O redko katerem japonskem motociklu se je v zadnjem letu pisalo toliko, kot o novi VFR 1200. Napovedi presežka so sledili prvi testi, pa tudi serija graj - pretežka, prešportna, s premajhnim rezervoarjem za tako potovalno usmerjen model s tako visoko ceno. Res?

Filozofsko nova VFR združuje bistvo dveh modelov – stare VFR in legendarne XX. Stilsko je dovršena in prefinjena. Elegantno sofiticirana in prepoznava ter kot oblikovalski izdelek odlična prestižna postavljaška igrača velikih fantov, ki se želijo pokazati brez vulgarnosti superšportnikov.

Honda VFR 1200F 4Nov, 1237-kubičen agregat inovativne zasnove, s katerim je Honda dražila na Eicmi že leta 2007, je navdušujoče zmogljiv, prožen, in kar se podajanja moči tiče, uglajen ter ustrežljiv kot kraljevi butler… na steroidih. A slabšega izdelka od Hodne nismo niti pričakovali.

Honda VFR 1200F 3Motor ohranja značilno brnenje V agregata – tisti, ki bistva VFR ne razumejo, se nad njim morda celo malce namrdnejo. Motor največjo moč – 125,7 kilovatov oziroma 171 KM, razvije pri 10.000 vrtljajih na minuto – po prvih ocenah precej visoko, glede na to da naj ne bi šlo za izrazito športen motocikel.  Pa precej nepomembno ob podatku, da VFR veliko večino svojega gromozanskega navora – in tega je zares veliko, razvije pri hecno nizkih 4000 vrtljajih ter že 1000 vrtljajev na minuto nižje ob obratu ročice tako odločno poskoči, da je širok nasmeh pod čelado neizbežen.

Honda VFR 1200F 2Ker naj bi bila nova VFR precej potovalno usmerjena, uporabnika pa naj bi malce razvaja s svojo nezahtevnostjo vzdrževanja, je opremljena tudi s kardanskim prenosom moči na kolo.

Honda VFR 1200F 7Kardan nove VFR je uglajen in z zdrsljivo sklopko sodeluje lepo. Prav zato nas je v zelo nizkih vrtljajih motorja presenetilo nekakšno klokotanje. Tega je začutiti le pri res nizkih vrtljajih – med počasnim gužvanjem in gnečenjem po pločevine polnih, mestnih ulicah. A ker urbana središča zagotovo niso VFR-ino naravno okolje, mala nediskretnost kardana niti ne utegne priti do izraza.

Tudi vzmetenje in zavorni sistem – tako kot večina ostalih sklopov nove VFR, sta značilno Hondaška – dodelana, uglajena in paketu primerna.
Tudi vzmetenje in zavorni sistem – tako kot večina ostalih sklopov nove VFR, sta značilno Hondaška – dodelana, uglajena in paketu primerna.

Nova VFR s svojimi voznimi lastnostmi ne izstopa iz Hondinega povprečja. Je stabilna, suverena in predvidljiva – takšna kot praviloma Honde so in kakršne imamo radi. V primerjavi s staro VFR je mnogo težja – okoli 30 kilogramov mase več ima, in prav vse je med počasnim manevriranjem čutiti. A ko rahlo obrnemo ročico za plin in prav počasi speljemo, okornost izgine. VFR 1200 je v primerjavi s starim modelom navdušujoče vodljiva in okretna igrača. Ker je zaradi zasnove agregata v pasu zelo vitka ter ima zelo športen, v prednjem delu ozek sedež, resnejših težav ne bi smela povzročati niti tistim z malce krajšimi nogami in voznicam.

Honda VFR 1200F 6Čeprav  VFR 1200 precej nesramežljivo kaže svoje potovalne ambicije, je položaj za krmilom za oddtenek športnejši, kot bi si ob nabiranju resnih kilometrov zaželeli. Morda je rezervoar za gorivo prav zato nekoliko skromnejše odmerjen in narekuje pogostejše postanke na črpalkah ter tako tudi  krajši počitek za roke voznika.

Honda VFR 1200F 1Sedeža – voznikov in sopotnikov sta odlična – primerno kompaktna, a ne toliko, da bi se zadnjica zares pritoževala. Opazili smo, da  prevleka obeh sedežev nudi odličen oprijem v Corduro odeti zadnji plati, medtem ko usnjena oblačila na njej zelo drsijo.

Armaturna plošča je kombinacija digitalnih prikazovalnikov in analognega števca. Je pregledna - tako kot smo tega vajeni pri Hondi.

Honda VFR 1200F 5Za udobje sopotnika oziroma sopotnice je poskrbljeno z dovršeno obliko precej velikodušno odmerjenega sedeža za sicer tako športno začrtan motocikel. Tudi ročice na zadku so oblikovane tako, da lepo sedejo v orokavičeno roko in so nameščene tja, kamor sodijo.

Armaturna plošča je kombinacija digitalnih prikazovalnikov in analognega števca. Je pregledna - tako kot smo tega vajeni pri Hondi.
Armaturna plošča je kombinacija digitalnih prikazovalnikov in analognega števca. Je pregledna - tako kot smo tega vajeni pri Hondi.

Kaj smo opazili?
Ker je VFR 1200 prestižen kos motocikla, kar sporoča prefinjeno, a zato nič manj neposredno, smo izdelovalcu  zamerili uporabo na otip nekoliko prepoceni materialov – pa se ob to "pocenskost" na drugem, manj pompozno napovedovanem modelu niti ne bi spotaknili. A ker gre za novo VFR, smo se.

Honda VFR 1200F 8Presenečeni smo bili ob dejstvu, da tako prestižen model motocikla iz rok proizvajalca, ki slovi po svoji predanosti varnosti in svoje jeklene konjiče praviloma opremi s serijo elektronskih krmiljenj in nadzorov, modela VFR 1200 ni opremil z večstopenjskim nadzorom delovanja agregata (večstopenjskim mapingom). Agregat je zelo zmogljiv in dinamičen, zato se  možnost prilagoditve podajanja moči na mokrih in spolzkih cestah zagotovo ne bi branil nihče.

V paketu pomagal smo pogrešali tudi elektronsko nastavljivo vzmetenje.
V paketu pomagal smo pogrešali tudi elektronsko nastavljivo vzmetenje.

Če smo brnenje agregata sprejeli kot manifestacijo značaja motocikla, pa nam kljub temu niso bili všeč drobni tresljaji, ki so se širili po krmilu in stopalkah sopotnika. Na daljši vožnji takšno drobceno brnenje zagotovo ne bo sejalo navdušenja.

Honda VFR 1200F 13Zmotila nas je tudi postavitev sopotnikovih stopalk. Te so – predvidoma zaradi večjega udobja sopotnika, nameščene sorazmerno naprej, a so prav zato preblizu stopalk voznika. Tako se bosta s sopotnikom vse prepogosto zapletala s stopali in drug drugemu parala živce.

Zaključek
Nova VFR je odličen, zmogljiv in zelo čeden motocikel, ki bo na cesti obračal glave mimoidočih in nase vlekel poglede. Razen izrazito zmogljivega agregata, tehnični sklopi ne izstopajo iz siceršnjega Hondienga povprečja. Dobro, saj so Hondini normativi visoki, njeni motocikli pa praviloma zadenejo žebljico na glavico. Cena? 15.990 Evrov za klasično in tisočaka več za tisto s samodejnim menjalnikom.