Po filozofiji naj bi bil XMax 400 samo povečana 250-kubična verzija, tehnično pa se , vsaj kar se motorja tiče, bolj spogleduje z modelom Majesty. Njegova glavna prednost pred 250-kubičnim modelom naj bi bila predvsem bolj dinamična in udobna vožnja v dvoje.

Pred leti smo vozili takrat prenovljenega X-Maxa 250 – vsestranski, priročen primestni skuter srednjega razreda se je zelo solidno znašel prav povsod – bil je dovolj okreten v mestu, uživaški na magistralni cesti, pa tudi na avtomobilskih in hitrih cestah se je prometa udeleževal precej suvereno.

"Prekratek" naj bi bil le v dvoje, zato je Yamaha letos ponudila zmogljivejšo 400-kubično različico, ki nadomešča model Majesty. Novi X-Max 400 je od slednjega prevzel agregat, a je vitkejši in nekoliko bolj okreten zato tudi malce primernejši za mestno vožnjo, hkrati pa dovolj zmogljiv, da zmore par suvereno popeljati tudi na izlet.

Yamaha X-Max 400 1Yamaha X-Max 400 je nekoliko težji od 250-kubičnega modela, a še vedno ohranja sorazmerno nizko maso znotraj razreda 400-kubičnih primestnih skuterjev, pravijo pri Yamahi – 211 kilogramov tehta pripravljen na vožnjo in s polnim rezervoarjem goriva. 400-kubična verzija ima nekoliko daljšo medosno razdaljo, za boljšo stabilnost pri večjih hitrostih, kar se bo poznalo v mestu. Ima pa tudi nekoliko nižji sedež in za spoznanje nižji vetrobran.

Tridelna armaturna plošča je elegantno oblikovana in lepo pregledna tudi v močnem soncu. Poleg analognega merilnika hitrosti in prav tako analognega merilnika vrtljajev, na zaslonu LCD ponuja tudi število prevoženih kilometrov, temperaturo zraka, količino goriva v rezervoarju, temperaturo olja, potovalni računalnik in uro.

Yamaha X-Max 400 4Poleg prtljažnega prostora pod sedežem, ponuja Yamaha X-Max 400 tudi dva predalčka pod krmilom – vanju lahko spravimo drobnarije kot so dokumenti, denarnica ali mobilni telefon. Levi predalček ima tudi ključavnico. Priročno. Le izdelava bi lahko bila malce kvalitetnejša, a to velja za veliko večino skuterjev tega segmenta.

Yamaha X-Max 400 3Tako kot na 250-kubični različici, je tudi tu veliko prostora – tako za noge kot za rit. Voznik bo z lahkoto našel pravo pozicijo za krmilom tudi, če mu je mati narava namenila daljše noge. Vetrobran in prednja maska dobro usmerjata tok zraka tudi pri najvišjih hitrostih, ki jih skuter doseže - 150 kilometrov na uro. Tisto kar ponuja X-Max 400, pa je tekmeci nimajo je predvsem kombinacija pokončnega, mestnega položaja za krmilom in sorazmerna suverenost na avtocesti.

Agregat je preizkušen štiritaktni DOHC štiriventilski tekočinsko hlajen enovaljnik. Razvije 23,2 kilovata (31,5 konja) moči pri 7500 vrtljajih in ima v primerjavo z 250-kubično verzijo 54 odstotkov moči in 60 odstotkov navora več. Bere se sila privlačno in obetajoče, a če boste pričakovali preveč, boste v praski razočarani. Ob odločen obratu ročice agregat sicer lepo potegne in vleče, med mestnim vijuganjem in počasno vožnjo pa nekoliko potrese in vzbuja občutek, kot bi se nekoliko obotavljal.

Yamaha X-Max 400 2Zmogljivejši agregat, ki skuter požene do konkretnih hitrosti terja tudi zmogljivejše zavore – X-Max 400 je dobil dva prednja zavorna koluta, ki sta brez težav kos tudi večjim hitrostim, a bo za to ročici potrebno krepko stisniti. Zadevščina bo na voljo tudi s sistemom ABS – pri Yamahi ga obljubljajo že letošnjo jesen.

X-Max 400 v resnici ni športen, ni zelo okreten, niti ni pretirano lahek, pa tudi na avtocesti ni tako zelo suveren, da mu ne bi bilo česa očitati – je nekaj vmes. Zelo solidno se bo znašel povsod in prav nikjer ne bo povzročal preglavic. Primeren bo za tiste, ki potrebuje res vsestranski skuter in se vozijo po zelo raznolikih cestah v dvoje ter cenijo zajeten prtljažni prostor pod sedežem.

Cena: 5.887 evrov (250-kubična verzija vas bo stala 3.999 evrov).