Novembra 2011 sem ga prvič videl na salonu v Milanu. Že takrat je bil opremljen s čudovitim izpuhom iz Ivančne. Se pravi, da so bavarci že imeli končni izdelek, ki pa jih je začel malo hecat. Kaj je vzrok za tako zamudo pri lansiranju niti ni pomembno. Važno je, da je izdelek pripravljen za uporabo. Naredili so zelo dober maksi skuter.

Podobno kot pri modelu S1000RR, so tudi pri C600 začeli iz nič. Seveda imajo pri BMW-ju pravo znanje, da izdelajo motocikel ali skuter. Vendar teorija nikoli ni isto kot praksa. Tako je agregat plod sodelovanja z "vzhodom". S kom pa, tam je namreč trg skuterjev največji. Za 647-kubični vrstni dvovaljnik ne bi mogel reči, da je revolucionaren. Za 45 kilovatov ni dosežek, ki bi za točilnim pultom dosegal pretirane simpatije. Pa vendar se v uporabi izkaže kot pravšnji. Brez težav zmore slediti še tako hitremu mestnemu tempu, kot tudi tempu na avtocestah. Še več, na avtocestnem klancu od Vrhnike proti Logatcu bo polno naložen brez težav presegel 160 kilometrov na uro.

BMW C600 Sport
BMW C600 Sport

Ni pa najbolj varčen. BMW-jev 800-kubični dvovaljnik bo v povprečju porabil liter ali dva manj, pri tem pa razvil večjo moč. Povsem nov je seveda tudi okvir skuterja. Kombinacija jeklenih cevi in aluminijastih delov ne dovoljuje zvijanja, značilnega za skuterje. Da lega na cesti ostaja suverena, pripomore tudi kvaliteno vzmetenje, zadnjemu amortizerju pa lahko tudi nastavimo prednapetost vzmeti. Vendar ta, nastavljen na srednjo vrednost, svoje delo opravlja odlično v vseh pogojih. Malenkost pretrdo je vzmetenje le pri vožnji čez kratke grbine, vendar pri gibu 115 mm čudežev ne gre pričakovati. Zavore, podprte s sistemom ABS, delujejo brezhibno in suvereno ustavljajo 250 kilogramov težak skuter. Prednja zavora ne zagrabi prehitro, kar je za segment skuterjev pravilno. Pnevmatike so 15-palčne, in če ne bi preizkusil, zares ne bi mislil, da se s tako malimi pnevmatikami C600 pri višjih hitrostih pelje tako mirno kot se.

Zdrs zadnjega kolesa prepreči sistem TC.
Zdrs zadnjega kolesa prepreči sistem TC.

Glede ciklistike resnično ne najdem slabe besede. Vendar pa skuter postane zares uporaben šele, ko nanj navesimo prave plastike z dovolj velikimi predalčki za shranjevanje drobnarij in primerno zaščito pred vetrom. Pod sedež lahko spravim dve integralni čeladi. Zadnji del prostora pod sedežem, sistem Flexcase, je raztegljiv in mora biti med vožnjo zaprt. Pred seboj imam dva predalčka za shranjevanje drobnarij, ki pa se žal ne zakleneta. Prostora za voznika in sopotnika je več kot dovolj, tudi za tiste največje. Sedež je kompakten in dokaj širok. Prostor za voznikove noge je dobro odmerjen, gumijaste podloge v kombinaciji z aluminijem pa preprečujejo drsenje čevljev. Tudi sopotnik bo imel prostora v izobilju. Vetrobran je nastavljiv v treh pozicijah, vendar pa bo tudi najvišja nastavitev malenkost prenizka za tiste nad 180 cm višine. Zaščita pred vetrom je zadovoljiva, malenkost pa so na udaru vetra kolena. Ko se približam hitrosti 170 km/h mi začne veter rahlo pihat v hrbet. Podobno kot na modelu K1600 GTL.

BMW C600 Sport 00035S tem ima C600 Sport že vse kvalitete, da mu lahko rečem zmogljiv in uporaben maksi skuter. Vendar se tu ne konča. BMW je namreč vanj vgradil cel kup uporabne opreme. Žal nekaj le za doplačilo. Smerokazi se bodo sami ugasnili če na to pozabim, gretje ročk in sedeža imata poleg dveh stopenj tudi pametno, samodejno stopnjo, ki greje ravno prav. Potovalni računalnik mi kaže trenutno in povprečno porabo, kot tudi povprečno hitrost. V vsakem trenutku vem kakšen pritisk je v pnevmatikah, in če ta nenadoma pade mi znak na armaturni plošči to sporoči. Sporoča mi tudi nevarnost poledice in seveda temperaturo zraka v okolici. Nad mojim stiskanjem zavornih ročic bedi odličen ABS sistem.

BMW C600 Sport 00002Zdrs zadnjega kolesa prepreči sistem TC. Ta pa ima žal neko svojo pamet. Tako ob ostrem speljevanju iz mirovanja ne deluje in pusti kolesu vrtenje. Če pa se le počasi pripeljem do drseče podlage in polno odprem plin pa opravi svojo funkcijo kot je treba. Ostro speljevanje na kakem mokrem, drsečem prehodu za pešce bi se znalo končati s počeno plastiko. Vsekakor me sredinsko stojalo niti slučajno ne moti, aktivacija ročne zavore le z odpiranjem stranskega stojala pa je zelo priročen sistem, ker včasih pozabim, da skuter ne ostane v prestavi, ko ga ugasnem.

Ročno nastavljiv vetrobran, bi lahko bil nekoliko bolj kompakten.
Ročno nastavljiv vetrobran, bi lahko bil nekoliko bolj kompakten.

BMW C600 Sport je vsekakor najboljši maksi skuter kar sem jih vozil. Saj tudi mora biti, tja BMW namreč cilja. Na sam vrh. Mu je uspelo? Vsekakor ga bo velika večina postavila na vrh, a kljub temu  ni "best-buy". Brez razmišljanja bi v primeru želje po maksi skuterju kupil Hondo.

Pod sedež lahko spravim dve integralni čeladi. Zadnji del prostora pod sedežem, sistem Flexcase, je raztegljiv in mora biti med vožnjo zaprt.
Pod sedež lahko spravim dve integralni čeladi. Zadnji del prostora pod sedežem, sistem Flexcase, je raztegljiv in mora biti med vožnjo zaprt.

BMW je v segment maksi skuterjev štartal odločno in ambiciozno. Lepo oblikovan in zares bogato opremljen C600 Sport je prvi od dveh BMW-jevih maksi skuterjev, ki sta na voljo kupcem. Cena resda ni nizka, vendar za plačani znesek dobimo več, kot bi si pred letom ali dvemi upali pomisliti, da je v tem segmentu sploh možno. C600 Sport je uporaben in kvaliteten izdelek, značka pa mu bo vsekakor v pomoč pri prebijanju na trg. Malenkost manj kot 12.000 evrov za kompletno opremljen C600 Sport nikakor ni malo, vendar tudi ponuja veliko. In je seveda BMW. Nekaterim to pomeni vse, drugim nič.

Da lega na cesti ostaja suverena pripomore tudi kvaliteno vzmetenje, zadnjemu amortizerju pa lahko tudi nastavimo prednapetost vzmeti.
Da lega na cesti ostaja suverena pripomore tudi kvaliteno vzmetenje, zadnjemu amortizerju pa lahko tudi nastavimo prednapetost vzmeti.

Cena osnovnega modela: 10.850 evrov