Hondina serija NC700, v katero sodijo modeli NC700 X, Integra in NC700 S, letos ni več novost.  Lani in letos sodita modela X in S med najbolj prodajane Hondine modele in čeprav smo model Integra in X že imeli pod ritjo, slednjega kar dvakrat – v verziji s klasičnim menjalnikom in takšnim z dvojno sklopko, smo kljub temu z veseljem pojahali tudi golo verzijo.

Čeprav se po tehničnih podatkih ne razlikuje veliko od modela X, je S v resnici drugačna od potovalno-enduraške X. Pa ne zgolj zaradi manjšega vetrobrana in odsotnosti tistega "kljuna" nad prvo pnevmatiko. Tudi pelje se drugače in ima celo nekoliko drugačen značaj. Je namreč čisto pravi naked. Vozi se kot naked, daje občutek bolj kompaktnega paketa in tudi značaj agregata je čisto "nakedovski". Bolj iskriv in zabaven.

Papirnati podatki agregata so enaki. Vzmetenje je enako, prav tako zavorni sistem. Edini papirnati razliki, ki ju boste našli, sta medosna razdalja in višina sedeža.  Model S ima 4 centimetre nižjega, a ker je X v tem pogledu popolnoma nezahtevna tudi za začetnike, je podatek nepomemben.

Honda NC700 S 00003Vse modele serije Honda NC700 odlikuje dobra lega na cesti, lahkotnost in nezahtevnost. So udobni, nekomplicirani in simpatično praktični zaradi prtljažnega prostora, ki ga ponujajo. X in S toliko bolj, saj je predal nameščen tik pred voznikom. Vanj lahko brez težav spravimo integralno čelado ali cel kup prtljage, ki bi jo sicer morali tlačiti v topcase ali nahrbtnik.

V nasprotju s pričakovanji je S od vseh modelov še najbolj stabilna v zavojih in od voznika zahteva največ suverenosti, čeprav je zelo kompaktna in ima manjšo  medosno razdaljo  kot model X (1525 mm in 1540 mm) in čeprav gre le za res drobno razliko, ta botruje k precej drugačnemu značaju, ki pa še vedno ostaja prijazen tudi začetnikom.

Honda NC700 S 00005Čeprav sta nam bila značaj motocikla in njegova lega na cesti zelo všeč, celo bolj kot pri modelu X, smo ugotovili, da sta nam bolj po godu krmilo na NC700 X, ker je nekoliko bolj odprto, pa tudi položaj ključavnice s katero se odpira pokrov prtljažnega prostora je na modelu X na "bolj pravem" mestu. X ima nameščenega tik ob armaturni plošči, kar pomeni, da je vsebina lahko dosegljiva tudi, ko smo v sedlu. Priročno. Model S ima ključavnico nameščeno na levi strani motocikla. Tik ob kolenu voznika, kar pomeni, da je za odklepanje potrebno razjahati, ali biti precej pazljiv, da se med sklanjanem in vtikanjem ključa v ključavnico ne prekucnete, če imate krajše noge.

Pozitivno je presenetil mali vetrobran. Čeprav sila asketsko odmerjen, kot se za naked model pač spodobi, je oblikovan tako, da zelo uspešno usmerja tok zraka, da je bila celo vožnja po avtocesti pri najvišji hitrosti, ki jo motocikel zmore, pretežno nenaporna.

Če se vam je zdela X nekoliko preveč ležerna in "preudobna" ali premalo dinamična, bo S prava izbira v družini NC700. Celo zavorni sistem modela S je (vsaj na testnem modelu je bil) bolj "ošter" in se prav lepo poda značaju motocikla.

Poleg malce hecno nameščene ključavnice, je oko esteta zmotilo le dejstvo, da na prednjem platišču sameva zavorni kolut. A je šlo zgolj za lepotno in ne tehnično pomanjkljivost, saj tisti osamljeni zavorni kolut sila dobro opravlja svojo nalogo.

Honda NC700 S 00001Agregat razvije 34 kilovatov (47 konjskih moči). Če boste primerjali papirnate podatke tekmecev, se vam bo to zdelo uborno malo. A ker so pri Hondi izdelali resnično dober in prožen (pa še varčen) 670-kubičen agregat za serijo NC700, lahko mirno zapišemo, da bo moči in navora dovolj za zelo širok krog kupcev. Za dirkače pač ne.

Tudi cena je zelo močan argument za nakup tega motocikla. Za 5.490 evrov boste dobili novo. Za 300 evrov več, vam bodo nanjo namontirali še ABS in za 5.990 evrov boste dobili takšno, ki ima poleg ABS-a še DCT. Glede na super vozne lastnosti, prožen in varčen agregat, priročnost ter cene tekmecev…ni potrebno veliko razmišljati.