Ob 30- letnici že skoraj kultnega GS-a je ta za letošnje modelno leto doživel nekaj pomladitve. Prav tako je na voljo tudi posebna, jubilena serija, barvno zelo všečnega motocikla.

BMW R 1200GS 1Glavna novost letošnjega letnika je prenovljen agregat. Nove so glave cilindrov sposojene pri HP2, v katerih sedaj za dihanje skrbijo po štirje ventili z dvema odmičnima gredema. Za 500 vrtljajev so tudi dvignili mejo najvišjih obratov. Rezultat je 3,6 kW (5 KM) večja moč in nekoliko izboljšan navor. Če vzamemo za primer pomp, ki se dogaja ob novih 600 supersport motociklih, ki z novim agregatom pridobivajo po 2 konjski moči, lahko rečemo, da pri GS-u resnično gre za izboljšavo.

Prenovljen
Prenovljen

Testni GS je bil zares bogato opremljen. Gretje ročk in njihove plastične zaščite sploh ne bi omenjal, saj so pri takem motociklu že tako običajne, kot pri osebnem avtomobilu klima. Prav tako tudi ne sistema ABS. Ni manjkal izklopljiv nadzor zdrsa zadnjega kolesa (ASC). Elektronsko nastavljivo vzmetenje (ESA), potovalni računalnik in nadzor tlaka v pnevmatikah pa so prave igrače za daljša potovanja. Manjkale so stranske zaščite agregata, zares pa smo na testnem motociklu pogrešali kovčke. Še posebno, ker aluminijasti lepo dopolnijo zadnji del motocikla.

BMW R 1200GS 9BMW R1200GS s sprednje strani izgleda zares impozantno. Bokserski agregat ga naredi širokega. Na obliko prednjega žarometa smo se že vsi navadili in zdaj lahko rečemo, da mu zelo pristoji. Kot rečeno, ker GS ni imel stranskih kovčkov, pri pogledu od strani in od zadaj nekaj manjka, oziroma nosilci sedežev kvarijo izgled oblikovno všečnega prednjega dela.

BMW R 1200GS 10Armaturna plošča je sestavljena iz dveh analognih merilnikov, ki prikazujeta hitrost in vrtljaje agregata, ter prikazovalnika LCD, s katerega je moč razbrati vse podatke  potovalnega računalnika, nastavitve vzmetenja, količine goriva, dnevnega števca, pritiska v pnevmatikah in podobno. Po meniju se sprehajamo s tipko INFO na levi komandni ročici krmila. Vetrobran je po višini  nastavljiv in zelo dobro opravlja svoje delo.

BMW R 1200GS 5Tudi vzratna ogledala na široki balanci nalogo opravljata odlično. Mala posebnost GS-a so še vedno stikala smernikov. Za levi smernik na levi strani, za desni na desni strani, kjer se nahaja tudi stikalo za izklop teh. V začetku malenkost moteče, a kasneje postane stvar logična. Po višini nastavljiv voznikov sedež je lepo oblikovan in seveda primeren tudi za daljša potovanja. Stopalke so ravno prav oddaljene od tal, da pri večjih nagibih v zavoju ne drsajo po tleh, vseeno pa voznikova in sopotnikova kolena niso preveč pokrčena, da bi bila vožnja neudobna. Prav tako lepo sta pospravljena stransko in centralno stojalo. Tudi ob največjih nagibih ne bosta motila s strganjem asfalta.

BMW R 1200GS 7Kombinacija bokserskega agregata in kardanskega prenosa v teoriji obljublja malo vzdrževanja in bolj grobo prestavljanje iz prostega teka v prvo prestavo. Prvo v praksi drži, drugo nikakor ne. Večkrat se je zgodilo, da sem hotel trikrat prestaviti iz prostega teka v prvo prestavo, saj pričakuješ vsaj mali "klik", če ne drugega. Pa tudi tega ni, tako mehko gre v prvo. Menjalnik teče gladko, je pa pri prestavljanju navzgor bolje uporabljati sklopko. Prednje vzmetenje Telelever in zadnje Paralever ne dopuščata posedanja motocikla ob zaviranju, na kar se zelo hitro navadiš. Nekateri pravijo, da zaradi prednjega vpetja slabše čutijo prednje kolo, vendar se mi to nikoli ni zdelo.

Telelever.
Telelever.

BMW R1200GS je, kljub svojim zajetnim meram in dokaj veliki masi, v vožnji prava igračka. Pa naj bo to pri izvajanju "osmice" ali pri hitrih dolgih zavojih. Mere in teža mu delata preglavice le, če se spravimo na kak bolj resen terenski podvig. Nenazadnje so tudi serijske pnevmatike namenjene bolj asfaltiranim površinam, brez pritoževanja pa prežvečijo tudi kak boljši makedam. Prav pnevmatike so tudi vzrok malega tresenja pri hitrosti okoli 130 km/h, kar avtocestne odseke, ki so že tako dolgočasni naredi še malo bolj tečne.

BMW R 1200GS 3Pravi teren za BMW R1200GS so zavite alpske ceste. Lahko tudi v slabšem stanju kot je tista na Vršič ali pa od Zreč čez Roglo, proti Lovrencu na Pohorju in dalje proti Dravogradu, kjer smo se vozili tudi mi. Elektronsko nastavljivo vzmetenje je pri tako različnih podlagah zelo dobrodošla stvar. Namesto privijanja vijakov, se vse dogaja s pritiskom na gumb. Za nastavitev prednapetosti vzmeti mora motocikel sicer mirovati, kar ponavadi naredimo že pred odhodom, je pa možnost izbire velika. Solo voznik, dva potnika, solo s prtljago, dva s prtljago in tudi opcija off-road je na voljo.

BMW R 1200GS 4Med vožnjo si prilagodimo dušenje vzmeti v treh različnih načinih (comfort, normal, sport). Prav ta del dodatne opreme je bil največkrat uporabljen. Na lepi cesti je opcija sport kar prava izbira, motocikel postane na občutek bolj trd, na slabši comfort, normal pa je idealna za avtocesto. Prenosi v menjalniku so dobro izračunani, da je bokserski dvovaljnik maksimalno izkoriščen. To se pozna tudi na porabi, ki na testu nikoli ni presegla 6 litrov na 100 kilometrov, pa čeprav je bila večina prevoženih kilometrov opravljena v dvoje, s kar hitrim tempom.

Vožnja GS-a je nenaporna in kar kliče k premagovanju precej daljših razdalj, kot so tiste iz prestolnice do obale. Zato smo testnega GS-a popeljali še do Črne na Koroškem in po čudoviti cesti čez prelaz Sleme proti Šoštanju. Prav na tej zaviti cesti je GS prijetno presenetil z odličnimi voznimi lastnostmi, ki se lahko primerjajo s kakšnim dobrim nakedom, le bolj enostavno je vse skupaj. Na teh ovinkih sem si potihem želel kakih 20 KM več, za še več zabave.

BMW R 1200GS 11Ker od novih motociklov pričakujemo tudi veliko mero aktivne varnosti, bi po našem mnenju morala biti ABS in ASC del serijske opreme. ABS deluje brezhibno, preizkusili smo ga tudi pri hitrosti 100km/h na makadamu. ASC žal na makadamskem vzponu kar malo preveč posega v delovanje agregata, za kar so v veliki meri krive (pretežno) cestne pnevmatike (vsega v enem pač ne moremo imeti). Vešči vozniki ga bodo na slabših terenih raje izklopili.

BMW R 1200GS 2

Zaključek
Ob zadnji prenovi je BMW R1200GS dobil tudi dva nova, zelo dostojna konkurenta. Pri BMW-ju si zaradi njiju pretirano ne belijo las, saj bodo zdajšnji lastniki GS-a tudi v prihodnje ostali zvesti znamki. So pa potencialni kupci v večji dilemi, kakor leto nazaj. Vsekakor izboljšava agregata in dokaj ugodna cena glede na konkurenco, ki se giblje od dobrih 13.000 do 18.000 evrov, še vedno govorijo v prid GS-u, pa vendar sem si na testu občasno zaželel še kak kW več moči - za večjo zabavo pri vožnji. In ker velikih potovalnih endur že nekaj časa ne kupujejo več samo "stari fotri", bi nekaj takih kupcev, s svojo Multistrado 1200, BMW-ju prav lahko prevzel Ducati. Pa lahko GS prevzame kupce drugih segmentov? Sport touring ali naked? Po zmogljivostih lahko, vprašanje pa je, kakšna je kupna moč kupcev, saj 13.400 evrov vseeno ni malo denarja, vendar pa ob želji po daljših potovanjih lahko rečem samo tole: "prišparat in kupit".