Kaj je najboljše pri tem motorju? Ko se prek ‘quickshiffterja’ sprehajaš skozi prestave pri 8000 obratih in vsakič iz auspuha malo poči. Potem izvem, da se lastniki pritožujejo nad tem!! Dajte no, to je tisto kar tega BMW-ja naredi še malo boljšega od ostalih slečenih razbijačev.

BMW S1000R 6BMW S1000R je slečeni S1000RR z nekaj dodelavami. Vendar ne takimi, ki bi nagca naredili slabšega. Agregatu so vzeli nekaj kilovatov, česar se ne čuti. Vzrok je v skrajšanem prestavnem razmerju, zato si lahko s S1000R tja do 140 km/h hitrejši kot skoraj čemerkoli, kar se vozi po cestah. Skrajšano prestavno razmerje in več uporabne moči ter navora v nižjih in srednjih obratih je najbolj opazno med vožnjo po naselju, tam kjer je omejitev 50 km/h. Prestaviš v šesto prestavo, mogoče vklopiš še tempomat in se osredotočiš samo na tiste ‘bizgece’, ki mislijo, da lahko v SUV-jih izsiljujejo vse kar je manjše od njihovega vozila. Malenkost manj kot na superšportniku so pokrčene noge in kdorkoli bo sedel na zadnji sedež, po pol ure vožnje ne bo umrl od muk. Nasprotno, če sopotnica ni košarkašica, bo na zadnjem sedežu noro uživala, če je malo bolj adrenalinsko usmerjena. Krmilo je široko in lepo pade v roke, stikala razporejena smiselno in položaj voznika ni praktično nikoli utrujajoč.

BMW S1000R 4Naš testni BMW S1000R je bil opremljen z vsem, kar si lahko zamislite. No, še posebej sem zadovoljen, da nanj niso tlačili kakih kovčkov - tega ni niti med dodatno opremo. Vendar tudi v osnovni različici dobite vse najpomembnejše. Odličen agregat, ki sploh ni tako zelo žejen. Slabih 7 litrov bo poraba pri vožnji, po kateri bo sopotnica preverjala, če je še živa. Še bolj noro dobre so zavore. Prihajajo iz Bremba in so serijsko opremljene z ABS-om, tokrat dirkaško nastavljenim. Lahko mi verjamete na besedo, da so to najbrž najboljše zavore, kar jih dobite na serijsko izdelanem motorju. Serijski je tudi ASC - nadzor nad zdrsom zadnje pnevmatike.

BMW S1000R 7Ročica za plin je elektronska, a niti slučajno preveč občutljiva. Da si bo prav vsak voznik lahko nastavil pravi odziv ročice, je na voljo tudi več različnih map podajanja moči. Zaradi elektronske ročice za plin, ni bilo težko vgraditi že omenjenega tempomata. V osnovno različico sodi tudi odlična ciklistika, ki je bila na testnem S1000R nadgrajena z elektronsko nastavljivim vzmetenjem. V primeru S1000R se elektronsko nastavlja samo povratek in kompresija, prednapetost vzmeti pa ročno. Razlika med nastavitvami je dobrodošla predvsem na naših ‘super’ cestah, povsem brez problema pa bi preživel tudi brez tega dodatka. Potrebe po nastavljanju vzmeti ni, saj le-te svoje naloge opravljajo odlično, pa naj bo motor obremenjen bolj ali manj.

BMW S1000R 5Odličen dodatek je tudi "quickshiffter", zraven tega se serijsko dobi tudi tisti ta-ta med prestavljanjem. Neprecenjljivo. Predlagam, da ne premišljujete preveč in namesto osnovne različice za 12.500 evrov, kupite polno opremljen S1000R za 14.000 evrov. Potem boste lahko ogreli tudi roke in izkopili vse sisteme, ki skrbijo za aktivno varnost ter izkusili ves potencial motorja. Če si upate. Jaz si ne. Tako s seznama dodatne opreme lahko priporočam le športne ročke, na katerih lahko nastavimo oddaljenost tudi za ročico sklopke. Ta je v osnovni različici dokaj daleč. Za krajše prste vsekakor malo neprijetno. Karbonski dodatki in izpuh iz Ivančne Gorice pa so stvar okusa in želja.

BMW S1000R 1Kako se obnaša na cesti me sprašujete? In če bi ga imel? "Noro," in "Takoj," sta odgovora. S1000R postavlja presneto visoka merila na praktično vseh nivojih. Ko se s tega motocikla presedem na drugega, najprej pomislim, kdo mi je ukradel zavore? Redki so motocikli, ki mu lahko konkurirajo. Redki so tudi motocikli, ki bi imeli tako odličen in odziven agregat. Pozabite na vse "V2 in nor navor". Pozabite na navor v K1600 GT naprimer. Povejte mi, s katerim motociklom se lahko v šesti prestavi peljete 50, odprete plin in ne dolgo za tem vidite na števcu številko 200, s tem da nikoli nič ne ruka ali cuka. Ga ni! Hitri ali počasni ovinki so odpeljani s popolno kontrolo. Elektronsko nastavljivo vzmetenje požre vse, razen največjih lukenj. In kar je najbolj zanimivo, ko sem mislil, da sem ovinek prevozil hitro, sem imel občutek, da bi ga brez problema lahko prevozil še dosti hitreje. In še tisto kar ni super. Veterna zaščita je obupna. Že malo nad 130 km/h je veter v čelado močan. Zaradi upora vetra pa pri 180 km/h postane prednji del malenkost lahek. Plastike so zelo gumijaste in bi si zares želel kak kos žlahtnega karbona v serijski različici. Vendar bi se potem cena povišala in bi težko govorili o odličnem motociklu za malo denarja. Prej o odličnem motociklu za "BMW denar".+

BMW S1000R 2S1000R je odličen motor s popolno aktivno varnostjo, super uravnotežen in še prekleto hiter zraven. Razmišljal sem, da dejansko sploh ne sodi na cesto. Oziroma sodi na cesto ravno toliko, kot superšportni Ferrariji, Porscheji, Bugattiji. In superšportni motocikli. Seveda se vse da voziti tudi po omejitvah, počasi, vendar pa na cesti vseh teh zmogljivosti ne bom uspel nikoli varno izkoristit. Ostane samo dirkališče. Jaz bi ga sicer vseeno imel, ampak jaz vseeno nisem čisto običajen motorist. Če bi pogledal z malenkost bolj realnimi očmi, ga res res ne rabim. "Ampak tok bi"… saj veste kako gre to. Na koncu bi najbrž še rekel, da ima vsaj 20 konjev premalo.