Skoči na vsebino

MOTO ščitniki (ledvični pas, želva, komolci, kolena, vrat)


kocka

Priporočene objave

Pelji okoli luknje! ;)

the short version:Sicer je pa dobro imeti nekaj podobnega kot sem jaz nabavil prednedavnim! (ne vem kako bi jo drugače poimenoval)Kombinarana zadeva: Hrbteničnik z pritrjenim cca.15cm širokim trakom, ki izpade kot nekakšen ledvičnik in se zapenja z velcro! Poleg tega ima še elastične naramnice in vse skupaj izpade kot nekakšen tesno prilagajoči se nahrbtnik! Imam občutek, da deluje nekako "kosmodiskovsko" :D in me drzi skupaj. Prej me je namreč nekaj časa matral kriz! Lahko, da imaš napačno čelado!

to misliš tistega, ki prodajajo za 15k pri HMC?

kako se obnese? pa glede ledvenega dela - je v redu (ledvični pas). Nabavit bom moral ledvični pas, pa študiram, da bi tega (ker je zraven še hrbteničnik). Pa nudi ta konkreten hrbteničnik dosti zaščite, skratka, a je kvaliteten in vreden 15k?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sorry! nisem mogel prej odgovorit! V glavnem jaz ne vem kakšnega si videl v HMC! Moj je od Clover, stal nekje 13tisoč, hrbtenični del je enak Cloverjevim backprotector-jem, ki jih daješ not/ven njihovim jaknam, s tem, da ima ta ledvični pas, ki je v bistvu zelo široka elastika, ki jo potem spneš skupaj na trebuhu z jezkom! So pa še cca.3cm široke elastične naramnice, ki ti to vse skupaj še bolj prilagodi telesu! Lahko nosiš nad majico, ali pod (jaz pod) Hrbteni del ima mrezo tako, da se ti ne lepi na hrbet (znoj)! Jaz vidim neko prednost v tem, ker včasih oblečem čez kakšno navadno (ne motor) vetrovko, samo majico...imam pa še vedno hrbteničnik! Če padeš, menda nekaj minimalnega pomaga, vsaj po mojem no :rolleyes: ! Ja, se splača! Lp. :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

J, hvala!

A pa je tisti del, ki je namenjen ledvičnemu pasu dosti dober, da se lahko uporablja kot navaden ledvični pas, al je bolj tko, za "dodatek" hrbteničniku?

ja, mislim, da misliva istega - tisti iz HMC se mi zdi da je tudi Clover.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

O.K. zdaj pa še moja zgodba... :(

Pred približno pol leta me je začel bolet vrat. Ko sem se vstala, sem imela včasih "heksenšus". Nič hujšega in še manj zaskrbljujočega (sem mislila...). Stvar se je stopnjevala tudi z začetkom motoristične sezone in posledice so sledeče:

Od začetka junija se nisem še (kam dlje in z užitkom) peljala z motorjem. Presedlala sem na zadnji zic, kjer ni blo nič bolje, kvečjemu slabše... ;) . Bolečine sem čutila v vratu in levi rami. In postajale se vedno hujše. Dober mesec so me pocali zdravniki (dobla 2 diagnozi, 2 med sabo izključujoča se zdravila in fizioterapijo ob kateri sem spoznala da je zdravstveni sistem v mojem mestu v totalnem k...).

Pred dobrima dvema tednoma pa me je podrlo... bolečine v rami so bile take, da nisem mogla niti ležat... (po eni inekciji in nekaj konjskih tabletkah sem lahko vsaj cele dneve ležala <_< ).

Po zaslugi prijateljice (enega :* zate), sem zdaj opravila 5 fizioterapij v KC Ljubljana, počutim se dovolj dobro in, ljudje, SPIM NA BOKU!!! :D Še en teden terapij, potem pa na morje, da okrevam.

Motoristična sezona je zame končana, še vedno pa ne vem kaj mi je... (pazi: vedno sem bila v opremi, okoli vratu sem imela windstopper+rutko, podkapo... VSE!!! :unsure: ).

Za naslednjo sezono je zame obvezno razgibavanje preden grem na motor in vaje za krepitev mišic. To je vse kar lahko še naredim in kar do zdaj nisem počela.

Uf, sem se razpisala :)

Lp,

Teya

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ma js sem si kupu uno iz bombaža, glede nato da delam kratke fure, mi je ful vredu, vrat me ne boli več, upam da bo ostalo tako, za zimo pa si bom nabavu uno podkapo od Bikers!!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

teya a si kdaj razmišljala o zamenjavi blazine, mene je vedno bolel vrat pa eksnšus pa rama, pol sem pa kupil ene blazine s polnilom od ajde al kaj je že to, malo trdo je bilo na začetku sedaj pa bolečin ni sploh :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

teya a si kdaj razmišljala o zamenjavi blazine, mene je vedno bolel vrat pa eksnšus pa rama, pol sem pa kupil ene blazine s polnilom od ajde al kaj je že to, malo trdo je bilo na začetku sedaj pa bolečin ni sploh :D

Spim na neki superduper blazini, tak da ne vem... :unsure: No, ja... terapije se bližajo koncu, včeraj sem že igrala "invalidsko" odbojko ;) . Sam motor se bo pa nažalost odjavil... :(

LP,

Teya

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Spim na neki superduper blazini, tak da ne vem... :unsure:

kaj pa drug poušter ? ... sem imel tudi podobne a precej manjše težave, ko sem spal na "superduper" pouštru, zdaj pa spim na povšterčku iz gosjega perja, ko mala beba :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

bolečine v vratu so pizda*ija, ne veš zakaj, kdaj...kar useka te

ponavadi se razvije iz dolgotrajne prisilne drže vratu, slabega ležišča, slabe telesne drže in je lahko seveda tudi prirojeno ter čaka na ugodni trenutek, da butne ven

dobra vaja za vrat je premikanje glave naprej nazaj, čim bolj skrajno, da pa potenciraš uporabljeno silo vratu, pa lahko z rokami pritiskaš glavo v kontra smeri gibanja

to krepi le vratne mišice, ki razbremenijo vretenca...ta pa lahko ostanejo v okvari dalj časa ali celo za vedno...zato pa je redna telovadba zelo pomembna za ljudi s temi problemi

ko pride do telesa ---> ni zajbancije

me pa zanima, če kdo ve, kje dobiti ruto velikanko, za okoli vratu (v podkapi na terenu švicneš kot konj), po možnosti tako svileno, ki je bolj soft in ne kako plenico, ki ti zareže v vratne žile :o

bi se pa poskusil izogniti rutam z motivom orla, USA zastave, HD....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 4 mesecev pozneje...

Pozdravljeni

zanima me ali imate kaksne izkusnje in kaksno je vase mnenje glede scitnikov vgrajenih v jakne. kako se obnese zascita hrbta? je razlika med vgrajenim in tistimi, ki se jih kupi posebej velika?

kolega trdi, da je zascita v jakni tako tako. predvsem naj bi bile tezave pri drsenju, saj naj bi se zascita premaknila s prvotnega mesta in izgubila na funkcionalnosti.

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ledvicni pas naj vedno "lezi" cim blizje telesu; torej ne preko jakne itd.

pri zelvi (ali scitniku hrbtenice) je pomembna dolzina. zacne se naj cim visje pri ovratniku in sega cim nizje do trtice. vgrajene zelve vecinoma segajo samo 10 cm do ovratnika ali trtice, medtem ko kombinirane zevle/ledvicni pasovi segajo dlje.

glede premika se ne morem cisto strinjati. v pravilno oprimajoci se usnjeni jakni se noben scitnik ne bo veliko premikal, najmanj pa zelva. kombiniran scitnik se bo enako premikal, saj je nosen ali z naramnicami in ledvicnim pasom ali vpet na posebno "srajco" z ledvicnim pasom.

osebno imam original zelvo za jakno in sem zadovoljen, ceprav ni cisto "prav" dolga. n vsak nacin ti bo poleti veliko bolje vroce v hrbet kot brez zelve.

preizkusiti pa ne zelim zelve.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

vsak scitnik (kot tudi celada) bo svojo nalogo najbolje opravljal ce se bo kar se da lepo prilegal in tesno (ne pretesno) oprijemal dela telesa ki naj bi ga scitil! Kot tudi prevelika celada, ki ti "plese" na glavi ni najboljse kar si lahko omislis, tako so tudi hrbtni scitniki v obliki ledvicnih pasov boljsi od tistih ki so vgrajeni v jakno in niso "pritrjeni" direktno na tvoj hrbet(vcasih tak scitnik lahko vse skupaj celo poslabsa). Spet pa je vse odvisno od tvojih potreb in zelja. Razlike v cenah pa tudi niso gromozanske, primer:

-scitnik firme x ki se vstavi v jakno stane 10.000SIT,

-scitnik iste firme, ki je po zgradbi enak prvemu, le da ima naramnici in se spodaj prelevi v ledvicni pas pa stane 14.000SIT

Naj se dodam da nisem neki strokovnjak s tega podrocja, napisal sem tisto kar sem slisal od drugih motoristov in prodajalcev v trgovinah.

LP

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

osebno uporabljam hrbteničnik Dajneze z 8 rebri...ta je bil najbolj primeren za mojo višino in obliko hrbtenice....poizkusil sem tudi nekaj jaken z vgrajenimi ščitniki in nad njimi nimam pripomb...morajo pa tovrstne jakne prav stati na hrbtu kar je z različnimi jaknami iz kondure težje doseči kot pa z hrbteničnimi pasovi...jst osebno pod jakno raje oblečem še kakšno jopo pod jopo-čim bliže hrbtenici pa hrptenični pas....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

jakno z vsemi scitniki ze imam. zdej je pac na vrsti nekaj za poletne dni, ko se vcasih kam zapeljes tudi v kratkih rokavih. dilema je med ledvicnim pasom in zelvo.razlika v ceni je zanemarljiva, a je ledvicni precej bolj komot kakor zelva. ce scitnik v jakni ni zadosti je odlocitev za nakup zelve, ki je dvodelna in se spremeni lahko v navaden ledvicni na mestu. ce scitnik v jakni opravlja funkcijo je skoda dat par jurjov vec za zelvo, ki jo ne bom uporabljal.

imam pa obcutek, da vgrajeni scitniki na hrbtu delujejo dilasto. kakor bi imel dilo v jakni. gre se za cordura jakno, ki ni usnjeno ulita.bo treba se oblect pa mal jakno okol vlect in gledat kaj se dogaja s scitnikom.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

. zdej je pac na vrsti nekaj za poletne dni, ko se vcasih kam zapeljes tudi v kratkih rokavih. dilema je med ledvicnim pasom in zelvo.

Sam uporabljam ščitnik za hrbet znamke Dainese, ki je istočasno tudi ledvični pas. Brez njega ne grem nikamor, saj sem imel priložnost videti, kako pomaga (padec po asfaltu in s hrbtom v rob visokega pločnika - brez poškodb, le na ščitniku se je po sredni videla črta - od udarca).

Osebno prisegam v polno bojno opremo, tudi v največji vročini. Vožnja v kratkih rokavih, kratkih hlačah in coklih ............... ne, hvala.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ce se ti gre za varnost potem bos zelvo tut cez kratke rokave potegnil.........hmm mal protislovja........varnost/kratki rokavi??

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

nismo se razumel.

ne gre se za poletje. ni panike dat gor zelvo al pa ledvicnega. odlocitev bo padla na podlagi ugotovitve a vgrajeni scitniki opravijo nalogo pri padcu ali ne.

ce hrbtna zascita v jakni varuje hrbet tako kot je treba, potem mi ledvicni zadostuje za kratke voznje do "trgovine" in za pod jakno kot dodatna zascita, a ce jakna ne opravi funcije potem bo zelva. pa lahko zgleda grdo za bruhat ce nimas jakne cez.

varnost. pa denar. ce jakna zadostuje ne rabim zelve, ce ne ni vprasanje denarja.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Večina jaken ima vgrajene dokaj kratke ščitnike za hrbet (če jih sploh ima), še posebaj če to primerjam s svojim ščitnikom, ki dejansko sega od vratu, čez cel hrbet.

Za ščitnike v jaknah ne vem, če je jakna malve ohlapna, ne bo ostala tam, kjer bi morala biti takrat, ko je to potrebno. Želva (Dainese - za otale ne vem, ker jih nikoli nisem dalj časa uporabljal) pa je ves čas tam kjer mora biti.

Če pogledaš iz drugega aspekta: - če grež na motor v kratkih rokavih in kratkih hlačah predvidevam, da ne daleč voziš dokaj počasai. V tem primeru so ob padcu najbolj izpostavljeni sklepi (kolena, komolci) in pa roke.

Vsekakor gre za pogled posameznika na to vprašanje, mislim, da enotnega odgovora na to ni. Vsak naj se sam odloči.

(vsakjesvojesrečekovačpress)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zdravo!

Osebno menim da je najboljša zaščita želva.Jaz je ne uporabljam ker mi je moteča.

Mislim pa, da je zaščita v jakni dovolj (če je CE testirana).Moj ščitnik v jakni je širok 30 cm.Dvomim da se jakna pomakne pri padci za več kot 15 cm,torej ščitnik še vedno ščiti tam kot mora.(če seveda jakna ni prevelika 1 ali 2 številki).

Vprašanje pa je kvaliteta jakne, saj npr. jeans brez ojačitve(keprotec,aramid,dynatec...) skuri že po nekaj metrih in ščitnik v jakni-hlačah ni namenjen tej zaščiti.Prav tako so vprašljivi tudi materijali npr. oxford nylon 240DEN-cena jakne in hlač skupaj okrog 80-90 EUR.???

Zoran

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 1 mesec pozneje...

Hmmm ... zelim si nabaviti kombinacijo zelve+ledvicnega pasa. Kamorkoli sem sel v Ljubljani niso imeli nic primernega (ponavadi je bila samo zelva in ni bilo skoraj nic zascite za ledvice). Lahko je enodelni komplet ali pa posebej za ledvice in spodji del hrbta ter dodatek za zgornji del.

Ma mogoce kdo iskusnje z dvodelno zelvo? Ter mi mogoce lahko priporocite kaksno trgovino, kjer bi se dalo nabaviti kaksno kvalitetno opremo.

Hvala.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

yst mam hrbteničnik z 8 rebri od Dainese...pokriva vso hrbtenico in tudi za ledvice je nadvse primeren...kupil v tujini....cena okol 17k v tujini pri nas malo dražji...pri dainese lahko zbiraš koliko reber bi rad imel tako da ni problema tudi če si večji....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

yst mam hrbteničnik z 8 rebri od Dainese...pokriva vso hrbtenico in tudi za ledvice je nadvse primeren...kupil v tujini....cena okol 17k v tujini pri nas malo dražji...pri dainese lahko zbiraš koliko reber bi rad imel tako da ni problema tudi če si večji....

Glede na to da imam obleko dainese ... kje si pa nabavil "hrbteničnik" v tujini oz. ce ze ves kje se ga pri nas dobi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ravno pred par dnevi sem za kolega, novopečenega motorista kupoval ščitnik za hrbtenico, in jasno izbral - Dainese (6 reber, 15.000 SIT cca). Sej ne da bi bil kaka huda "pleh pi...ka", saj imam ostalo od IXSa in Firsta, sam za take stvari kot je ledvični pas/ščitnik pa nočem tvegat. Tud sam imam istega in sem se že 2x prepričal, da se ga splača met. I

mam tistega z 5 rebri, ki je hkrati ščitnik in ledvični pas, kar je dober kompromis med udobnostjo in zaščito, praktično vsaka jakna že ima protektorje, pa vsaj po moje niso dovolj, po drugi strani pa včasih polet tudi nimaš kompletne bojne opreme na sebi, nikoli, pa če je še tako vroče, od doma ne grem brez čelade, rokavic in ledvičnega pasu, no tko do trgovine in nazaj, za drugo pa popolna bojna oprema.

lp

Rudi

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!