Čelade s predbradnim dvižnim delom ali flip-up čelade so kompromis, podobno kot motocikli h katerim naj bi sodile.

Običajno se besede kompromis drži tudi rahlo negativni prizvok, a dobri kompromisi so lahko zelo dobrodošli. To še posebej velja za daljša potepanja, kjer sta vsestranska uporabnost in udobje precej bolj pomembna kot specialne odlike. Zato smo na pot "preko bivše Juge" vzeli Nolan N103!

Nolan N103 1Za čelade velja podobno kot za motocikle, saj ima vsakdo svojo priljubljeno znamko ali model, ki najbolj ustreza njegovi glavi in potrebam. Nekatere utesnjuje bradni predel, druge tišči v ušesa, spet tretje tišči v čelo. Mojo povprečno glavo smo vtaknili v Nolanovo flip-up čelado N103 in jo preizkusili v Balkanskem poletju.

Dejstvo, da je N103 flip-up čelada, prinaša svoje prednosti in slabosti. Ta čelada nikakor ni namenjena visokim hitrostim na pisti, saj dvižni mehanizem prinaša dodatno težo in dva med seboj ločena sklopa,na spoju katerih se ob višjih hitrostih ustvarja dodaten hrup.  A če se Nolan glede zvočne izolacije flip-up čelad ne more kosati denimo z Schubertom, pa je pri zasnovi dvižnega mehanizma, ki se odpira v obliki eliptične krožnice, korak pred konkurenco saj v najvišjem položaju predbradni del ne štrli tako visoko v zrak. Zato je ob vožnji z odprto čelado, N103 na glavi bolj stabilna,  kar je posledica nižjega težišča in manjšega zračnega upora na dvignjen del. A ob tem ne pozabimo, da vsi proizvajalci flip-up čelad opozarjajo, da te niso namenjene vožnji z dvignjenim predbradnim delom  kljub temu, da je v praksi odprta čelada, še posebno v vročih poletnih mesecih, zelo mamljiva. Še posebej kadar je mehanizem za odpiranje predbradnege dela tako preprost in tekoč kot pri N103, se v polni opremi  sredi poletne pripeke v mestni gneči ali ob počasnem obmorskem križarjenju preprostemu odprtju čelade z eno roko in rahlemu pišu v pregret obraz ne da dolgo upirati. Na lastno odgovornost, seveda!

Nolan N103 2Nolan N103 3Nolan N103 4Ko se N103 znajde na odprti cesti, je hlajenje pregrete glave dobro tudi ob zaprtem predbradnem delu, saj zračni sistem v N103 deluje zelo dobro. Predvsem v zgornjem delu je po zaslugi globokih kanalov v notranjosti čelade in velikega zadnjega difuzorja ter uporabljenega oblazinjenega materiala, moč čutiti zračni tok, ki potuje skozi čelado in jo hladi. A kljub vsemu se v poletni pripeki na razbeljenem Balkanu znojenju pod čelado ni dalo izogniti. No, tudi v tem primeru N103 ni bilo kaj očitati, saj so se izkazali uporabljeni materiali, ki omogočajo, da se tkanina hitro suši in s tem zagotavlja želeno udobje.

Tudi oblazinjenje si zasluži dobro oceno. Čelada se v celoti prilega glavi in jo dobro stisne na vseh pomembnih točkah ter tako pripomore, da N103 stabilno obdaja glavo tudi ob dvignjenem predbradnem delu. Oblazinjenje je udobno tako, da moja glava kakšnih točk, kjer bi čelada tiščala, ni občutila. V celoti snemljivega in pralnega oblazinjenja pa smo v tem razredu in še posebej pri Nolanu tako ali tako že vajeni.

Nolan N103 6Nolan N103 8Podobno bi lahko rekli tudi za vgrajeno notranjo sončno zaslonko.  Nekateri, predvsem dražji konkurenti, so podoben sistem vgradili že pred časom. Nolan je z svojim predhodnim modelom flip-up čelade bolj ali manj posrečeno že poizkušal z svojo rešitvijo v obliki dodatnega zunanjega sončnega vizirja. A pri snovanju N103 so kot kaže le opustili svoj izum in si zasnovo raje sposodili pri konkurenci ter vgradili veliko bolj praktično, do uporabnika in vizirja precej bolj prijazno notranjo zaslonko. A N103 je z daljšim in lepo oblikovanim sončnim ščitnikom v tem trenutku korak pred konkurenti. Ob dvignjenem predbradnem delu namreč v zelo všečnem italijanskem dizajnu narejen sončni ščitnik nudi dovolj vetrne zaščite za oči tudi med hitrejšo vožnjo.

N103 ima tudi preprost sistem odstranjevanja vizirja s pritiskom na gumba. No, v praksi je ta sistem včasih malo manj preprost, saj se rado kaj zatakne, še posebej pri natikanju vizirja nazaj na svoje mesto. A z nekaj vaje in potrpežljivosti se zamisel izkaže za dobrodošlo, saj se po vožnji preko kakšnega presušenega makadama  prah hitro nalepi tudi na notranjo stran vizirja, ki je težje dostopna za čiščenje.

Nolan N103 5Preprost sistem za odstranjevanje vizirja je dobrodošel tudi pri menjavi in obračanju Nolanovega vložka, ki odlično preprečuje megljenje vizirja. Vložek je namreč potrebno vsake toliko sneti z vizirja, ga obrniti in zategniti, saj le tako ostane tesno ob vizirju. V nasprotnem primeru lahko med vložek in vizir prideta prah in umazanija, ki poškodujeta površino vizirja. Poleg tega pa nepravilna raba vložka, predvsem v nočnem času, lahko povzroči neprijeten "dvojni" odsev luči. A zaradi prej omenjenega dobrega zračnega sistema poleti tega dodatka tako ali tako ne potrebujete.

Nolan N103 9Nolan N103 10Ena glavnih prednosti Nolanovih flip-up čelad je pripravljen prostor za  dodatno vgradnjo komunikacijskega sistema N-com, ki preko kabla ali bluetootha omogoča komunikacijo z sopotnikom, telefonom, audio napravo, satelitsko navigacijo, drugim motociklom… A na tokratnem preizkusu smo imeli zgolj čelado N103 tako, da o komunikacijskem delu na tem mestu ne pišemo. Smo pa N-Com testirali v preteklosti, vtise si preberite v drugem članku.

Eden izmed pomembnih adutov Nolana je kar 5 let garancije. Ta ugodnost prinaša tudi brezplačni pregled in servis čelade ob koncu sezone, ki ga opravlja zastopnik v Sloveniji, Compaco d.o.o iz Velenja. Čelado bodo pregledali, nastavili zatesnitve, podmazali mehanizme in po potrebi zamenjali tesnila tako, da bo tudi v naslednji sezoni njena uporaba brezhibna in varna.

N103 se je v 3 tednih preko Balkana izkazala z dobrim sistemom prezračevanja, z kvalitetnimi tekstilnimi materiali, z svojo uporabnostjo in udobjem. Preprosto navduševala pa je z dvižnim sistemom in sončnim ščitnikom. Zamerim ji lahko le občasno odpenjanje oblazinjenja ličnic pri natikanju čelade na glavo, a to ne pokvari splošnega vtisa, da je N103 zelo uporabna, dobra in udobna čelada. Res je, da je grafična paleta pri tem modelu bolj skopa, a če ceni 309 evrov dodamo še 5 let garancije ter brezplačno vzdrževanje, nam Nolan z modelom N103 ponuja zelo veliko  čelade.