Aprilijina Shiverica kljub odobravanju strokovne javnosti, ni bila prodajna uspešnica. Uvozniki menijo, da je tako zaradi dolgočasne barvne palete. Res?

Uradni video

Medtem, ko so se Ducatijevi Monstri v zadnjih nekaj letih prodajali kot vroče žemljice, Aprilia z modelom Shiver ni imela enake sreče. Evropski uvozniki prisotni na testu nove Shiverice, so potarnali nad pomanjkanjem bombastičnosti in živahnosti videza – medtem, ko se Hondini in BMW-jevi modeli uspešno prodajajo oblečeni v morilsko puščobno sivo-srebrno barvno preobleko, kupci Shiverici očitajo dolgočasnost. Strinjati se moram. Italijanski dizajn rdečega cevastega okvirja in nekaj bahavih podrobnosti, ki ujamejo pozornost očesa, so me očarali.

Na krovu s Torom

A videz ni vse. Shiver ima dodelano ergonomijo. Sedež je ožji, udobnejši  in položaj stopalk voznika je spremenjen. Tudi lega krmila je drugačna. Kako udobna je nova Aprilia, sem ugotavljal na jugu Francije, kjer sem polovico dneva preživel v sedlu. Udobnejša Shiver je tudi športnejša. Nižje postavljeno krmilo in nekoliko nazaj nameščene stopalke, voznika silijo v bolj napadalen položaj, razporedijo več mase na prednje kolo in postrežejo z več povratnimi informacijami.

Aprilia Shiver 750 ABS 1Cevast okvir je kombinacija jeklenih in aluminijastih sestavnih delov ter  je eden bolj slastnih delov prenovljene Shiver. Pa tudi glavni dejavnik pri tistem "športnejšem občutku", ki ga pri letošnji Shiver tako opeva proizvajalec. Čeprav ima Shiver po Aprilijinih normativih le vzmetenje "osnovnega nivoja", to navdušuje. Je motocikel, ki zaradi svojega dodelanega okvirja obožuje zavoje in čeprav je težja od večine tekmecev v svojem segmentu, je pri hitrem štrikanju ovinkov in menjavah smeri, zelo suverena in nezahtevna. Zavorni sistem je bil za novo sezono nadgrajen z "rožastimi" koluti. Sistem ABS deluje dobro.

Aprilia Shiver 750 ABS 2Agregat je zmogljiv, 750-kubičen V-dvovaljnik, ki največjo moč 69 kilovatov (95 KM), razvije pri 9000 vrtljajih, največji navor 82 Nm pa 2000 vrtljajev nižje. Čeprav je motor v primerjavi s tekmeci precej zmogljiv, pa se sprehajanju po menjalniku ne bo mogoče izogniti A na pravi cesti s pravimi zavoji je zabavno. Shiver največjo moč razvije v višje kot Dorsoduro. Ker je poudarek na moči v višjih vrtljajih, kjer se stvari dogajajo hitro, sem si za najhitrejše zavoje zaželel nekaj moči več. Nastavitev delovanja agregata Sport vozniku ponudi agresivno in ne pretirano polikano podajanje plina. V nastavitvi Touring je agregat prefinjen in dodajanje plina popolnoma linearno vse do blokade. Nastavitve Rain nisem preizkusil, ker je namenjena zgolj, ..da uganili ste, mokri cesti.

Aprilia Shiver 750 ABS 3Brskanje med nastavitvami je preprosto in hitro. Ker za listanje po meniju uporabljate gumb za zagon agregata, mora za izbiranje nastavitev motor delovati. Nastavitve mapinga lahko voznik spreminja tudi med vožnjo, a plin mora biti zaprt – kar je popolnoma nepotrebno, saj spremembe niso dramatične.

Nova Shiver 750 je opremljena z drobnim vetrobranom, ki odslej sodi v paket osnovne serijske opreme ter usmerja nekaj malega vetrnega piša tja, kjer voznika manj moti. Ker je 750-kubični V-dvovaljnik precej prijazen in s popolnoma dostojno uglajenim delovanjem v srednjem območju vrtljajev, ga bom brez kančka slabe vesti priporočil tudi začetnikom. Na voljo je tudi v 25-kilovatni različici. Svežim voznikom bo po godu udoben sedež, "resen" dizajn celotnega motocikla in sistem ABS. Bolj izkušeni vozniki se bodo morali potruditi, če bodo želeli da bi veza delovala več kot leto dni, a kljub temu je Shiver odličen vstopen model v svet Italijanskih dvovaljnikov.

Aprilia Shiver 750 ABS 4Zaključek
Nova Shiver 750 je občutno bolj "italijanska". Tudi barvne palete ne deli več s Piaggovimi skuterji. Ergonomija je boljša – motocikel je športnejši, a hkrati bolj udoben. Agregat svoje delo opravlja tako kot mora – v območju srednjih vrtljajev je dostojen, v višjih pa ponudi občutno več kot tekmeci. Zavorni sistem deluje odlično – tudi sistem ABS si zasluži pohvalo. Shiver se vozili navdušujoče in njen okvir in vzmetenje bi prenesla mnogo zmogljivejši agregat.

Cena v Sloveniji znaša 9.140 Evrov.