Vsi radi pogledamo med tehnične podatke, primerjamo številke in si na ta načim že malo v glavi predstavljamo, kako naj bi se motocikel obnašal. Vendar so te številke večinoma zelo varljive. Občasno dobimo na test motocikel, ki te številke obrne na glavo. Yamaha XT 1200 ZE je eden od teh motociklov. Kar bi na ‘oko’ ocenil kot najslabšega med velikimi endurami, je v bistvu veliko presenečenje in prav zaradi tega vam tokrat ne bom pisal ‘pravljic’, ampak le navedel dejstva. Kratko in jedrnato.

Navdušeni smo nad:

 1. Prostora na Yamahi je v izobilju. Pa čeprav ni nič večja kot ostale velike endure, se na XT 1200 ZE počutim bolj svobodno.
 2. Izboljšana je veterna zaščita. Za mojo velikost (180 cm) ravno prava, da nikjer zoprno ne vleče, še vedno pa sem deležen tistega "vetra v laseh". Zares odlična veterna zaščita, kar bo še posebej prav prišlo na daljših avtocestnih odsekih.
 3. Zelo priročen in enostaven za upravljanje je tempomat. Ta deluje od hitrosti 50 do 160 km/h.
 4. Armaturna plošča je pregledna, z obilico podatkov, tokrat tudi s prikazovalnikom vklopljene prestave. Ta sicer ni povezan direktno z menjalnikom, zato ob stisnjeni ročici sklopke ne pokaže vklopljene prestave. Ne manjka niti 12 voltna vtičnica.
 5. Gretje ročk ima tri stopnje, vsako stopnjo pa si lahko vnaprej določimo v vrednostih med 1 in 10. Kaj vse si lahko privoščimo, če so dodatki med seboj pametno povezani.
 6. Sistem za preprečevanje zdrsa ima tri stopnje, deluje zelo mehko in takrat ko mora, zoprno je le, da je treba motocikel vsakič ustaviti, pa ne samo za izključitev sistema, ampak tudi za prestavljanje med bolj ali manj občutljivo stopnjo.
 7. Poraba je zelo zmerna, bo pa potovalni računalnik pokazal za približno malo pivo nižjo povprečno porabo kot dejansko je.
 8. Elektronsko nastavljivo vzmetenje je velik korak naprej. Ni sicer na nivoju odličnih komponent iz BMW-ja ali KTM-a, vendar pa ob pravi nastavitvi svoje delo opravi zelo dobro. Predvsem pa se za vsakega najde prava nastavitev.
 9. Sopotnica je bila navdušena nad udobjem in prostornostjo na zadnjem sedežu, tudi med vožnjo po slabšem makadamu.
 10. Yamaha XT 1200 ZE je kljub svoji teži in velikosti zelo okreten in lahko vodljiv motocikel.
 11. Pozitivno presenetila me je predvsem na makadamu. Je zelo lahko vodljiva, daje dovolj povratnih informacij, ABS in TC delujeta zelo usklajeno.

Yamaha XT 1200 ZE Super Tenere 1

Malo manj navdušeni:

 1. Motorne moči je v primerjavi s konkurenco manj. Vendar pa sem, ko se malo bolj dinamično sprehodim skozi prve štiri prestave, na regionalki zelo hitro nad tisto mejo, kjer bi ‘fasal’ 18 kazenskih točk. Dejansko ne bi potreboval bolj poskočnega agregata, ker se ta zelo ujema s preostalo filozofijo motocikla. Ampak kakšnih 10 konjev več vseeno ne bi bilo odveč.
 2. Tudi zavore se skladajo s celotnim motorjem, bi si pa - predvsem pri malo višjih hitrostih, želel boljši zavorni učinek. ABS ni izklopljiv, se pa kljub temu zavore na makadamu obnesejo odlično.
 3. XT 1200 ZE nerada pade v ovinek pri višjih hitrostih. Še manj rada ima več zaporednih hitro odpeljanih ovinkov. Športnosti nima v krvi. Vendar pa - tako hitro se tako ali drugače ne smem vozit.
 4. Sklopka ni zdrsna, zato ob bolj športnem prestavljanju navzdol v prvi in drugi prestavi zadnja pnevmatika malo "poštemplja".
 5. Glede na to, kako veliko podatkov nam nove LCD armaturke lahko ponujajo, ne bi bilo napak, da bi imel na razpolago še podatek o količini porabljenega goriva in dvojni števec povprečne porabe. Vse skupaj je vseeno le stvar programa.

Yamaha XT 1200 ZE Super Tenere 3

Razočarani:

 1. Oblika zaščite agregata in stranskih plastik ter predvsem oblika dodatnih luči ter ceneno stikalo, ki jih vklaplja. Bi si namesto originalnih, privoščil luči kakega drugega proizvajalca.
 2. Funkcionalnost originalnih plastičnih kovčkov, ki niti niso poceni. Od daleč sicer izgledajo lepo, se pa neradi zaklepajo, pa tudi o kvalitetni plastiki bi težko govoril.
 3. Stransko stojalo bi lahko bilo drugače oblikovano, saj je za odpiranje potrebno preveč telovadbe s peto.

Yamaha XT 1200 ZE Super Tenere 2

Yamaha XT 1200 ZE mi je na začetku požrla nekaj živcev. Nikakor nisem uspel pravilno nastaviti vzmetenja. No, z nekaj popravki in eksperimentiranja sem tudi to nevšečnost odpravil. Izredno vodljiva je na makadamu, neproblematična v vseh pogojih, dovolj varčna in udobna, predvsem pa ima zame zares idealno veterno zaščito. Upoštevajoč dokaj bogato opremo, ceno in kako se na njej počutim, lahko XT 1200 ZE uvrstim med svojih TOP 5 motociklov. Definitivno je to motor, ki ima "nekaj", kar ostali nimajo, zato bi vzel prav XT 1200 ZE, če bi se odpravil na sever Norveške. Ravno tako fajn bi bila za na Mangart ali pa za dva kilometra do sladoleda. Seveda za 16.000 evrov, kolikor XT 1200 ZE stane, dobim tudi zelo nabrušenega KTM 1199 Adventure s praktično istim paketom opreme, vendar sta kot dan in noč. Vsak po svoje sta odlična. Med karakterjem omenjenih dveh pa najdem še vsaj tri velike endure, ki je vsaka po svoje posebna. Kaj komu bolj paše in katera, je stvar okusa. Vendar pa Yamaha XT 1200 ZE zaradi svoje manjše motorne moči niti slučajno ni za odpis, sploh ker so vse slabe strani motocikla ali stvar dodatne opreme, katero lahko naročimo drugje, ali pa le stvar mojega okusa. O tem pa se ponavadi ne razpravlja preveč. Mogoče bo zato prav vam idealen sopotnik.