve vrednosti v levo in desno, oz se poklopi z drugo piko. Tu grenajbrž za ročno pre oz podsvetljenost. Če želiš slike bolj ali manj temne od neke priporočljive (da ne rečem normalne) osvetlitve, jo korigiraš s tem gumbom.

Seveda boš uničil ogromno filmov za učenje,amapk na koncu, klsična fotografija ima vendarle svoj čar.

Res si preberi knjigo ABC fotografije, pa tudi druge literature v slovenskem jeziku dobiš kar nekaj v naših knjižnicah. Pa ne obupaj prekmalu!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Po moje je caka v temu:

Film mora dobit za kvalitetno sliko določeno količino svetlobe Zdej ne me lovit al je to v kilih al metrih.

Da zadostimo zgoraj navedenemu pogoju, imamo zaslonko in čas odpiranja.

Zdej bolj ko je zaslonka odprta, manjši čas je zahtevan, primerno za slikat kake dirke. Vendar, odprtost oz. zaprtost zaslonke pogojuje globinsko ostrino (to pomeni do kje se predmete jasno vidi in niso zapackani).

Zato je ponavadi slika dirk taka, da se vidi moped zelo jasno, ozadja pa spljoh ne prepoznaš. Za kake slike pokrajin pa rabiš zaslonko čimbolj zaprto- velika (globinska ostrina) in čas zelo velik.Zaradi velikega časa pač moraš dat aparat na stojalo, če ne želiš zamazane slike.

Fokus pa ti pomeni, to, da na nekem določenem zoomu (goriščni razdalji) nastaviš jasno sliko.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hja no od 24 slik jih osem ni uspelo, sivina oz. se vidi le spodnja tretjina slike ostalo pa je sivo.

Ma ja ne vem no tale zadeva je hudo komplicirana tak da je tole mal drag šport zame da bi filme kar po vrsti uničeval in razvijal.

Upam sam da v soboto ne bom 3/4 slik zafušal k mi bo nekdo verjetno pol vrat zavil. :)

Pa hvala za nasvete, če mate pa še kaj pa na dan z njimi.

LP

LEteči

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

preden veselo uničiš filme ti svetujem da pogledaš če ima fotoaparat vgrajen svetlomer ker brez njega težko določiš pravi čas osvetlitve in odprtost zaslonke. navadno je pri okencu kjer gledaš v fotoaparat kak mali gumb ki ga pritisneš in se ti ob strani (ko gledaš skozi objektiv) pokaže +, - ali krogec. + pomeni da si nastavil preveč osvetljeno torej povišaš odprtost zaslonke npr. iz 8 na 16, ali skrajšaš čas osvetljevanja iz npr 125 na 250. če aparat nima svetlomera moreš imeti ročnega z katerim zmeriš svetlobo pri aparatu (tam kjer stojiš) in na objektu ki ga slikaš (če slikaš kaj na blizu, drugače samo prvo merjenje). brez svetlomera nima smisla da slikaš ker bodo slike slabe, da o stroških ki jih boš imel sploh ne govorim. dobro je da si za vsako sliko zapišeš nastavitve in svetlobne pogoje (sonce od zadaj, levo ali umetna svetloba, neonske luči, itd.). tako boš drugič vedel ko boš gledal slike kaj si naredil narobe. vseeno pa prej preberi kako knjigo na to temo.

PS: če imaš vgrajen svetlomer moreš nastaviti tudi kakšen film uporabljaš oz. kakšna je njegova svetlobna vrednost (ASA). navadno uporabljaš filme (to je tista številka ki na veliko piše na škatli) asa 100 ali 200, redko 400. 100 je najmanj občutljivo in tudi najceneje, je pa za slikanje zunaj pri navadni svetlobi ali v normalno osvetljenih prostorih.

no prvo knjiga in osnove potem pa svetlomer in veselo na delo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!