Kawasaki je za novo modelno leto pripravil nadgradnjo svojega KX450F. Zeleni pravijo, da sta filozofija in cilj serije KX sila preprosta – na zmagovalni oder postaviti ne le vrhunskih, pač pa tudi srednje izkušene voznike. Z 32 AMA Supercross naslovi – več kot katerikoli drugi proizvajalec, sta Kawasaki in KX zagotovo dokazala, da sta iz pravega testa.

Kawasaki KX450F LaunchNovega KX450F je v Maggiori za Motosvet vozil Jaka Može ter preveril ali so Kawasakijeve trditve, da je novi KX še ostrejši, bolj nabrušen in manj zahteven za vožnjo, resnične.

Kaj je novega? Tehnikalije

Zmogljivejši 449-kubičen agregat s preoblikovanima glavama valja, sesalnimi ventili in spremenjeno konfiguracijo valjev je močnejši in odzivnejši.

Kawasaki KX450F LaunchKX FI komplet za kalibracijo, ki eliminira potrebo po priklopu motocikla na osebni računalnik, brskanje po možganih motocikla močno olajša. Vključuje sedem različnih »map« med katerimi lahko voznik izbira tri, ki jih želi na določeni vožnji uporabljati, dopolnjuje pa ga tudi »Launch Control Mode« oziroma sistem za pomoč pri startu na spolzki podlagi.

SFF-Air TAC vilice ozirma vilice s trojno zračno komoro so lahke, hitro nastavljive in natančne.

Aluminijast okvir -lažji, bolj tog in vitkejši. Pa tudi sicer je najnovejši KX najlažji v seriji. Tehta 108,7 kilogramov (kak gram gor ali dol) ter je od predhodnika lažji za slabe tri kilograme in pol. Manjša masa botruje tudi k lažjemu nadzoru motocikla in večji okretnosti.

Kawasaki KX450F LaunchNove plastike, večji rezervoar goriva in izboljšana ergonomija oziroma položaj za (nastavljivim) krmilom ter položnejši sedež pa so pike na i na katere pri Kawasakiju niso pozabili.

Jaka može, ki se je z novo »blatarsko« zverino zapodil na progo v Maggiori je pohvalil odzivnost agregata – Ta ima slabe tri konje več kot predhodni model. Pohvale je bila deležna tudi dodelana elektronika. ki nadzoruje podajanje moči, saj je krivulja moči zelo enakomerna in agregat vleče lepo zvezno in predvidljivo. Izbiranje med tremi mapami omogoča širok spekter prilagajanja odzivnost agregata po meri voznika. Prva nastavitev poskrbi da agregat sprosti več moči v spodnjih vrtljajih, druga moč in navor razporedi enakomerno, tretja pa, da je motor agresivnejši v višjih vrtljajih in tako primernejši za vožnjo v dežju, vsak voznik pa lahko tako prilagodi značaj agregata svojemu stilu vožnje. Menjalnik ostaja enak kot pri predhodnem modelu. Je prijeten, natančen in nežen.

DR1L4858Nov paket prednjega in zadnjega vzmetenja kaže, da so se pri Showi potrudili – vzmetenje je bolj prilagodljivo širšemu spektru voznikov, hkrati pa tudi mehkejše. Odlično »pobira« neravnine med zaviranjem in pospeševanjem iz zavoja, med pristanki po skokih pa ne »zabija«.

Zavorni sistem Braking z 270-milimetrskim prednjim zavornim kolutom deluje odlično, Može pa je pohvalil Kawasakijevo izbiro tudi zato, ker bo z novim in učinkovitejšim zavornim sistemom tekmovalcem prihranjen kak evro ali dva, saj so se v preteklosti ne tem modelu pogosto odločali za nadgradnjo prednjega zavornega sistema z večjim zavornim kolutom.

Kawasaki KX450F LaunchNov, lažji in vitkejši okvir botruje v še boljši vodljivosti motocikla, ki zaradi manjše mase (v primerjavi s predhodnikom) daje občutek, da v resnici ne gre za 450, pač pa za 250-kubičen motocikel.

Pa se pri Kawasakiju niso ustavili tu – dodelana, krajša je tudi zadnja nihajka, položaj stopalk je nastavljiv, kar poskrbi da je motocikel še bolj prilagodljiv vozniku, ki bo tako lažje našel tisto pravo težišče v sedlu, motocikel pa kos še bolj ekstremnim in raznovrstnim pogojem vožje, kot so prah, dež, mivka in blato.

DR2L4967Generalni vtis prenovljenega motocikla je za oceni Jake Možeta zagotovo zelo pozitiven. Motocikel deluje dovršeno, je zmogljiv in prilagodljiv širokemu spektru voznikov. Dobra izbira.