Konec februarja mi je motorist z res dolgim stažem razlagal, katere superbajke si je lastil v svoji karieri divjanja po cestah in dirkališčih: CBR (več njih), GSX-R 750, nazadnje YZF-R1 … Zdaj pa ima FJR, pravi, in navdušen razlaga kako motocikel leti, a je hkrati prijetno udoben. Približno tako si predstavljam tipičnega lastnika nove FJR: je izkušen motorist, zna in želi se peljati hitro, a tudi udobno.

Prejšnji model Yamaha FJR 1300, ki je bil z manjšimi spremembami na trgu od leta 2001, je žal eden tistih motociklov, ki ga nikoli nisem imel priložnosti preizkusiti. Zato težko primerjam razlike med starim in novim modelom, ki je z letom 2013 dobil spremenjen videz z LED smerniki in pozicijskimi lučmi, novo motorno elektroniko (YCC-T), nadzor proti zdrsu pogonskega kolesa, tempomat, možnost izbire med dvema različnima programoma delovanja motorja, nov izpušni sistem, električno nastavljiv vetrobran, izboljšano vzmetenje, modernejše merilnike s potovalnim računalnikom in nova stikala.

Yamaha FJR 1300 2013 00005Kar lep seznam novosti, a vseeno gre le za prenovo. Dva ključna elementa, motor in okvir, v osnovi ostajata nespremenjena.

Pridevnik "lep" se motociklu poda. V tednu druženja ga ni bilo občudovalca, ki bi pograjal športno-eleganten videz velike Yamahe. Nekam nenavadno deluje edino takrat, ko je vetrobran v zgornjem položaju. Ko se človek sprehodi okrog motocikla in si ga ogleda z očmi in prsti, na področju oblikovanja in kakovosti izdelave pusti Yamaha dober vtis. Nič revolucionarnega in dih jemajočega, a "na nivoju". Kar se oblikovanja tiče, me je zmotilo (pa nisem bil edini) le manj estetsko oblikovanje stikal. Še posebej izstopa tisti za upravljanje potovalnega računalnika, nastavljanje višine vetrobrana in ogrevanja ročic – vse to namreč počnemo z enim dvosmernim gumbom (+/-). Tudi postavitev okorno oglatega kosa plastike je nekoliko od rok (od prstov, če smo natančni).

Yamaha FJR 1300 2013 00002Položaj voznika za krmilom povsem ustreza športno-turističnemu tipu motocikla, ni pa nujno, da bo tak vsakomur všeč: telo je nagnjeno rahlo naprej, zato teža, če je telo sproščeno, deloma visi na rokah. Sedež je prostoren in dobro (ravno prav trdo) oblazinjen, nedaleč od kolen pa se razširi plastični oklep in tako pred vetrom zaščiti spodnji del telesa. Ta bo morda voznikom z dolgimi nogami celo v napoto?

Yamaha FJR 1300 2013 00025Eden izmed komentatorjev pri objavi prvega vtisa je omenil, da je bilo pri prejšnjem motociklu problematično vrtinčenje zraka okrog krmila. Tega na preizkusu novega modela nisem zaznal, je pa vetrna zaščita v zgornjem položaju ravno na meji, da bi tok zraka spravila preko čelade. Če s svojimi 181 centimetri višine vzravnam hrbet in vrat, v čeladi kar precej šumi, z malenkost nižje sklonjeno glavo pa te težave izginejo.

Yamaha FJR 1300 2013 00003Motor nudi pričakovano glede na prostornino in zasnovo: je miren, se mehko odziva, ne trese in klasično po štirivaljno tuli. V peti prestavi (ja, samo pet jih ima) je mogoče voziti skozi mesto in se s slovenske strani povzpeti do mejnega prehoda Ljubelj (preizkušeno). V vrtljajih blizu prostega tega nič ne kašlja, nič ne cuka, a tudi ne sume, ko obrnemo ročico za plin. Če voznik hoče živahneje pospešiti iz zavoja, se mora glavna gred vrteti vsaj s 3500 vrtljaji. Saj potegne tudi z manj, ampak (pre)počasi. Po mojem prepričanju so "manj-valjniki" za naskakovanje na kratko zavitih cest primernejši; enako velja za vedenje FJR v krajših zavojih. Šele proti koncu testa sem dojel, da je treba voziti s telesom (z ritjo, če smo natančni) in manj z rokami oziroma krmilom, saj v ovinkih motocikel, še posebej pri hitrejših manevrih, od voznika zahteva kar precej napora. Če ne verjamete, vprašajte kakega policista na motociklu, kako se obnese na poligonu med stožci …

Yamaha FJR 1300 2013 00006Drugačna zgodba se piše na bolj odprtih cestah in avtocestah, kjer se omejitve hitrosti zazdijo hecne. Vožnja s prepovedanimi avtocestnimi hitrostmi je zaradi močnega motorja, učinkovite vetrne zaščite in dobre smerne stabilnosti sila prijetno opravilo. Tudi tresljajev, razen rahlega gomazenja na krmilu, ni. Poraba goriva se bo takrat približala sedmim litrom na sto prevoženih kilometrov, pri normalni rabi pa se je ta številka giblje okrog šestih litrov (povprečje se je gibalo od 5,8 do 6,7). To je, glede na prostornino, težo in zmogljivosti sprejemljiva, ne pa rekordno nizka številka.

Yamaha FJR 1300 2013 00004Izklopljiv nadzor proti zdrsu zadnje pnevmatike deluje hitro in mehko, brez nadležnega in predolgega odvzemanja moči. Tempomat prav tako. Vzmetenje? Glede na zmeren tempo vožnje je zadaj bolj ustrezala nastavitev "soft", saj je trda nastavitev povzročala neudobno odbijanje zadnjega dela preko kratkih grbin, verjamem pa, da glede na športno zasnovo celotnega paketa komu ugaja trša nastavitev. In bosta zadovoljna oba: on, ker bo lahko hiter in ona, ker se zadaj sedi udobneje kot na R1.

Cena: 16.990 evrov