Danes bom s tem testom začel malo drugače. Res upam, da bodo pri Yamahi dali MT-09 na probo še za kak krog po nam znanih cestah, da se bolje spoznamo z motorjem, ki zelo veliko obeta. Sicer pa se menda na temo Yamaha MT-09 obeta še kakšna izpeljanka. Tisto o novi TDM s tem agregatom, pa je še vedno zavito v temo.

V Splitu smo opravili dokaj kratek krog po drsečem asfaltu. Zato je tole bolj prvi vtis, kot pravi test. Povsem nov motocikel je zanimiv predvsem zaradi agregata. 800-kubični trovaljnik je zelo živ, po občutku močnejši kot kažejo številke in ni pretiroma žejen. Lepo vleče skozi vse območje obratov v vseh prestavah, a zna biti včasih tudi malo grob. Zato bodo tisti bolj umirjeni vozniki hvaležni Yamahinim inženirjem, da lahko s pritiskom na gumb malo umirijo odziv ročice za plin. Zvok agregata je lep če ga poslušamo, ko se nekdo z motorjem pripelje mimo, voznik pa ne bo skakal od veselja, ko bo poslušal svoj motor. Najbrž pa bo kak ‘aftermarket’ izpuh zelo popravil vtis - predvsem izgled, ki je zares zgrešen.

Videz izpuha je pustil kisel vtis.
Videz izpuha je pustil kisel vtis.

Zavore, vzmetenje in argonomija so zelo dobri. Stopalke sopotnika pa bi utegnile biti malenkost preblizu voznikovim nogam. Motocikel tehta slabih 190 kilogramov, kar je malo, a sem že vozil mnogo težje motocikle, ki so bili med vožnjo lahkotnejši. Zanimiva je armaturna plošča - je majhna in zamaknjena nekoliko v desno. Postreže z vsemi podatki, ki bi jih voznik potreboval, v soncu pa je tudi lepo berljiva.

MT-09 se pelje zelo dobro. Vzmetenje ni ne premehko in ne pretrdo.
MT-09 se pelje zelo dobro. Vzmetenje ni ne premehko in ne pretrdo.

Yamaha MT-09 se pelje zelo dobro. Vzmetenje ni ne premehko in ne pretrdo. Zavore so zelo dobre, a se ne bi branil ABS sistema, ki tokrat ni bil nameščen, je pa seveda na voljo in ga priporočam. Položaj za krmilom je sproščen, dovolj široka balanca pa omogoča dober nadzor nad motociklom. Yamaha MT-09 je zelo "živ" motorček. Agregat je zelo prožen, da je lahko vožnja tudi malo razgrajaška. Je pa tudi dovolj uravnotežen, da ni nemiren med hitrim pospeševanjem ali agresivnim zaviranjem. Ko sem se peljal počasi, je trovaljnik dovoljeval lenarjenje z menjalnikom. Zelo obetaven agregat.

Yamaha MT-09 00011Ideja mešanice slečenega in supermoto motocikla sicer ni nič novega. Vprašanje je le, če vam je koncept všeč. Sploh, ker večina kupcev motocikel najprej pogleda in šele potem razmišlja o probni vožnji. Včasih pa je nakup pogojen samo z izgledom.

Agregat obeta veliko in nam je bil zelo všeč.
Agregat obeta veliko in nam je bil zelo všeč.

Dokaj zanimiva bo cena motocikla, ki naj bi se gibala med 8.000 in 8.500 evri (tisti z ABS sistemom). Ker zna Yamaha MT-09 zadovoljiti zahtevnega motorista in hkrati ne prestrašiti začetnika, bo krog potencialnih kupcev res širok. Če ste v fazi kupovanja novega motocikla, definitivno ne smete spregledati Yamahe MT-09, ki naj bi bila na voljo že letos. Predvsem, ker bo na voljo tudi kup dodatne opreme za motor in voznika. Če seveda želite izgledati ‘kompletno’. Meni je serija MT zelo zanimiva in upam, da bo imela devetka pri nas več sreče kot enka in trojka. (hmm 13??)

Cena: od 8.000 do 8.500 €