Skoči na vsebino

Ciper 2004


S57CQ

Priporočene objave

Lp

Kot sva z Goranko najavila ze v Sudanski temi - dopust je tu. Tokrat Ciper v vseh svojih lepotah. Vreme je soncno - plaze super in pivo je mrzlo...

Ostalo pa na fotkah in kasneje se report....

LP de Goranka & DaNe

P.S. Teta Zarja a lahko se tukaj odpres lepo foto galerijo??? :rolleyes:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

LP

Kot je bilo obljubljeno....

Ciper je tretji najvecji otok v Mediteranskem morju. Rojstni kraj Afrodite Grske boginje ljubezni in lepote.Otok sonca, pescenih plaz, anticnih templjev ter prelepih planin. Zgodovina otoka sega 3000 let nazaj, kar se posebej doda car vsem ostalim lepotam.

Najuznejsa drzava Evropske unije lezi cca 70km juzno od Turcije ter cca 100 km zahodno od Sirije. Je srednje velik otok. Med najvzhodnejso in najzahodnejso tocko je 225km, medtem ko je med koncno severno ter juzno tocko otoka razdalja 94 km. Ima priblizno 715.000 prebivalcev in je razdeljen na sest upravnih podrocij. Od leta 1960 je Ciper neodvisna in suverena republika, clanica ZN. Tako kot Slovenija (Maj 2004) je Ciper postal polnopraven clan evropske unije.

Omenit moram se to, da je Ciper od leta1974 se vedno razdeljen na severni (pod kontrolo Turske vojske) ter na juzni del, ki je pod nadzorom Grkov. Vmes je t.i. nevtralna cona, ki je pod nadzorom ZN.

Potovanje na severno stran otoka je mozno ampak samo za cas enega dneva. Na Turski strain se je cas ustavil nekje v sedemdesetih, medtem ko je Grska stran visoko – predvsem turisticno razvita.

Denar enota je Cypski pound. Menjalniski tecaj je cca 2.1 $ za en Ciprski pound. :cry: Zivljenje na Cipru je drazje kot pri nas, vendar ni pa velike razlike. Na prvi pogled se clovek ustrasi, vendar ko zacne primerjat s cenami pri nas ali kje drugje v Evropi je slika povsem sprejemljiva.

Nekaj primerov:

Najem hotelskega apartmana 22p = cca 47$ na dan

Najem motorja varira od 3-20p na dan – Midva rentava 125cc enduro 12p = 25$ na dan

Gorivo je 0.45p/l = cca 1$/l

Hrana v trgovinah je enako kot pri nas in ni velikih razlik. Kosilo; (Fish meze – morske specialitete :wub: ) za dva + liter vina v restavraciji ob morju pride cca 20p = 45$

Pivo v bifeju je 1.5p = 3.1$ za 0,63l piva (Carlsberg ali Keo)

Ce koga se kaj bolj natancno zanima lahko poslje PM ali vprasa na forumu.

Kampiranje na Cipru je mozno in je cenejsa opcija bivanja na otoku. Vreme in klima pa sta tudi primerna za kaj takega. Letos je precej manj turistov kot lani, vendar pravega vzroka ne vedo. Vecina so Anglezi, letos pa je tu tudi kar nekaj Poljakov in Madzarov. Rusov je za spremembo od lani manj – vzrok pa je obvezna vstopna viza (od vstopa Cipra v EU).

Slovenci in vsi clani EU lahko vstopamo neomejeno :yea2: – potreben je samo veljavni potni list. Ostali morajo ob prihodu izpolnit formular (vstopno vizo) na vstopu vendar je proces hiter in ni vecjih tezav.

Promet poteka po levi strani in je za razliko od Grcije normalen. Clovek se hitro navadi prehitevat po desni (mogoce ze od doma)?? :devil: Hehe

Plaze so vecinoma pescene in morje je kristalno cisto. Otok je poln zelenja in je prava pasa za oci. Sadja in zelenjave povsod zadosti in domace vino je odlicno. Domacini so izredno prijazni in velika vecina ve kje in kaj je Slovenija… O:-)

se nadaljuje....

LP Goranka & DaNe

Larnaca / Cyprus

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Evo nas DaNe koncno s pivom v roki,....) :P DSCF0103.JPG

DSCF0003.JPGDSCF0007.JPG

DSCF0011.JPGDSCF0020.JPG

DSCF0021.JPGDSCF0024.JPG

DSCF0026.JPGDSCF0030.JPG

DSCF0040.JPGDSCF0046.JPG

DSCF0053.JPGDSCF0056.JPG

DSCF0062.JPGDSCF0067.JPG

DSCF0071.JPGDSCF0101.JPG

DSCF0102.JPG

...tudi midva odhajava, tako nekaj casa slikc ne bo... :afro1: Imejta se lepo :004

Zarja&MiskoNinja :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Aloha

Pravljica se je koncala in back to real world.... Sudan again...

Ja na Cipru je kar nekaj dobrih potapljaskih placov. Eden od njih je potopljen trajekr Zenobia, ki je na listi desetih najboljsih potaplaskih spotov na svetu.

Trajekt, ki se je prevrnil pred obalo Larnace globina od 17 do 42m.

Zanimivost - zadnja fura trajekta je bila iz Kopra...

Vec o tem lahko najdes na:

http://www.viking-divers.com/

cca 850km bluza po otoku in ostale slike se pridejo...

LP Goranka &DaNe

Sudan again...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...
  • 17 let pozneje...

Pozdravljeni. 

Je bil kdo pred kratkim doli😇

Čez 2 tedna krenem čez Turčijo in pristanem na Turškem delu Cipra. 

Obdelal bom obe strani tako Grško, kot Turško. 

Zanima me kako je z mejo Turško-Grški del. 

Ker so skregani med seboj. 

Namreč Turki, ko sem prehajal iz Irana v Turčiji(isto skregani)  za malo, da mi niso še prste tlačili v Šupak😔

Hvala za odgovore. 

LpS

  • Hvala 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...

Zdravo,

 

Prišel prejšnji teden --> 31.8. nazaj po 14 dnevnem potepanju po otoku.  Z mojo boljšo polovico prečesala praktično cel otok (sicer z avto), tako južni (grški) in severni (turški) del otoka. Skupno okoli 1500 km.

Kar se meje tiče, praviloma ni težav, vsaj jest jih nisem imel. Vedi pa, da sem prehajal obratno, kot imaš plan ti, torej iz juga na sever. Predvidevam da greš z motorjem, verjetno bodo zahtevali kakšno dodatno zavarovanje za motor/avto, ki pa ga kupiš na izbranih mejnih prehodih. Ni pa nujno oz. ne vem kako je, če potuješ s svojim vozilom. Carine med severom in jugom ni (severni del Cipra -- > Republika severni Ciper ni pod EU) oz. jih na meji nisem srečal, pa sem tovoril kar precej robe iz severa nazaj na jug.

Sem se pa sprehodil peš ob meji v grškem delu Nikozije, ki deli mesto. Ob meji na določenih mestih do zob oborožena vojska. Mejo še vedno kontrolirajo ZN.

Ceste turški del --> na določenih mestih slabe, oči na peclje sploh na kakšnih odročnih cestah, kjer je precej lukenj!

Ceste južni del --> boljše, v kolikor boš šel v hribe Paphos forest in Nicosia, pazi na kamenje na cesti, saj ga je na določenih odsekih kar precej, tudi kakšna odkrušena skala se najde za ovinkom ter precej iglavcev na robovih cest!

Kar se tiče cen goriva kot tudi cen hrane, je južni del jasno občutno dražji. Poskušaj se izogniti trgovinam in restavracijam v strogo v turističnih mestih. Hrano kupi v manjših marketih lociranih v vaseh v notranjosti otoka.

Cena super 95 cca. 1,55 – 1,58, odvisno od lokacije. Dizel cca. 1,75 – 1,78 eur. Ponekod presega 1,8 eur. So pa cene najdražje na pumpah v centrih turističnih mest, medtem, ko na bolj oddaljenih pumpah cene malenkost padejo.

Turški del otoka: super 95, med 20 in 21 lir, dizel okoli 25 lir, spet odvisno od lokacije. Tečaj je okoli 17,8 lir za euro (sicer preračunano po tečaju moje banke, saj sem plačeval s plačilno kartico).

Cena prenočišč, odvisno, po celem Cipru sva v 14 dneh, 11 dni spala vsak dan drugje. Cene od 45 eur/noč do 75 eur /noč z zajtrkom. Povsod spal ko bubrek v loju.  

Še to, …. v južnem delu v kolikor boš šel v hribe se v največji meri poskušaj izogniti Kionia peak-u. Sicer so spodaj table da je vstop na hrib (kjer se na vrhu nahaja observatorij oz. me je bolj spominjala na radarsko kupolo) »prepovedan«. Valda moja me prepriča da sva rinila gor,  kjer je sicer prelep razgled na okolico. No in ker rineva tja kamor nama ni mesto, sva šla ob spremstvu specialcev lepo nazaj dol.

....

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!