Mislim, da nisem edini, ki se mu zdi življenje vsako leto bolj zapleteno. V službah hočejo več od mene, da o davkariji sploh ne govorim. Zato je še toliko lepše, ko se nekdo potrudi in mi poizkuša malenkost poenostaviti vse skupaj. Honda s svojim menjalnikom z dvojno sklopko naredi prav to. Poenostavi vožnjo z že tako neproblematičnim motociklom.

Dobro leto nazaj nas je razvajala bela Honda NC700X. Prav vsem je bila všeč, čeprav smo pogrešali malo kvalitetnejše komponente. Tudi letos jih. Nizka cena pač zahteva nekaj kompromisov. Tako lahko rečem, da so zavore na testnem motociklu malenkost boljše, vzmetenje pa še vedno prehitro pokaže sledi šparanja. Vendar sta ti dve težavi lahko rešljivi, če je po tem potreba in nam ostane nekaj evrov. Če ne drugače, jih bo nekaj ostalo zaradi izredno nizke porabe, ki jo je sposoben doseči odličen 680-kubičen dvovaljnik. Tudi ta je seveda še vedno enak, lepo vleče iz najnižjih obratov, sem si pa včasih zaželel kak kilovat več moči.

Honda NC700X ABS DCT 00004Ampak, to si prej ali slej vedno, tudi če je teh bistveno več. Da smo si na jasnem, vse komponente povsem zadovoljivo opravljajo svoje naloge, le ekstra navdušujejo ne. Zato pa navdušuje položaj na motociklu in s tem povezano neproblematično in lahkotno upravljanje. Ter seveda veliko prostora za odlaganje na mestu, kjer je ponavadi rezervoar.

Prtljažni prostor je pri roki in dovolj velik, da vanj spravimo integralno čelado.
Prtljažni prostor je pri roki in dovolj velik, da vanj spravimo integralno čelado.

Bistvo letošnje Honde NC 700 X je seveda menjalnik. Sicer se bo 800 evrov višja cena glede na nizko osnovno ceno marsikomu zdela pretirana. Vendar pa, če je želja po zares olajšanem upravljanju z motociklom, je doplačilo 800 evrov sorazmerno nizko, glede na to, kaj menjalnik z dvojno sklopko omogoča. Odpade vsako ugašanje motocikla pri speljevanju ali nelagodje pri speljevanju v klanec, vsako čudno prestavljanje s premalo ali preveč plina, škrtanje in prestavljanje v nevtralno če nočemo na križiščih tiščat sklopko predolgo časa. Najboljše je seveda speljevanje iz križišča, saj pri tem lahko prvih nekaj deset metrov za sabo pustim praktično vse kar deluje na bencin, dizel ali elektriko. Male sladkosti, ki tudi neizkušenemu vozniku pričara nasmešek od ušesa do ušesa.

Sistem dvojne sklopke je tehnološko podoben tistemu, ki se vgrajuje v osebne avtomobile, a občutno manjši in tako dovolj kompakten in lahek, da ga pri Hondi lahko uporabljajo v kombinaciji z obstoječimi agregati brez večjih modifikacij. Ker je kompaktnost sestavnih delov pri motociklih ena izmed poglavitnih lastnosti, ima Hondin sistem dvojne sklopke nameščen dve glavni gredi in vzporedni sklopki ter kompaktnejši mehanizem pretikanja kot sistemi samodejnih menjalnikov pri osebnih avtomobilih. DCT zaradi potrebe po kompaktnosti uporablja tudi sistem dveh koncentrični vhodnih gredi. DCT uporabljal različni sklopki za lihe in sode prestave - ko voznik pretakne iz prve v drugo prestavo, nadzorna enota zazna namero po pretikanju v višjo prestavo, vklopi drugo prestavo, nato hkrati sprosti sklopko prve prestave ter vklopi sklopko druge prestave – pretikanje je gladko in zelo hitro.

Menjalnik je v nastavitvi D malce zaspan in res primeren predvsem za lagodno kruzanje.
Menjalnik je v nastavitvi D malce zaspan in res primeren predvsem za lagodno kruzanje.

V tehnikalije delovanja menjalnika se ne bom spuščal, saj smo ta del že dodobra razložili. Če pa vas zanima še kaj več, vam bojo fantje na Hondi vse skupaj razložili v nulo. Meni je pomembno da deluje, kot je bilo zamišljeno. Ne sicer optimalno, vendar pa je fino, da menjalnik dopušča tudi nekaj vmešavanja voznika v delovanje. Če se vam seveda zdi potrebno. Možnosti so tri. Dve, kjer avtomatika deluje v normalnem ali športnem načinu in ročni način, kjer za prestavljanje poskrbimo sami, vendar nad vsem skupaj še vedno bedi avtomatika.

Ročice sklopke ni, je pa zato nekaj več stikal.
Ročice sklopke ni, je pa zato nekaj več stikal.

Tako ni bojazni, da bi se v šesti prestavi pripeljali na križišče in bi agregat crknil, oziroma da bi kdo hotel speljati v tretji prestavi. Tega pri Hondi ne dopuščajo. Ročni način je dejansko čisto odveč, ker lahko tudi v dveh avtomatskih načinih posegamo v delovanje menjalnika z gumboma na levi strani krmila, ki sta zelo pametno postavljena in s tem na dosegu prstov. Menjalnik je v normalnem načinu malenkost zaspan in pri nizkih obratih postreže tudi s kakim značilnim klonkom. Vendar pa, če malo bolj obrnete ročico za plin, spremeni svoj karakter in je bolj podoben tistemu v športnem načinu.

Ročna zavora, da motocikel ne pobegne, ko je parkiran.
Ročna zavora, da motocikel ne pobegne, ko je parkiran.

"Sport" pri motociklu s 37 kilovati ne pomeni čudežev, samo prestavljanje se odvija pri višjih vrtljajih, s tem pa motorček dobi nekoliko drugačen karakter. Se pa pri športnem načinu, ko nehamo "športati" zgodi, da menjalnik predolgo ostane v isti prestavi in takrat se nam agregat kar malo smili, ko se po nepotrebnem muči v visokih obratih. Avtomatika bo čez nekaj sekund sicer ugotovila, da smo nehali dirkat in bo prestavila višje, bi se pa to lahko zgodilo prej. Sicer pa pritisk na gumb reši težavico, pa še fino se nam zdi, ker imamo na voljo podobno tehniko kot dirkači formule ena.

Menjalnik z dvojno sklopko naredi motocikel še bolj udoben in vožnjo brezskrbno.
Menjalnik z dvojno sklopko naredi motocikel še bolj udoben in vožnjo brezskrbno.

Ni kaj, Honda ima super "low budget" motorčke. V bistvu ponujajo neverjetno veliko. NC 700 X DCT je najboljša od vseh. Lahko rekel, da je po moji oceni najboljša Honda. Oziroma najboljši motor sploh, če seveda upoštevam razmerje cene in uporabnosti. "Moja" bi sicer stala jurja več. Ampak potem bi bila tudi za tri jurje boljša.

Cena:6.690 evrov