Ducati s prihodnjo sezono počasi opušča proizvodnjo modela 1098R in v ponuja nadgrajena in popiljena 1198 SP in 848 Evo.

Tor Sagen
Tor Sagen

Ducati 1198 SP poganja enak agregat kot model 1198 – 125-kilovaten (170 konjski) 90-stopinjski V-dvovaljnik. Glavna novost modela SP sta predvsem serijski quickshifter in bolj prefinjeno vzmetenje. Na prvi testni vožnji je sistem za hitro pretikanje deloval zelo dobro – na pisti v Imoli je bil zaradi konfiguracije in tehnične zahtevnosti  proge zelo dobrodošla pritiklina. V zavojih Aqua Minerale sem hitro pretaknil do tretje prestave in čisto nič popuščal s plinom,  medtem ko je quickshifter poskrbel za odlično pospeševanje – boljše, kot bi ga zagotovilo dodatnih 7 kilovatov (10 konjev) moči.

Ducati 1198 SP in 848 EVO 4Tudi zdrsljiva sklopka me je navdušila – toliko bolj, ker testni 848 EVO ni bil opremljen z njo. Moč Brembovih čeljusti monoblock pač ni brezmejna in kakršnakoli pomoč pri pretikanju navzdol, ko gre lahko kaj po neumnem tudi narobe, je dobrodošla. Vzmetenje je popolnoma nastavljivo in ponuja ogromno povratnih informacij – spredaj in zadaj. Opremljen z nadzorom pogonskega kolesa, sistemom za hitro pretikanje, vrhunskim vzmetenjem in ceno, ki je mnogo manj grozljiva kot tista modela 1198 R,  bo novi 1198 SP odličen nakup.

Ducati 1198 SP in 848 EVO 3Model Ducati 848 EVO je manj zastrašujoč kot Ducati 1198, čeprav s 103 kilovati (140 konjskimi močmi) ni počasne. Konjev je več, kot so jih pred nekaj leti imeli litrski superšportniki. Pri Ducatiju trdijo, da je Evo najzmogljivejši serijski motocikel glede na prostornino, kar omogočajo visoka kompresija, dovršene glave valjev in odmične gredi. Na pisti je EVO ubogljiv, lahkoten, predvsem pa stabilen in… varen. A zadnje kolo je med  zelo močnim zaviranjem kljub temu nekajkrat šlo po svoje.

Ducati 1198 SP in 848 EVO 2Ne smemo pozabiti, da je 848 EVO v resnici vstopni model – brez dvoma je tehnološko najbolj dovršen vstopen model na tržišču - le primerjajte ga s 600-ticami tekmecev. Brembove čeljusti monoblock na vstopnem modelu superšportnika? Odlično. Tako tudi delujejo. So noro zmogljive in vračajo ogromno informacij. Vzmetenje je nekoliko manj dovršeno in bo pod obremenitvijo pokleknilo mnogo prej kot zavorni sistem – a voznik bo najbrž omagal pred obema. 848 EVO je zagotovo mnogo boljši izdelek kot prvi 848.