Zdi se mi, da je razvoj Adventure-ja potekal nekako takole. V BMW-ju so naredili R1200 GS in si rekli, tale bo ravno pravi za Evropo. Bencinske črpalke nikjer niso več kot 200 kilometrov narazen, ceste pa tudi na jugu Balkana niso tako nemogoče, da se jih ne bi dalo prevoziti.

Za tiste, ki bi radi prečkali meje celin in se odpravili v Azijo in Afriko, pa bo Adventure. Pa seveda za Južno Ameriko in Avstralijo. Za ZDA in Kanado ne, ker za tiste ceste dela motocikle družina Teutel. Ah, seveda, tudi Italijani jih pokupijo cel kup, da se z njimi vozijo na kavo.

BMW R1200 GS Adventure 1

Kaj je drugače?
Adventure res ni GS z nekaj dodatki, čeprav večina misli tako. Ima kar 13 litrov večji rezervoar, da nekje sredi Kazahstana ne bo panike ob iskanju bencinske črpalke. Ima platišča z naperami, ki so mnogo bolj odporna na udarce. Širša balanca bo prišla prav na zares (zares) slabih "cestah".

BMW R1200 GS Adventure 7Prav tako višja oddaljenost od tal, aluminijasti ščitnik pod agregatom in seveda daljši hod vzmetenja. Cevna zaščita agregata in aluminijasti ščitniki na vsakem cilindru pa bodo omogočali nadaljno vožnjo ob padcu. Ti bodo, vprašanje je le kdaj. S paketom pride še nekaj manj pomembnih stvari. Mali usmerjevalci zračnega toka pod vetrobranskim steklom. Dodatni žarometi, nameščeni na cevni zaščiti agregata. Je pa klub manjšem predteku, medosna razdalja večja, višina sedeža pa že kar previsoka za povprečno raščenega evropejca.

BMW R1200 GS Adventure 8

Elektronika
Ta ne nadzoruje le delovanje agregata, ki je seveda že znan bokserski 1200-kubični dvovaljnik z 81 kilovati (110 konjskimi močmi) in visokim ter lepo razporejenim navorom. Bedi tudi nad prenašanjem te moči na zadnje kolo. Če se seveda ne odločite ASC-ja izklopiti. Podobno je z ABS-om. Tudi tega je mogoče izklopiti med vožnjo. Med vožnjo lahko tudi izberete koliko udarcev s ceste ste še pripravljeni čutiti na bolj ali manj občutljivi zadnji plati.

Program Normal opravi s skoraj vsemi neravninami, lahko pa izberete še bolj športnega ali bolj komfortnega. ESA v tem primeru ponuja, poleg že znanih prednastavitev vzmetenja, tudi tisto najbolj pomembno - terensko in to kar dve vrsti. Podatki s potovalnega računalnika, nadzor tlaka v pnevmatikah in prikaz trenutne prestave se tudi najdejo na armaturni plošči. Vsekakor bodo prav prišle tudi ogrevane ročke. Seveda skoraj vso to tehnologijo najdemo v oddelku "dodatna oprema2. Vendar pa kljub temu, da je treba te elektronske igračke doplačati, so vsekakor vredne nakupa. Ali so vredne denarja, presodite sami. Da ne pozabim, aluminijasti kovčki so obvezni, čeprav se odpirajo ročno.

BMW R1200 GS Adventure 6

Brum, brum…
Prvi vtis je bolj slab kot dober. V primerjavi z R 1200 GS je nekoliko len, malo okoren in deluje težak. Ampak 27 kilogramov, kolikor je Adventure težji, ne bi smelo pomeniti takšne razlike. Ker pa je dodatna teža razporejena dokaj visoko, večinoma nad agregatom, je razlika občutna. Še posebno ob polnem rezervoarju.

BMW R1200 GS Adventure 5Tako so bili moji prvi kilometri bolj kot sami vožnji posvečeni spraševanju samega sebe, zakaj Adventure, če je navaden GS tako super? Agregat ni tako poskočen, ne vleče tako lepo in suvereno. V ovinek gre težje in kratkih zaporednih ovinkov ne mara preveč. Zaradi visokega sedeža moram, pa čeprav nisem med manjšimi, premisliti, kaj bom naredil ko se ustavim. Ali kje se ustavim. Kljub super ergonomiji, pravilni postavitvi vseh stikal, dobre veterne zaščite, zares odličnemu vzmetenju in občutku varnosti, mi ni bil najbolj všeč.

BMW R1200 GS Adventure 2Ker je bil urnik dokaj natrpan, je bilo treba čimhitreje oddelat zoprni del testa. Slikanje in snemanje. Ker je Adventure bolj terenski kot cesten motocikel, ga je bilo treba zapeljati na primeren teren. In tega me je bilo resnično strah. Tako visok in težak, snemanje pa na ozkih kolovozih. Tu sem začel spoštovati izdelek, ki sem ga imel pod seboj. Neverjetno lahko ga je peljati po sorazmerno težkem terenu. Obračanje na ozkem prostoru je otročje lahko. Vzmetenje požre vse kamenje in luknje. Le bolj mehka podlaga mu ne paše preveč. Dobrih 250 kilogramov pač terja svoj davek. Lahko sem se peljal res počasi, pa agregat ni nikoli pokašljal. Zato torej drugačna nastavitev elektronike kot pri poskočnejšemu R 1200 R.

BMW R1200 GS Adventure 4Adventure se je zares dobro izkazal na terenu, se je pa kasneje na cesti še vedno upiral. Ni in ni hotel lepo v ovinek. Nato pa je po dobrih 200 kilometrih začel ubogati moje ukaze. Kratki in dolgi ovinki so postali popolno veselje. Glede na to, da je bil rezervoar napol prazen, je bila moja logična ugotovitev, da je večja lahkotnost posledica zmanjšane teže. Vendar je počasi goriva zmanjkalo in treba je bilo zaviti na bencinsko črpalko. Takoj je bilo prisotne malo slabe volje, ker se bo treba spet ukvarjati s tistim neubogljivim motociklom. Ko pa sem se odpeljal z bencinske črpalke, je bilo še vedno vse lahkotno. Pa je šla moja logika po gobe. Motocikla se je treba privaditi. In ko se ga, je vsako opravilo z vsakim kilometrom lažje. Pa naj je polno naložen in natankan ali prazen. Tak Adventure je. Dokler se vozimo. Na mestu je še vedno težak. Najbolj mi je všeč pri zaviranju na makadamu. Od 100 kilometrov na uro do ustavitve je še bolj suveren in miren kot GS. Otročje lahko.

BMW R1200 GS Adventure 3BMW R1200 GS Adventure porabi ob normalno dinamični cestni vožnji malo manj kot 6 litrov na 100 prevoženih kilometrov. Kar je približno pol litra več od navadnega GS-a. Zaradi večje mase in večjega upora je številka logična. Ob umirjeni vožnji se zadovolji z okoli petimi litri bencina za 100 kilometrov.

BMW R1200 GS Adventure 9BMW R1200 GS Adventure je načeloma primeren za vsakogar. Če le ima dotični voznik dovolj izkušenj in pravi "grip" za obvladovanje motocikla takih gabaritov. Če ima tudi dovolj dolge noge, da mu na mestu ne bo delal preglavic. Vendar pa, če se z njim ne boste podali na težke poti v oddaljene in odročne kraje, potem ne vidim smisla prenašati s seboj slabih 30 kilogramov odvečne mase. Razen, če pomeni statusni simbol. Na njem se boste počutili varno. Zares varno, ker se bo še tako agresiven avtomobilist umaknil na svoj pas, ko bo pred seboj zagledal mogočno pojavo Adventure-ja.

BMW R1200 GS Adventure 10Kupci Adventure-ja v 90 odstotkih "prekaljeni" vozniki, ki točno vedo, zakaj ga kupujejo. Bi pa vseeno bil že čas, da vidimo zares novega Adventure-ja.
Kako bi naredil jaz? Jaz bi raje vzel navadnega GS-a. Mu zaradi izgleda dodal platišča z naperami. V bistvu bi še raje vzel F 800 GS. Ker je lažji. Če res dobro premislim, bi vzel F 650 GS. Ker je še lažji ter še bolj lahkoten in enostaven. Ampak potem ne bi zgledal resnično "cool".