Cesta. Na njej smo skoraj vsak dan. Večinoma si predstavljamo asfaltirane površine. Pa vendar najdemo na njih pesek, olje, izgubljene predmete, povožene živali, manjše in večje razpoke in kraterje. "Salamoreznice" ali varnostne odbojne ograje, kot jih radi nekateri imenujejo, so vsepovsod. Na nemogoče asfaltne površine sončne strani Alp smo postavili superšportnega Bavarca. Skoraj čisto takšnega, kakršnega so pri BMW-ju poslali v boj za najvišja mesta v prvenstvu WSBK.

BMW S1000RR 1Prepoln je najnovejših tehničnih posladkov, ki jih konkurenca ne premore. Opremljen z najboljšimi komponentami in netipično postavitvijo valjev za BMW. Poleg vsega so "pozabili" dodati kardanski prenos moči na zadnje kolo. Groza in glavobol. Za konkurenco seveda. Sploh ob pogledu na ceno, ki ni nič višja kot pri tekmecih. Raje nižja.

Cena? 14.200 evorv - med tekmeci presenetljivo ugodna.
Cena? 14.200 evorv - med tekmeci presenetljivo ugodna.

Testirali smo ga že na dirkališču. Ugotovili, da je prekleto hiter, na valjih se je izkazal z izjemno močjo, ki jo je sposoben prenesti do pnevmatike, končna hitrost pa je z več kot 300 km/h tolikšna, da prenese vse gostilniške debate. Nas je tokrat zanimalo, kako se obnese v vsakdanjem prometu.

Že ob prvem snidenju je bilo popolnoma jasno, da je BMW S1000RR zasnovan in izdelan za dirkališče in dirkače, ki nimajo 90 kilogramov. Po velikosti sodi bolj v razred 600, a to je trenutni trend vseh novejših tisočakov. Pa vendar ni pretirano utesnjen. Vse je na svojem mestu in pri roki. Oziroma nogi. Seveda so kolena pokrčena in teža pada na roke. Pri prestavljanju v prvo prestavo se dobro sliši in čuti mehansko nemški "klonk".

BMW S1000RR 8Agregat teče zelo gladko. Prvih 20 kilometrov se odpeljem povsem penzionistično in hkrati bentim nad vsako minuto preživeto na tem stroju. Zapestja me bolijo. S koleni ni nič bolje. Tečni tresljaji na ročkah mi parajo živce. Menjanik je natančen, a brez uporabe sklopke (BMW S1000RR je opremljen s quick-shifterjem) deluje trdo. Veseli me, da se lahko v šesti prestavi peljem pri 2000 vrtljajih, pa ni slišati pritoževanja in kašljanja iz agregata. Pa vendar je počasna vožnja z BMW S1000RR muka.

Ni nam všeč vzorec plastike, saj deluje ceneno.
Ni nam všeč vzorec plastike, saj deluje ceneno.

Doma si ga dobro ogledam. Postavitev prednjih smernikov je čudna. Svoje dodajo žarometi. Če nesorazmerje na modelu GS nekako paše, se ga na BMW S1000RR ne morem privaditi. Da odprem stransko stojalo moram biti zelo spreten z levo peto. Se pa lepo skrije. Še lepše najbrž izgleda, ko ga odmontiraš. Vzorec na sicer črnih plastikah, ki pokrivajo stik med rezervoarjem in "obleko" izgleda cenen. Če so hoteli pričarati vtis karbona, jim ni uspelo. So pa vsi stiki zelo natančni in pogled od strani s petih metrov lastnika pripravi, da ga bi peljal pokazat v najbližjo gostilno z letnim vrtom. Pa si vseeno mislim: "Jest se s tem že ne bom vozu!"

BMW S1000RR 7No, ker je test le test in je treba tudi kak kilometer odpeljati in ne samo ugotavljati, kakšen izdelek dobiš v roke, sem se po parih dneh le stežka stlačil v pravo opravo in se odpeljal krog. Bil je pravi dan, z mislimi sem bil pri vožnji, cesta sprana in suha. Pognal sem agregat nad 7000 vrtljajev in zgodba se je zasukala. Zavorni učinek ni bil več prehud, ampak zaželeno brutalen. Menjalnik hiter, natančen in mehak, kot bi ga naredili po mojih željah, vzmetenje izjemno. Zapestja me niso več bolela, tresljaji so se izgubili ob porastu adrenalina, na kolena sem že zdavnaj pozabil.

BMW S1000RR 4Ampak agregat! Ta je najboljša stran tega motocikla. Vozil sem že motocikel z dobrimi 190 konjskimi močmi, vendar je ta hitrejši, močnejši, odzivnejši. Čista poezija. Ker to seveda ni dovolj, ima BMW S1000RR še sistem proti zdrsavanju zadnjega kolesa, sistem proti dvigovanju prednjega kolesa in seveda dirkaški ABS - ki pa bo le redko prišel do izraza na prednjem kolesu, zadnja pnevmatika pa ne bo blokirala tudi ob močnejšem ali nespametnem pritisku na stopalko.

BMW S1000RR 5Kako to izgleda na cesti? V prvi prestavi odprem plin do konca, ko se prvo kolo začne dvigovati, elektronika na kratko izklopi vžig, da prednje kolo dobi stik s podlago in agregat zopet zadiha s polno močjo. Ista zgodba je seveda v drugi, tretji in tudi šesti prestavi. Vendar se pri tako visokih hitrostih s testnim motociklom na cesti nerad igram.

BMW S1000RR 6Za tiste, ki brez vožnje po zadnjem kolesu ne morete, pa seveda dobra novica - nadzor je mogoče popolnoma izklopiti. Kvalitetni izdelek današnjega časa mora seveda imeti tudi možnost večstopenjskega podajanja moči. Prave razlike v podajanju moči med programoma Sport in Race nisem čutil. Je pa zato občutiti razliko v moči v programu Rain, kjer je moč omejena na 110 kW ali 150 KM. Agregat je zadušen, brez prave odzivnosti, pa še vedno več kot dovolj hiter za odvzem vozniškega dovoljenja.

BMW S1000RR 2Končna ocena
Primeren za cestno uporabo ali ne? Seveda je. Ima ogledala v katerih vidiš svoje komolce, a so dovolj za policiste. Ima smernike. Žaromete, da se v temi odpelješ iz svojega postavljaškega srkanja kave. Ima tudi ABS, da na pesku ne bo pretirano drselo. Je smiselno kupiti tak motocikel za vožnjo po cesti? Premalo prostora je na Motosvetovem strežniku da bi lahko zaključili to debato. Če vam je ta kategorija motociklov všeč in ste pripravljeni tu in tam malo (po)trpeti za svoj sanjski motocikel, potem ga toplo priporočam in iz srca privoščim. Sam bi si zaželel naked varianto prav tega izdelka z malce višjim sedežem.