Pred malo manj kot tremi leti smo vozili starega R 1200 GSA. Takrat smo se spraševali, zakaj bi si človek želel dodatnih 30 kilogramov na že tako ne peresno lahkega, a odličnega osnovnega velikega GS-a. Zaradi večjega rezervoarja in nekaj zaščite? Takrat smo tudi ugotovili, da je zrel za konkretno prenovo. In tu je, prenovljeni veliki Adventure. Kako drugačen je od starega velikega "popotnika"?

Res je popolnoma nov motocikel. Če ga primerjamo s starim, z oznako GSA, je novo vse, ker pa vemo, da je GSA izpeljanka GS-a, je seveda dobil vse kar smo lani že izvedeli o famozni vodi v bokserju. Kar ne pomeni le, da mu voda pomaga ohranjati optimalno temperaturo, ampak je občutno živahnejši, še bolj cestno orientiran kot prej, optimiziran, pri večji moči nič bolj žejen in presenetljivo miren. S popolnoma elektronsko ročico plina lahko še toliko bolj izkoristimo vse izboljšave agregata. Suha sklopka se je poslovila, menjalnik deluje hitreje, vendar pa ne tako mehko kot na starem modelu.

BMW R1200 GS Adventure 2014 00006Vzmetenje se lahko imenuje Dynamic ESA, ga toplo priporočam, deluje odlično in z novim, bolj togim okvirjem pričara nasmeh na licu tako vozniku kot tistemu, ki je okupiral zadnji sedež.

Različne mape delovanja agregata v povezavi z vzmetenjem, ABS-om in ASC-jem so seveda tržno obvezne, čeprav bi tudi brez njih preživel. Predvsem je program OFFROAD tisti, ki je falil na starem GSA. Ta program prilagodi delovanje ASC in ABS podlagi, ki ni asfaltna. Top zadeva.

BMW R1200 GS Adventure 2014 00008Prednji žaromet je lahko v LED tehniki. Za doplačilo 1.100 evrov seveda. Če bi se odločil s tem motorjem zapeljat na kako bolj peščeno pot, bi bil ali prvi v koloni ali pa še bolje, prišparal 1.100 evrov in si omislil navaden žaromet. Svetijo pa te "ledice" odlično. Ne manjkajo niti tempomat, ogrevane ročke, originalna navigacija. Seveda, žal večinoma kot opcijska oprema.

BMW R1200 GS Adventure 2014 00005Kar Adventure-ja naredi posebnega so seveda dodatki. Vzmetenje ima 20 mm daljši hod, ogromen rezervoar je tokrat zaradi zmanjševanja teže aluminijast in izdatno zaščiten. Debel kos aluminija skrbi tudi za zaščito agregata, nosilci za kovčke so konkretni in bodo zdržali marsikak padec, veterna zaščita je še izdatnejša. Novi Adventure je veliko bolj ostro zarisan kot stari. Kar ga naredi zastrašujočega, impozantnega, na grd način celo lepega. Vsekakor pa ga nihče ne bo spregledal.

BMW R1200 GS Adventure 2014 00007Moj prvi vtis vožnje novega R 1200 GSA je bil zelo "računalniški", kot da zna motor vozit sam in mene sploh ne potrebuje. Preden sem ugotovil, da je za ta nenavaden občutek pravzaprav "kriva" odlična ciklistika, in da se zna ta ogromen kos motocikla peljat bistveno hitreje in hkrati udobneje kot stari GSA in večina motociklov, ki sem jih vozil do sedaj, sem bil že nekako "pečen" in sem v glavi slišal glas: "To bi jest mel". V osnovi je R 1200 GSA še vedno velika (ogromna) endura, po voznih lastnostih pa je še vse kaj drugega. Peljal sem se z njim od Podnanosa do Razdrtega po stari cesti čez Rebernice. Tempo sploh ni bil počasen, ves čas pa sem se spraševal kdaj so cesto popravili. Seveda je niso. Podobna zgodba o popravljeni cesti se je ponovila med vožnjo skozi logaški drevored. Tako dobra je namreč ciklistika. Lahko rečem, da najboljša v razredu velikih endur. To, da je Adventure ogromen kos motocikla se med vožnjo ne čuti. Dokler ostajamo na asfaltu.

Na makadamu pa ta motocikel dobro peljejo le tisti, katere imamo mi, navadni smrtniki, za norce. Počasi pa je prilezel čez marsikatero luknjo brez prevelike drame tudi v mojih rokah. Da je Adventure zares (pre)velik kos motocikla sem se zavedal šele, ko sem ga tlačil v premajhno garažo.

BMW R1200 GS Adventure 2014 00009In tako se lahko zopet sprašujem, za koga Adventure sploh pride v poštev? Najbrž za vse tiste, ki težko dobijo dovolj veliko opremo zase. Za tiste, ki živijo v Avstraliji, kjer je 500 km od pumpe do pumpe? Čeprav je Adventure odličen motocikel, zares odličen, bi si težko privoščil s sabo vozit 30 kilogramov dodatne teže. Toliko lažji je namreč mali veliki GS. Konkurence ima seveda bistveno več kot pred tremi leti. Vendar se pri BMW-ju zaradi tega ne sekirajo preveč. S takim izdelkom pod streho se dejansko niti ne rabijo. Bi imel, ampak še raje bi imel "malega" R 1200 GS-a. Seveda tega, "vodnega".