Yamaha nas je z novo MT-07 na rit posadila še preden smo jo imeli priliko videti v živo – s ceno, ki ji ni trenutno kos noben izmed tekmecev. Prav, so pač časi taki, da je na trg treba poslat poceni izdelke za nizko ceno. 5.555 evrov za naked srednjega razreda – le kaj imajo pri Yamahi za bregom, sem se spraševala pred prevzamemo testne MT-07. Takole na oko je zelo čedna tudi v živo. Sodobna in "trendi", a ne preveč zafnana. Nekaj tistih značilnih anime potez je sicer hitro opaznih, a niso vsiljive. Yamahini oblikovalci so skuhali precej slastno "župo", a kaj ko je šminka na cesti v resnici ena manj pomembnih stvari.

Ker je motocikel droben in lahek – s polnim rezervoarjem goriva tehta 182 kilogramov, ima nizek sedež in skromno medosno razdaljo, v mislih nemudoma sproži asociacijo na začetniški motor. Pa se ob tem zato hitro vprašamo: "A tole kej gre, al se sam" premika?"

Odgovor se glasi – leti kot sam vrag. Če so pri Yamahi z novim trivaljnikom - vtaknili so ga v MT-09, pa naj bi ga še kam, naredili japonsko različico Speed Tripla, so z MT-07 ponudili nekaj česar na trgu doslej še ni bilo. Vsaj ne v enem paketu. Tisti 689-kubičen dvovaljnik, ki je ob predstavitvi "kasiral" komentarje, da gre za nizkocenovni nadomestek, ki bo sčasoma na trgu zamenjal zastarele modele, je v resnici pravi biser v svojem razredu. Je poskočen, ima veliko navora in je tako prožen, da je veselje. Ob obratu ročice za plin vleče in vleče…in tudi najbolj umirjenega motorista, ki ve in ceni vožnjo v skladu s predpisi zapelje, da ta še sam ne bo vedel kdaj je prekršil pravila.

Yamaha MT-07 00001Tehnikalije? V primerjavi s 700-in-še-nekaj-kubičnimi nakedi podobnega značaja se ob pogledu na tehnične podatke utegne marsikomu povesit nos. Agregat razvije namreč "le" 75 konjev – pri 9000 vrtljajih na minuto. Najvišji navor, razvije ga pri 6500 vrtljajih, je 68 Nm. Dolgočasno?

Na cesti pa vse prej kot to. A čeprav je agregat tisto najboljše pri MT-07, še zdaleč ni edino zaradi česar je vožnja tako zabavna. Lega na cesti je odlična – motor je miren, tudi pri visokih hitrostih, česar ob sorazmerno kratki medosni razdalji ni bilo pričakovati. Je vodljiv in obožuje zaprte ovinke. Rad dirka od semaforja do semaforja, uživa v hitrem in tekočem požiranju zavojev in je prava igrača med "kvačkanjem" tisti najbolj zaprtih vijug. Pri visokih hitrostih pa kljub odsotnosti vetrobrana vožnja ni naporna.

Zavorni sistem in prednje vzmetenje bosta pri dinamičnih voznikih vzbudila željo po nadgradnji, saj bo tako iz motocikla moč izvleči še več zabave.
Zavorni sistem in prednje vzmetenje bosta pri dinamičnih voznikih vzbudila željo po nadgradnji, saj bo tako iz motocikla moč izvleči še več zabave.

Tudi ergonomija je posrečena. Položaj za krmilom je zelo pokončen v primerjavi z večino nakedov – tisto nekaj slastnega občutka navihane agresije, ki jo sicer daje nekoliko naprej nagnjen položaj voznika, MT-07 "kompenzira" z dinamiko agregata. Ergonomija modela je sicer tako domišljena, da se bodo na njej počutili odlično mali in veliki. Počasno prebijanje skozi mestno gnečo na MT-07 ni naporno in prepričana sem, da bo enako veljalo za dolge vožnje.

Agregat je pravi biser - dinamičen, odziven, prožen in poskočen.
Agregat je pravi biser - dinamičen, odziven, prožen in poskočen.

MT-07 je motocikel primeren tako za začetnika kot utečenega motorista.

Yamaha MT-07 00002Zakaj za začetnika?
Ker je lahka, vitka, ima ozek sedež in ne potrebujemo zelo dolgih nog, da bi suvereno dosegli do tal. Ker je okretna dovoljuje hitro popravljanje napak in je na voljo v 35-kilovatni različici. Ker se je ne boste naveličali niti, ko boste "navoženi".

Zakaj za izkušenega motorista?
Ker je dinamična, ima odlično lego na cesti in je hitrejše štrikanje ovinkov neizmerne užitek. Bolj kot je cesta zavita, večje je veselje. Ker ob tem ne manjka ne moči ne navora. Ker je hitra, nekomplicirana, osnovna, primarna igrača. Ker se z njo brez težav peljete tudi v paru, pa ne boste imeli občutka, da se le "premikate", ampak se boste zares peljali. Všeč bo tudi tistim bolj zahtevnim – ti bodo nos po vsej verjetnosti zavihali le nad zavornim sistemom in prednjim vzmetenjem. To prihaja z modela FZ8. Na lažji MT-07 deluje bolje kot na težjemu FZ8, a v vozniku še vedno pušča željo po "še". Zadnje vzmetenje z ležečim blažilcem deluje dobro. MT-07 je dober motocikel. S kvalitetnejšim vzmetenjem in bolj ostrimi zavorami bi bil odličen. A potem cena ne bi bila tako privlačna. Nam je zelo všeč.

Čisto brez vetrobrana, a oblika žarometa in armaturne plošče tak dobro usmerjata tok zraka, da vetrni piš med vožnjo po magistralnih cestah ni moteč.
Čisto brez vetrobrana, a oblika žarometa in armaturne plošče tak dobro usmerjata tok zraka, da vetrni piš med vožnjo po magistralnih cestah ni moteč.

Sopotnica?
Zadovoljna. Čeprav je sedež videti precej asketski, zadek pa precej visoko štrleč, sem potarnala le zaradi odsotnosti ročaja..kakršnegakoli. Pride prav ob dinamični vožnji, da ni trkanja s čeladami. Stopalke so nameščene tako, da je položaj nog udoben – dasiravno razdalja med voznikovimi in sopotnikovim ni pretirani velika in se stopalca malce ovirajo. Ker je zadnje vzmetenje malce kompaktnejše, je vožnja po luknjastih cestah za sopotnico občasno malce manj udobna, a ne naporna.

Hecno mesto za ključavnico.
Hecno mesto za ključavnico.

Drugo mnenje (Dani Mattias):
5.555 evrov!! Se kdo heca, ko mi ponuja hudo kul motor za ta denar? In to cel kup priznanih moto-novinarjev. Dejte ga nehat srat, no. Saj sem že probal nekaj teh "indijsko-kitajsko-neki navez", in vsi po vrsti so pokazali veliko potenciala, a izdelek je na koncu pustil mlačen vtis. Še najbližje vsemu je bila Hondina serija NC700, ki je malce podhranjena, da bi bila res kul in frajerska. Ampak MT-07 je malo drugačna. Zato se sprašujem, koliko izgube naredi Yamaha pri MT-07 z vsakim proizvedenim motociklom. Ali pa kako premišljeno poceni jo izdelujejo, da lahko tako fajn motor dobimo za tako ceno. Je prvi začetniški motor, ki ga lahko vozi tudi "dirkač" in na njem uživa v zelo dinamični vožnji. Je prvi, na katerega se dejansko splača zmontirat boljše vzmetenje in prednje zavore. In še malo podrezat v izpušni sistem. In zračni filter. In potem bi seštel stroške, prišel na 7.000 evrov in ji rekel MT-07R. Ampak pri Yamahi bi ga lahko sestavili sami in prodajali za 6.500 evrov. Yamaha, dajmo še malo pobrcat no. Skoraj ste že tam. Še Rossi se je prebudil.