Vozili smo jo. Pod rit smo jo porinili dvema popolnoma različnima voznikoma – izkušenemu vozniku potovalnih endur in občasnemu offroadarju, Blažu Črnivcu in vozniku, ki je na veliko potovalno enduro sedel prvič v življenju, Juretu Šviglju.

Yamaha XT1200Z Super Tenere 8Pri Yamahi pravijo, da so tehnološko in oblikovno zasnovo nove Super Ténéré  začeli s praznim, belim listom, v želji oblikovati motocikel, konkurenčen dolgoletnemu vladarju velikih cestnih potovalnih endur, bavarskemu GS-u, ki je nekoč legendarni Super Ténéré že davno snel lovoriko najzmogljivejšega pustolovskega enduro potovalnika svojega časa. Yamaha je prenovo modela diskretno in v manjši meri pričela že leta 2008 in jo v eksploziji fascinacije trga s potovalnimi endurami vseh vrst in izpeljank, letos tudi konkretno nadgradila. Pa ob tem seveda ne pozabila na veliko medijske drame in pompa.

Yamaha XT1200Z Super Tenere 2Osnova, iz katere je vzklila nova Super Ténéré, je bil agregat – zmogljiv dvovaljnik, ki zaradi svoje oblike omogoča kompaktnost celotnega motocikla, opremljen z gredjo, ki nudi odlično odzivnost ročice za plin… pravijo pri Yamahi. Masa celotnega motocikla je resnično dobro razporejena in nameščena nizko, vodljivost motocikla pa zato odlična – takšna kot jo velika endura, ki naj bi bila kos vsem vrstam cest v vseh stanjih, mora imeti.

Yamaha XT1200Z Super Tenere 4Agregat, 1199-kubičen 27-stopinjski tekočinsko hlajen dvovaljnik, razvije 81 kW (110 KM) pri 7250 vrtljajih - v svoji zasnovi sicer ni revolucionaren in dih jemajoč, a je precej polikan in prožen ter prijetno vsestranski - vozniku ponuja tristopenjski elektronski sistem nadzora plina YCC-T z  dvostopenjskim nadzorom spodrsavanja pogonskega kolesa ter dvostopenjski sistem nadzora delovanja agregata D-mode. Sorazmerno nizko in blizu voznika nameščena zobniška gred, ki hkrati ohranja za potovalno enduro dostojno oddaljenost od tal, je ena izmed tehničnih rešitev, ki v svet civilnih motociklov prihaja iz arene MotoGP. Sistem YCC-T je diskreten, nemoteč in nudi možnost popolnega izklopa, kar bo posebej po godu voznikom, ki bolj kot v asfaltu uživajo v prašnih, makadamskih izzivih.

Yamaha XT1200Z Super Tenere 3Kombiniran  zavorni sistem za ABS-om (katerega ni moč izklopiti) s pomočjo e-senzorjev zaznava položaj ročice prednje zavore in ga primerja s hitrostjo vožnje ter uravnava oz. razporeja  zavorno moč med prednjo in zadnjo zavoro. Pri uporabi zadnje zavore nadzor zavornega sistema ne posega v njeno delovanje ter tako dovoljuje uporabo zadnje zavore pri obračanju motocikla. Okretnost in nizka masa sta bili, poleg odzivnega in zmogljivega motorja, glavna cilja snovalcev nove Super Ténéré  – prvi jim je brez dvoma uspel.

Blaž Črnivec

Ni dvoma, da je bilo orodje Yamahe v razredu GS-ja težko pričakovano. Super Ténéré zaradi pikantne zgodovine in čustvene povezanosti z Dakarjem zagotovo vzbuja kopico čustev. Sicer dvomim, da bo model uspel zadovoljiti peščene sladokusce, saj je 260 kg težak konjič vse prej kot lahka puščavska igrača.

Yamaha XT1200Z Super Tenere 7A nalijmo si čistega vina. To je kraljevski razred velikih potovalnih endur. Vzravnana drža, požiranje asfaltnih kilometrov, udobje za voznika in sopotnico, prtljaga… Razred GS-ja. Čeprav pri Yamahi trdijo, da ne napadajo bavarskega kralja, boste podobnosti zlahka opazili. Kardan, dvojen ločen sedež ter zelo podobna moč in navor… A komu mar! Bavarec pač marsikomu ni všeč! Takšni kupci imajo z novo Yamaho dobro alternativo, saj je Super Ténéré udoben vsestranski motocikel za dolge avanture. Res, na kakšno konkretnejšo terensko vožnjo lahko pozabite, a prav tako je, kot pri GS-ju. Ko sem se sprva "sprehodil" s Super Ténéré skozi mesto, sta me presenetili lahkotnost in okretnost. Nimam kaj očitati. Že s stranskega stojala jo z lahkoto dvignete. Tudi pri vijuganju po cestah tipa planinskih rid motocikel ni prav nič težak. Težo občutite, ko se ustavite in želite motocikel polkrožno obrniti ali ga sedeč v sedlu potisniti vzvratno. Glede na razred in konkurenco menim, da bi Yamaha kljub vsemu lahko motocikel nekoliko olajšala.

Yamaha XT1200Z Super Tenere 9Super Ténéré se je čudovito obnesla na hitrih cestah in avtocestah. Udobja res ne manjka. Ergonomija je krasna, sedenje pa tudi po več urah ne povzroča bolečin ali utrujenosti. Marsikdo si lahko tak motocikel omisli za križarjenje po Evropi. Pri hitri vožnji po avtocestah in dinamičnem vijuganju po hitrih cestah je bila s porabo 6,4 l/100 km tudi zgledno ekonomična. Zamerim le nihanje motocikla pri hitrostih med 160 in 170 km/h zaradi stranskih kovčkov. Morda bi zadevo odpravil s konkretnejšo nastavitvijo vzmetenja. Nastavljanje prednapetosti vzmeti tega ni odpravilo.

Višjerasli si bodo zaželeli višji vetrobran.
Višjerasli si bodo zaželeli višji vetrobran.

Makadam obvlada tako, kot vsi motocikli v tem segmentu, le da je zaradi velike mase počasno manevriranje nekoliko oteženo. Vzmetenje sledi zato nisem pogrešal elektronskih pomagal za nastavitev vzmetenja. ABS deluje izredno natančno in nevsiljivo, da na krajših makadamskih odsekih nisem prav nič pogrešal možnosti za njegov izklop. Izklopljiv je dvostopenjski sistem proti zdrsu zadnjega kolesa, a na mokri travi ali v ekstremnem terenu… Saj veste, ni za tja! Nekoliko me je razočaral odziv agregata v spodnjem območju.

Vrstni dvovaljnik  z 270-stopinjskim kotom vžiga mi je zelo ustrezal. Nisem občutil pomanjkanja moči in tudi zaradi vibracij se nisem pritoževal, toda motocikel na dodajanje plina reagira nekoliko nerodno. Ne tako moteče, da se ne bi mogel privaditi, a manj natančno kot na GS-ju, ki ima tu še vedno konkreten "pole position". Ne vem, kako je Bavarcem uspelo tako natančno urediti odziv in hkrati zagotoviti vsem emisijskim normativom, ki so najbrž glavni krivec za vse težave, povezane s tem.

"Prva serija" ima v serijsko opremo vključene tudi aluminijaste kovčke.

Super Ténéré na prvi pogled ni izredno opazen motocikel. A v dolgi parkirani vrsti Bavarcev v Münchnu je bilo okoli nje videti največ novinarskih kolegov, ki so se pregovarjali o novem Yamahinem izdelku. Vsi so imeli nekoliko zadržano mnenje. A to ne pomeni, da je motocikel slab. Nasprotno. Povsem prijeten je, predvsem v smislu dolgih tur, lepih asfaltnih cest in udobja. Zagotovo najde svoj krog kupcev. BMW-jevih pristašev in kupcev pa najbrž ne bodo prepričali.

Cestne stopalke
Cestne stopalke "sezujemo" iz gumijaste obloge in prelevijo se v čisto terenske.

Oprema
Nova Super Ténéré je v letošnjem letu na razpolago zgolj v posebni, "prvi" (posebni) ediciji in le tistim, ki so jo od marca dalje rezervirali preko spleta –  "prva edicija" je opremljena s paketom "adventure", ki vsebuje stranska aluminijasta kovčka (z nosilci), zaščito žarometa (ki ni primerna za cestno rabo) in aluminijasto zaščito agregata. Od  leta 2011 dalje  bo Super Ténéré kupcem v serijski izpeljanki na voljo "okleščena" oziroma brez paketa "adventure". Na seznamu dodatne opreme pa bo mogoče najti zaščito agregata, višji vetrobran (o katerem bi bilo modro razmisliti, saj je serijski  za višjerasle slabo odmerjen), par meglenk, zaščita žarometov za makadamske in offroad izzive, ogrevane ročice krmila, komplet čednih aluminijastih kovčkov, nižji sedež, komplet vodoodpornih notranjih vreč ali torb zanje, pa tudi malce bolj šminkersko obarvane dodatke, kot so manjši smerniki, zaščita rezervoarja za gorivo, zaščitna oprema voznika in podobno.

Drugo mnenje (Jure Švigelj)
Užitek, udobje, nezahtevnost in varnost, toda ne na račun zabavne osebnosti motocikla. To so bili vtisi prvih kilometrov, ko sem sedel na Yamaho XT1200Z Super Ténéré. Kljub ne tako majhnemu številu prevoženih dvokolesnih kilometrov na kar nekaj različnih motociklih, lahko motorna kolesa, ki sem jih vozil, večinoma uvrstim v razred športnikov ali nagcev. Vožnja s 1200-kubičnim potovalnim strojem je bila zame nekaj povsem novega.

Značilnost, ki me je najbolj presenetila in sem jo opazil najprej, je bila Yamahina okretnost. Neizkušenemu motoristu lahko motocikli tega segmenta, zaradi velikosti, videza in večje mase, pogosto delujejo precej okorni in slabo vodljivi. Nepotrebna skrb je odpadla že po 100 metrih vožnje, ko sem se mimo kolone zapeljal skozi prvo križišče. Kasneje sem Ténéréjko gnal po strmi, od neviht popolnoma razriti pastirski poti na vrh Slivnice, po zavitih kolovozih Cerkniškega jezera in okoliškega polja, makedamskih cestah bližnjih Javornikov in nenazadnje okoli planinskih rid in šembijskih ovinkov. Dvokolesnik, ki morda res ni najbolj primeren za najmanjše, je takoj presenetil z lahkotno in stabilno vožnjo.

Za vzdrževanje nezahteven kardanski pogon.
Za vzdrževanje nezahteven kardanski pogon.

Močan dvovaljni agregat se obnese odlično in že pri speljevanju nakaže, da pomanjkanje moči in navora v nižjem območju vrtljajev ni težava, s katero bi se soočala Super Ténéré. Predvsem kadar je na zaslonu kontrolne plošče izpisana črka S za označevanje izbire športnega načina vožnje, dvovaljnik navduši z dobro odzivnostjo in se rad zavrti v višje vrtljaje.

Vodljivost je podobno zgledna pri dinamični vožnji na odprti cesti, kjer motocikel tudi pri malce višjih hitrostih, hitrih spremembah smeri in globljih nagibih, mehkejšemu vzmetenju navkljub, vzbuja občutek zanesljivosti, uglajenosti in varnosti. Nekaj graje si  zaslužijo stopalke, ki v nagibu relativno hitro podrsajo po tleh in neprijetno presenetijo voznika ter (pre)nizek vetrobran, kateremu v višino zmanjka vsaj kakšnih 10 centimetrov. Pri mojih 186 centimetih je tudi pri zgornji izmed dveh možnih stopenj nastavitve višine, usmeril neprijeten tok zraka neposredno v čelado. Za odtenek bi lahko bilo mirnejše tudi delovanje agregata, ki v kombinaciji s kardanskim prenosom, pri nižjih vrtljajih povzroči nekaj neprijetnih vibracij. Je pa to bolj kot ne stvar okusa, oziroma del narave Yamahine dvovaljne duše in ne pravi razlog za grajo.

Zaščita žarometov za terensko vožnjo - vožnja v prometu z njo ni dovoljena.
Zaščita žarometov za terensko vožnjo - vožnja v prometu z njo ni dovoljena.

Kakšen je torej končni vtis? Tudi potovalne endure so lahko zelo zabavne, 1200 kubičnih centimetrov je ravno prav, malce višje mase skoraj ni čutiti, sistem ABS in sistem proti zdrsu pogonskega kolesa sta zelo dobrodošla, ergonomija voznika je odlična, razlogov za resnejšo grajo ni, XT1200Z Super Ténéré pa je nedvomno vredna pozornosti vseh, ki se ozirate za motociklom tega segmenta in tudi tistih, ki si želite zgolj poizkusiti nekaj novega. Ne boste razočarani.

Yamaha XT1200Z Super Tenere 6

Zaključek
Nova Yamaha Super Ténéré morda res ni tako bleščeča in revolucionarna, kot je bila predstavljena ob prihodu ter ne nudi tako bogatega paketa elektronskih igrač kot tekmeci, cena motocikla je visoka, a izdelava je večinoma kvalitetna, sestavni deli pa so v veliki meri enaki kot na ostalih Yamahinih modelih in… ti delujejo.