BMW-jev RT je eden tistih motociklov, v katerem boste težko videli smisel, če ne sodite v ciljno skupino kupcev ali niste imeli sreče, da bi se z njim zapeljali krog ali dva. Ker gre pri letošnjem modelu le za dodelavo, smo se med preizkusom posvetili predvsem popravkom.

Oblikovno nič "mainstremovski", čokat, ritast in težak motocikel je opremljen s serijo pritiklin, kakršne generacija sodobnih cestnih dirkačev in postavljavčev le težko ceni – po višini nastavljiv vetrobran, zajetni stranski kovčki, ki ga naredijo še bolj okornega v mestni gneči, ogrevani sedež in ročice krmila, potovalni računalnik ter … radio in mp3 predvajalnik?

BMW R 1200 RT 1Letošnji BMW R1200RT se od lanskega na oko ne razlikuje občutno, a je bil za modelno leto 2010 deležen zgledno odmerjenega seznama drobnih izboljšav – tako kot pri modelu GS, je tudi RT-jev agregat letos nekoliko popiljen. Moč sicer ostaja enaka (81 kW pri 7750 vrtljajih), nekoliko večji je navor – pri 6000 vrtljajih RT sedaj razvije 120 Nm. Agregat se zavrti 500 vrtljajev višje, kar naj bi vozniku dalo na razpolago malce širše uporabno območje vrtljajev - motor naj bi bil bolj prožen, pospeševal bolje, krivulja navora pa naj bi bila bolj homogena. Tako pravijo pri BMW-ju.

BMW R 1200 RT 2Nekaj uporabnih vrtljajev več v zgornjem območju je precej banalna novica, saj gre za motocikel, ki je v uporabi predvsem v srednjem območju vrtljajev. Nekoliko bolj dobrodošlo je dejstvo, da precej polikan agregat v primerjavi s predhodnim modelom proizvaja malce manj drobnih vibracij na krmilu. V nizkih vrtljajih je še vedno čutiti nekaj vibracij, a te sodijo k značaju dvovaljnika. Poraba goriva se je na testu sukala okoli 6 litrov.

BMW R 1200 RT 3Modela RT in GS poganja v enak agregat z enako številčno konjušnico, a če je bila ta v sedlu GS-a popolnoma zadovoljiva, smo si na RT-ju tu in tam zaželeli konjiča ali dva več, ali kak kilogram manj. Podajanje moči je, tako kot se je zapisalo bavarskim PR-ovcem, res precej uglajeno in brez lukenj. Res je tudi, da RT ni dirkaški izstrelek ali cestno-kavarniški razbojnik, pač pa predvsem eleganten, razkošen turist, a mi smo si kljub vsemu zaželeli za piko navora več. Morda le toliko, da bi dinamika agregata parirala impozantni podobi motocikla in upravičila tisto novo-pridobljeno ostrino, o kateri govorijo pri BMW-ju.

BMW R 1200 RT 4Masa in vožnja
BMW R1200RT je razkošen, kot se za Bavarca spodobi – prav nikjer mu na plan ne kukajo kosti. V primerjavi s sodobnimi supermoto in naked okostnjaki, ki brezsramno kažejo svoj skelet, je RT poln, razkošen in… temu primerno tudi težak – 229 kilogramov tehta suh in 260 kilogramov pripravljen na vožnjo - če je verjeti uradnim tovarniškim podatkom.

Dobra novica za nove lastnike – prevračanje vas bo najbrž stalo manj, kot se zdi - seveda upoštevajoč, da je vaša denarnica vsaj zmerno globoka, saj ste si omislili precej prestižen kos motocikla. Vseh 260 kilogramov je med našim preizkusom leglo na tla. Materialna škoda je bila v nasprotju s pričakovanji ob veliki masi motocikla in površini lakiranih površin sorazmerno majhna –  nekaj prask na stranskih kovčkih in praska na pokrovu valja.

BMW R 1200 RT 10A če se nam je letos v testih pogosto zapisalo, da mase tega ali onega testnega motocikla med vožnjo ni bilo čutiti, je RT pojem lahkotnosti kljub veliki masi ponovno začrtal. Ciklistika motocikla in razporeditev njegove mase sta tako domišljena, da se nam lahko brez slabe vesti lahko zapiše, da se ta bavarski potovalnik pelje skoraj tako nenaporno kot športen maksi skuter. Ob veliki masi in razkošnim meram nepričakovano okreten in ubogljiv, v zavojih pa stabilen in suveren ter hkrati navdušujoče udoben. Vse to pa ga - v nasprotju s pričakovanju nepoznavalca, naredi presenetljivo zabavnega.

BMW R 1200 RT 6Nadgradnja
Spisek popravkov za novo modelno leto razkrije tudi izboljšano elektronsko nastavljivo vzmetenje nove generacije - ESA II, izboljšan elektronsko nastavljiv vetrobran, nov avdio sistem, nastavljivo stopalko menjalnika, elektronski sistem proti zdrsovanju pogonskega kolesa, novo podobo armaturne plošče in stikal ter nenazadnje tudi integralni zavorni sistem s sistemom ABS in komplet stranskih kovčkov kot del serijske opreme.

BMW R 1200 RT 7Armaturna plošča je v "novi" podobi (ki je na moč podobna stari) in poplavi stikal (še vedno) lepo pregledna. Stikala na ročicah krmila so odslej oblikovana po "standardu" - stikalo za vklop in izklop smernikov je na levi ročici in le eno, ostala stikala pa so lepo dosegljiva tudi tistim z malce drobnejšimi rokami – recimo voznicam. Med preizkušnjo je nekaj živcev požrl elektronsko nastavljiv vetrobran, ki je za optimalno nastavitev zahteval lepo odmerjeno količino pozornosti in potrpljenja. A potrpežljivost je božja mast. Nastavljen vozniku primerno, nalogo opravlja navdušujoče in je mnogo bolj učinkovit kot pri tekmecih – motocikel ne niha, voznik pa je pred vetrom zaščiten tako dobro, da si lahko privošči poslušanje glasbe med vožnjo ali brezskrbno uživa celo v vožnji v dežju.

BMW R 1200 RT 9Sistem elektronsko nastavljivega vzmetenja druge generacije, ESA II, je morda najbolj uporaben na modelu GS, a "značajsko" najbolj odgovarja prav RT-ju. Če si voznike GS-ov brez večjih težav predstavljamo, kako ročno nastavljajo vzmetenje, se to za RT-jevce preprosto ne spodobi. Čeprav se RT po  vsej verjetnosti ne bo znašel na tako pestri paleti terenov kot GS, pa mu bo sistem kljub temu ESA II še kako prišel prav, ko bo vzmetenje potrebno prilagoditi različnim obremenitvam zaradi sopotnika in gore prtljage ali različnim stilom vožnje. Nastavitev Sport bo ponudila presenetljivo dobre vozne lastnosti tudi, ko bo šlo za športnejše požiranje zavojev, če le vozna površina ne bo v pretirano slabem stanju ali motocikel natovorjen z goro prtljage.

BMW R 1200 RT 5Elektronski sistem proti zdrsu pogonskega kolesa je pri motociklu tega razreda dandanes skorajda nuja – ker je RT motocikel, ki se bo v svoji karieri pogosto znašel na mokrem in spolzkem asfaltu vseh vrst, ker je aktivna skrb za varnost voznika poleg udobja ena izmed glavnih značilnosti tega segmenta motociklov in zato, ker se za sodoben prestižen motocikel to pač spodobi in pika. BMW-jev sistem na RT-ju morda deluje nekoliko grobo in bi si zaslužil še nekaj finega "tunanja".

BMW R 1200 RT 8Všeč
Ker smo pod kožo v resnici veliki otroci, nas je poleg odličnih voznih lastnosti tega, na pogled tako zajetnega in nerodnega motocikla, nezahtevnosti in udobja, ki ga nudi, navdušil tudi paket elektronskih igrač, brez katerih bi – popolnoma normalno živeli dalje, brez občutka, da smo karkoli zamudili. A podrobnosti naredijo življenje sladko. Recimo RT-jev multikontroler – vrteče stikalo na levi ročici krmila deluje kot nekakšen "joystick" ter omogoča zabavno, nezahtevno in hitro brskanje po predvajalniku glasbe in radijskem sprejemniku. BMW R1200RT vozniku v desnem predalu pod krmilom ponuja prostor namenjen Mp3 predvajalniku ali spominskemu ključku – tega preprosto priklopimo s pomočjo USB priključka in že je na voljo glasbena knjižnica po lastni izbiri. Multikontroler pa ni navdušil le zato, ker gre za sijajno in hecno igračo, ki učinkovito dodatno polepša čas na motociklu, pač pa ker ga BMW v prihodnjih letih namerava uporabiti tudi za nadzor in brskanje po širših menijih  in ne zgolj predvajalniku glasbe.

Z malce privajanja nam je povšeči postal tudi tempomat – ta sicer ni novost, je pa zanimiva igrača, ki se izkaže za zelo dobrodošlo tudi na radarsko nadzorovanih odsekih avtoceste (in ne zgolj na noro dolgih avtocestnih popotovanjih).