Skoči na vsebino

Lastna vodna zajetja, vodovod ipd


Ervina

Priporočene objave

Ministrstvo za okolje, prostor in energijo (agencija za okolje) je na svojih straneh objavil tale poziv....

citat:

POZIV ZA PRIDOBITEV VODNEGA DOVOLJENJA ZA RABO VODE ZA LASTNO OSKRBO S PITNO VODO

Na podlagi 199. člena zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02, 110/02-ZGO-1, 2/04-ZZdrI-A in 41/04-ZVO-1) morajo gospodinjstva ter pravne in druge osebe, ki si oskrbo s pitno vodo zagotavljajo sami, za rabo vode v te namene pridobiti vodno dovoljenje. Dovoljenje pridobi uporabnik vode iz zajetja oz. več uporabnikov, če je zajetje namenjeno lastni oskrbi s pitno vodo več gospodinjstev in je bilo zgrajeno do uveljavitve zakona o vodah 10.8.2002.

Dovoljenje za rabo vode iz zajetja, namenjenega lastni oskrbi gospodinjstva ali več gospodinjstev ter pravnih in drugih oseb, ki si oskrbo s pitno vodo zagotavljajo sami, pridobi uporabnik zajetja ne glede na lastništvo zemljišča, na katerem so objekti in naprave za odvzem vode. Lastnik ali drug posestnik zemljišča, na katerem se nahaja zajetje, je dolžan dopustiti rabo zajetja za namene lastne oskrbe s pitno vodo, če to omogoča izdatnost vodnega vira.

Vlogo za pridobitev vodnega dovoljenja za že obstoječo rabo vode za lastno oskrbo s pitno vodo je treba vložiti v dveh letih od uveljavitve zakona o vodah, to je do 10. avgusta 2004 in sicer na Agencijo RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana, na priloženem obrazcu.

Več najdete na straneh ARSO

Zdaj znaša edini strošek - strošek za koleke 4250 SIT. Po tem datumu pa bodo stroški občutno večji.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A zdaj bodo pa še tule $ lovili :angry:

Mogoče veš kake bodo sankcije če vira ne boš prijavil, in kako bodo oni ugotovili s katerega vira jaz dobim vodo na pipo.

To je podoben sistem kotpred leti la subvencioniranje vrtin: so dali nekaj drobiža za vrtino, zdaj pa vesele kasirajo iz teh vrtin.našega naslova ne bodo izvedeli čeprav se bojim da bodo naredili kaj takega kot so RTV naročnino :angry:

(če te ne bo na seznamu za palčilo vode ti ga bodo paposlali: počasi nam bodo zaračunali tudi zrak ki ga dihamo)

kazen sem našel na linku: mislim da bomo kar tako naredili kot s prijavo kotla za trošarino (bodi tiho pa ne bo nič )

Popravljeno . Popravil Hanzi
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A zdaj bodo pa še tule $ lovili :angry:

Mogoče veš kake bodo sankcije če vira ne boš prijavil, in kako bodo oni ugotovili s katerega vira jaz dobim vodo na pipo.

Na njihovih straneh pod najpogostejšimi vprašanji sme našla tole:

Kaj se zgodi če posameznik vloge ne vloži?

V primeru da oseba, ki je vodo rabila na dan uveljavitve tega zakona ne vloži vloge v predpisanem roku (10.08.2004) ji inšpektor, pristojen za vode, lahko prepove uporabo objekta in naprave ter odredi njeno odstranitev. Na podlagi 181. člena istega zakona je raba vode brez pridobljene vodne pravice prekršek za katerega je zagrožena kazen od 1,000.000 do 10,000.000 tolarjev za pravne osebe in 30.000 do 150.000 tolarjev za posameznika.

Zakon: zakon o vodah

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hanzi---Rotvajler pa vile...pa da ga vidim vodogospodarstvenika...kaj bo on popisoval in afne guncal na TVOJI parceli. :naughty:

Škoda, da smo na javni vodovod prikjučeni....bi imel eno tako manjšo interno vojnico, zdele v času kislih kumaric, bi se vsaj kej dogajal. :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A ne bi bilo lažje kupit kolekov za 4250 SIT in zadevo prijavit, pa si legalen in brez skrbi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hanzi nikar prijavljat! :P

Kolikor poznam našo oblast, bo čez pol leta izdala zakon, da moraš števec montirat in vodo tudi plačevat! :doze:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Glede na to da sem z podobnimi zadevami imel že nekaj izkušenj v okviru mojega dela je tu nekaj ugotovitev. Predvidevam da razen ob specifični prijavi (upam da se niste zamerili kakšnemu sosedu) inšpektorji na terenu ne bodo kar tako pregledovali kdo ima kakšno zajetje torej če ne mislite prijaviti zajetja za sedaj še nič hudega. Vsekakor pa je priporočljivo da ga prijavite sedaj. Zakaj? V primeru da boste v prihodnosti hoteli kakorkoli adaptirati, renovirati ali početi karkoli kar potrebuje gradbeno dovoljenje na objektu ki je priključen na lastno vodno zajetje vam gradbenega dovoljenja ne bodo izdali dokler ne boste imeli urejenih vseh papirjev v zvezi z vodnim zajetjem (to pa lahko traja in gradnja se zavleče). Bodite pozorni da mora lastno vodno zajetje tudi ustrezati sanitarnim in higijenskim pogojem za kar potrebujete odvzem vzorcev vode in pa poročilo o ustreznosti zajetja, ki ga izda za to pooblaščena organizacija (cena se giblje v nekaj 100k SIT). Kako je z oceno ustreznosti z tistimi ki bodo sedaj prijavili ne vem, predvidevam pa da bo to potrebno, tako da samo koleki ne bodo dovolj.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tudi vaška vodna zajetja so/bodo morale tole prijaviti. In ker morajo v prijavi napisati vsa gospodinjstva, ki so na ta vododvod priključena in oddati načrt poteka vseh vodov, ne bo težko locirati tistih, ki prijave ne bodo oddali. Kajti vsakdo vodo rabi. Iz prijave pa niso izzvzeti niti površinski tokovi. Torej je treba prijaviti, četudi vodo zajemaš iz potoka.

Pri nas smo do pred dveh let imeli oba vira. Najprej tistega izpod hriba s sosedi skupaj, kasneje smo se pa še priklopili na vaški vodovod. Kasneje nam je tistega ispod hriba, kljub temu, da ga je v celoti financiral pokojni tast, sosed odklopil oz. po "nesreči" pretrgal vod in nikoli več popravil, čeprav je najprej to obljubil, kasneje pa jasno pokazal, da tega tudi slučajno ne misli. Upam, da bo kasiral tisto kazen, ki jo omenjate tu gori. Jaz mu že ne grem govoriti o tem roku za prijavo. :devil: :devil:

Hanzi, ti ga pa ne seri in zadevo lepo legaliziraj, dokler je še čas in poceni. Če bodo kdaj števci, dobro veš, da ni noben problem kakšno cev mimo speljati. Proti vetru scati je pa bolj težko.

(KoSemŽlehtSemOrengŽlehtPress)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@ HHV Predvidevam da je vaš vaški vodovod že registriran in tudi prijavljen. Tako da posameznikom, ki so priključeni nanj ni trba pošiljati prijav (to je v domeni upravljalca vodovoda). Kar se tiče presekanega vodovoda je to poškodovanje tuje lastnine in sklepam da se da prijaviti policiji ali pa iztožiti z zasebno tožbo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kakor se da razbrat, je treba prijavit lastno zajetje le če se ga uporablja kot vir pitne vode, se pravi da če imaš vrtino, potok, zbiralnik z namenom zalivati vrt, prati avto, se pravi kot ne pitno vodo, se plačilu za dovoljenje čisto zakonito izogneš

vmes pa posrebaš nekaj požirkov neklorirane scalnice

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kakor se da razbrat, je treba prijavit lastno zajetje le če se ga uporablja kot vir pitne vode, ...

Mislim, da se motiš. :hmm: Je pa res, da je državna šlamparija v obrazec za prijavo v naslov napisala "pitna" voda.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@ HHV Predvidevam da je vaš vaški vodovod že registriran in tudi prijavljen. Tako da posameznikom, ki so priključeni nanj ni trba pošiljati prijav (to je v domeni upravljalca vodovoda)....

Tako je. Upravljalec vaškega vodovoda mora v prijavi podati načrt celotnega omrežja in seznam priključenih gospodinjstev.

Iz tega pa je jasno razvidno, kdo ni priklopljen. :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja, pocasi na vodi cutim, da bo v naslednji dekadi, ali dveh pomanjkanje pitne vode. Vladstvo tudi to cuti zatorej so tudi zaceli pocasi vzpostavljati kontrolo in red na tem podrocju. Tako kot ste ze zgoraj omenili, najprej vlogica pa koleki, itd, scasoma pa uporabna dovoljenja koncesije in navsezadnje velik biznis. Voda zna doseci ceno bencina kad, tad. Vse mi smrdi na "drzava spet potegni sold!" Tudi varijanta o zaracunavanju podihanega zraka nam potemtakem kmalu sledi. Da ne omenjam zaracunavanja pravice prdenja v naravi itd... Kar nekam potihem, pocasi in nevede se nam zateguje zanka okoli vratu. Mislim, da ima vsako zivo bitje pravico dihati, jesti, piti in seveda tudi prdniti, brez da bi minister Gregor po butalsko primaknil svoj piskercek. Sram vas bodi mandatarji, nej vas komar pic... :BUA:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ker živiš na teritoriju neke države RS in te ta država brani, ti daje zaščito, pokojninsko, zdravstveno, možnost dela, te potem lahko tolče tudi na nujnih življenjskih dobrinah, ki so sicer po ustavi zagotovljene brezplačno...plačaš le neko povprečnino za državno upravljanje in skrb za npr vodovod (tut vodarji morjo imet plačo)

ni mi pa jasno, zakaj plačati za nek lastno vložen trud, da si zagotoviš za življenje nujno dobrino, ker kot je povedano, se ve, kam to vodi

mogoče se hočejo izognit, da bi posameznik, ki ne prijavi vrtine, služil na račun drugih uporabnikov, brez vedenja države (in plačila davka) in s tem tudi izognit možnosti, da bi se npr ljudje zastrupili iz iz strani države nepreverjenega vira vode, kar obremeni proračun za zdravstvene stroške

kolk dodatnih stroškov bo plačilo teh kolekov potegnilo za sabo, pa res ni težko ugotovit...država ima precej drage norme in storitve podjetij, ki skrbijo za luksuz, kar bo voda s plačilom teh kolekov počasi postala, to je uvod

(kupite kupite inšpektorja, vsak dan kontrola 2.000 sit, čistilna naprava 200.000 sit, redno vzdrževanje 500.000/ leto...)banalno

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mater jim j....m :devil: državo! 30 km ven iz Ljubljane živim, pa nimam vodovoda, zdaj naj jim pa za to uslugo še plačam :lol1: , al kva; za :SS

Kr naj pride inšpektor, se bo lahko pobliže spoznal z našo pasjo ljubljenko ! :lol1: (manipravmajhnanašadobermanka)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tovariši,

Operativni program za varstvo voda pred onesnaženjem z nitrati iz kmetijske proizvodnje za obdobje 2004–2008

- na podlagi 49. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, 32/93) in 18. člena Uredbe o vnosu nevarnih snovi in rastlinskih hranil v tla (Uradni list RS, 68/96 in 35/01) ter v skladu z Nacionalnim programom varstva okolja (Uradni list RS 83/99)

Onesnaženje površinskih in podzemnih voda s presežki hranil iz kmetijstva predstavlja velik problem v Evropi. V obdobju 1950–2000 se je poraba mineralnega dušika povečala za 10 krat, količina celotnega dušika v živinskem gnojilu se je povzpela na 9 milijonov ton. Vnos dušika v tla je mnogo večji od odvzema dušika z rastlinami in s tem predstavlja nevarnost, da se hranila vnašajo v vode in s tem vplivajo na njeno kakovost. Presežki dušika v letu 1997 se gibljejo od 24 kg/ha na Portugalskem do 256 kg/ha na Nizozemskem (Eurostat 2000), v Sloveniji pa predstavljajo v povprečju 64 kg/ha.

V letu 1991 so države članice EU sprejele Direktivo Sveta Evrope 91/676/EEC, ki se nanaša na varstvo voda pred onesnaženjem z nitrati iz kmetijskih virov (t.i. Nitratna Direktiva). Direktiva zahteva, da države članice določijo občutljiva območja in vpeljejo operativne programe in predpisane ukrepe za zmanjšanje onesnaženosti z nitrati iz kmetijstva na teh območjih.

Operativni program za varstvo voda pred onesnaženjem z nitrati iz kmetijske proizvodnje tako po eni strani izpolnjuje obveznosti prenosa pravnega reda EU v slovenski pravni red, po drugi strani pomeni operacionalizacijo ciljev in ukrepov zapisanih v Nacionalnem programu varstva okolja (Uradni list RS, 83/99). Nacionalni program varstva okolja (NPVO) kot enega izmed osnovnih ciljev na področju izboljšanja stanja vodnega okolja opredeljuje »zmanjšanje emisij iz razpršenih virov – intenzivno kmetijstvo, razpršena poselitev brez urejenega čiščenja odpadnih voda«. Operativni program se omejuje le na tiste cilje in ukrepe, ki se nanašajo na zmanjšanje onesnaževanja voda z nitrati iz kmetijske proizvodnje, saj sta za področje odvajanja in čiščenja odpadnih voda že izdelana in v veljavi dva operativna programa, ki v celoti urejata to področje (Odlok o operativnem programu odvodnje in čiščenja komunalnih odpadnih voda s programom projektov vodooskrbe (Uradni list RS, 94/99) in Odlok o operativnem programu odvodnje in čiščenja komunalnih odpadnih voda območij poselitve velikosti med 2.000 in 15.000 PE in pod 2.000 PE (Uradni list RS, 109/01).

Operativni program za varstvo voda pred onesnaženjem z nitrati iz kmetijske proizvodnje je pripravljen kot sektorski program NPVO s področja voda, v katerem je podana analiza stanja, določeni cilji in ukrepi za njihovo uresničevanje, ocenjeni stroški in navedeni finančni viri ter indikatorji za spremljanje izvajanja programa.

Program je prednostno usmerjen v ukrepe za učinkovito izvajanje dobre kmetijske prakse pri gnojenju, za zagotavljanje strokovno utemeljenega gnojenja in zadostnih kapacitet za skladiščenje živinskih gnojil, za zmanjšanje emisij odpadnih voda iz velikih živinorejskih obratov in vpeljavo najboljših razpoložljivih tehnologij (BAT), posredno ali neposredno pa se navezuje tudi na večino ukrepov v okviru Programa razvoja podeželja...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Se opravičujem vsem skupaj za napačno predvidevanje na prejšnji strani! :huh: Očitno gre pri tej zadevi res samo za pitno vodo.

(VčasihPrehitroBeremInŠeHitrejeSklepamPress)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kr naj pride inšpektor, se bo lahko pobliže spoznal z našo pasjo ljubljenko ! :lol1: (manipravmajhnanašadobermanka)

Ne vem zakaj me je en inspektor klical prejle in me vprasal, ce bi mu Sharka posodil drugi teden za v Ljubljano :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A velja tudi za cisterne z meteorno vodo iz lastne strehe?

..ni specificirano...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne vem zakaj me je en inspektor klical prejle in me vprasal, ce bi mu Sharka posodil drugi teden za v Ljubljano 

Če te prav razumem;ampak naše vodno zajetje ni v Ljubljani!,da nas ne boste preveč iskal; se posujem s pepelom, če te ne štekam pravilno.

Lp

Popravljeno . Popravil motobaby
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

(manipravmajhnanašadobermanka)

Ma, hotu sem rect, kaj bo tvoja dobermanka kak podmladek planirala? Moj shark, bi verjetno prav rad priskocil na pomoc .)

...aja, se predno se voda podrazi!

Popravljeno . Popravil Shargo
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ma, hotu sem rect, kaj bo tvoja dobermanka kak podmladek planirala? Moj shark, bi verjetno prav rad priskocil na pomoc

Čist prav sem te razumela; naša dobermanka ne bo več nobenga podmladka planirala (sva se z mojim lubijem soglasno odločila)! Drgač je pa "kužika" v resnici od lubija; jaz sem jo dobila "v paketu z njim"!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

naša dobermanka ne bo več nobenga podmladka planirala ...

hvala za info! :hmm: Ji pa zelim veliko prijetnih trenutkov pri preganjanju predstavnikov vodne skupnosti .)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!