Po zgodnjem spomladanskem Maroku je bil čas še za pot v Grčijo. Pot sva opravila v začetku avgusta, a s časom in voljo nikakor nisva prišla skupaj, da bi napisal še nekaj besed o poti. Na pobudo prijateljev sem se vseeno odločil, da poskusim čez zimo strniti nekaj spominov iz poti.

1.dan - 4.8.2017  Maribor - Beograd
Prevoženi km: 530km
Cena prenočišča: 25€
Varno parkirišče: DA

Prvi dan se nama je pot začela po službi, v prijetnih 39°C. Upam, da ste takoj zaznali sarkazem. No, jaz sem se delal, kot da je dejansko prijetno, saj sem po napovedi lahko samo še upal, da bo kakšno stopinjo manj od napovedanega. Po AC peljeva v smeri Beograda in opazujeva table s temperaturnimi podatki. Ker sva namensko štartala malce kasneje, da bi temperature vsaj malo padle, naju ujame tema, kar po AC zame ni velik problem. Table za temperaturo pa še kar naprej kažejo 38,5°C. V bistvu, se je pot začela zelo sadomazohistično. Zvečer okoli 22h prispeva v hotel Sabor v Beogradu, se razoroživa in odpraviva na hitro hrano, ki so nama jo priporočili domačini. Gurmanska pleskavica v restavraciji s hitro prehrano Caldo, je bila po takem dnevu kar nuja! laugh

2.dan - 5.8.2017 Beograd - Niš - Skopje
Prevoženi km: 440km
Cena prenočišča: 37€
Varno parkirišče: DA

Po ubiti prvi noči (vročina me je precej izčrpala) sva se zjutraj odpravila na odličen zajtrk v hotelu. Dejansko se temu reče zajtrk...ne bom preveč pisal, ampak kar prilepil sliko.

Po obilnem zajtrku naju je pot popeljala proti Nišu. Zaradi vročine, sva tudi ta del poti uporabila AC. V Nišu zavijeva v center in si ogledava Čele kulo (stolp iz lobanj). Čudo so bili ti Turki… Vstopnina je bila nekaj malega...ker pišem to s pol letno zamudo se ne spomnim točnih zneskov. Iz Niša naju je pot vodila v smeri Skopja, kjer sva imela rezervirano prenočišče z obljubljenim ograjenim parkiriščem (Villa 919). Žal sva cela zjahana od vročine, v sami nastanitvi ugotovila, da temu ne bo tako (parkirišče je ob precej prometni cesti) in odšla iskati novi prostor, kjer bova prespala. Na srečo sva za ugodno ceno našla studijo z bazenom, motor pa za ograjo (Aloha Luxury Apartments). Sledil je ogled mesta. Nekaj ljudi mi je pred odhodom dejalo, da naj ne izgubljam preveč časa v Skopju in da tam ni nič za videti. Meni se je zdelo ravno obratno. Zelo zanimivo in lepo mesto, vredno še kakšnega obiska! No, pa tudi cene so takšne, da se ti ob plačilu kar malce nasmeji. Večerjo sva pojedla v restavraciji Kaj Zlate, sicer navzven ne izgleda lepo, a hrana je bila super. 

3.dan - 6.8.2017 Skopje - Bitola - Neraida - Kalabaka(Meteora)
Prevoženi km: 405km
Cena prenočišča: 45€
Varno parkirišče: DA

Ker sva dan prej štartala iz Beograda malce pozno in naju je sonce pri 42°C kar lepo zdelalo in privadilo na pekel, sva se za ta dan odločila tranzit opraviti malce bolj zgodaj, a tudi ne prehitro, saj sva vendar na dopustu! Start je bil nekaj čez 7h zjutraj in temperature so bile božanske, dobrih 25°C. Zajtrk sva si privoščila kasneje, saj nama je vožnja v teh temperaturah definitivno bolj ugajala kot hrana. Ja, to ugotoviš šele po dveh dneh vožnje pri približno 40°C. Po nekaj kilometrih Makedonske AC, če lahko rečemo temu AC, sva zapeljala v smeri Bitole, skozi lepo naravo in se malo pred mestom ustavila na zajtrku na bencinski črpalki. Sendviči ToGo in nekaj vode za hidracijo, ter napad na Grčijo.

Naj opomnim, v Makedoniji je bencin poceni. Če greste po tej poti na Grško mejo, priporočam “tankanje” v okolici Bitole (najkasneje tukaj!), saj kasneje pred mejnim prehodom ni ničesar in tudi bencinskih črpalk ne… Seveda so le-te takoj za mejnim prehodom, a je cena na Grški strani na liter bencina bila višja približno za 0,5€/l. Pot naju je od meje ponesla po precej ravninskih cestah, proti jezeru Techniti Limni Polifitou 

 

Po prečkanju jezera sva po ozkih in precej slabših cestah prihajala proti cilju, mestu Kalabaka, kjer sva imela rezerviran hotel Edelweiss. Hotel na slikah izgleda precej lepši kot je v resnici, ampak za to ceno je več kot super. Ta dan sva odpeljala še krog med samostani, od bližje pa sva pogledala najzanimivejšega za turiste, z imenom Sveti samostan veliki Metereon. Vstopnine so precej simbolične (3€/oseba). Po ogledu pa zaslužen Gyros in bazen! 

4.dan - 7.8.2017 Kalabaka(Meteora) - Delphi - Atene
Prevoženi km: 400km
Cena prenočišča: 75€ / 2 noči
Varno parkirišče: DA (12€/dan)

Hotelski zajtrk ob 7:30 in nato pot pod kolesa. Pot naju je vodila v smeri mest Trikala, Lamia proti Delphiju.

Ceste so odlične in zelo hitre, stacionalni radarji odlično označeni, no vsaj upam (zaenkrat še nisem dobil razglednice in tudi upam, da je ne bom). V Delphiju se ustaviva za ogled muzeja in zgodovinskega dela. Vstopnina na osebo znaša 12€. Vročina je tako nažigala, da kar nisva hotela iz klimatiziranega muzeja. 

 

A druge izbire nisva imela. Sam sem si šel ogledat še staro mestno jedro, medtem ko se je moja hladila v senci na 38°C. Po ogledu, sem bil navdušen nad vsemi kamni, kipi, itd., ki jih premore Grčija. 

 

V Atene prispeva v popoldanskem času. Hotel Semeli, v samem centru, zraven policijske postaje, ki čez noč zapira ulico. Zraven hotela tudi garaža, ki sicer stane 12€/dan, a se za moje pojme v večjih mestih splača. Razpakirava, se odpraviva v nabavo hrane in po prehranjevanju, v mesto. Raziskovanje Aten je precej luštno, pogledala sva si nacionalni muzej, ki je prav ta dan imel dneve odprtih vrat, Omnio Square in nato počasi v nočnih urah nazaj proti hotelu. 

5.dan - 8.8.2017 Atene
Brez motorja

Prvi dan brez motorja, ki je pod cerado počival v sosednji garažni hiši, v družbi še nekaj motorjev in avtomobilov. Ta dan sva imela za ogledat celotne Atene v pohodniškem ritmu. Odpravila vsa se na Akropolis, mimo deseterih zgodovinskih najdbišč in se načakala slabih dveh ur za karte, ki so stale 20€/oseba. A, če ste prvič v Atenah, je to potrebno videti. 

 

Pogledala sva si tudi Tempel of Olympian Zeus, Panathenaic Stadium, se sprehodila skozi nacionalni park, mimo Zappeion do botaničnega muzeja in nato mimo Grškega parlamenta nazaj proti Omnio Square.

Popoln dan pri še vedno visokih temperaturah (okvirno 40°C), a tu sva se s temperaturami že sprijaznila.

6.dan - 9.8.2017 Atene - Korint - Mykines - Argos - Monemvasia
Prevoženi km: 310km
Cena prenočišča: 165€ / 3 noči
Varno parkirišče: NE

Po zgodnjem zajtrku se dan pozna.

Nekaj čez 7 uro zjutraj sva krenila v smeri Korintskega prekopa, ki je bil najin prvi cilj dnevne poti. Močan veter na AC naju je iz boka na vsak način hotel spraviti s ceste, a sva se uspešno prebila do izvoza na staro cesto za ogled Korintskega prekopa. Zadeva je resnično famozna, to dokazuje tudi, kljub jutranjim uram, reden pritok turistov, ki ga opazujejo iz vseh smeri in se čudijo ob prehodu ladij. 

 

Ta dan naju je pot nesla naprej proti Mykonos, kjer sva si sprva želela ogledat ostanke starega mesta, a ob prihodu videla ponovno kamne in vstopnino. Pri odločitvi, da za ogled teh kamnov ne bova več plačevala, je pripomogla tudi temperatura ozračja, ki se je ponovno približevala 40°C (se opravičujem vsem, ki ste drugačnega mnenja glede arhitekturnih zgodovinskih vrednot v Grčiji). laugh

Zato sva se po stari cesti napotila naprej proti mestu Argos, kjer je bil planiran ogled manjšega helenističnega teatra, a sva ga pogledala le od daleč, ker so bile najine misli po vseh teh dnevih vročine usmerjene le na plažo!

Pot je potekala po krasni ovinkasti cesti ob obali do vasi Leonidio, kjer sva preko prelaza prešla v notranjost enega izmed prstov Peleponeza. Prvič na tej poti, mi je v enem izmed ovinkov, ob obali ne nadzorovano spodneslo najprej sprednje in nato še zadnje kolo. Sumim na vročino in gladko asfaltno površino, saj na cesti ni bilo videti ničesar, na gumi pa tudi ne. To sem napisal, le kot opombo, če se kdo odpravi po tej poti, da bo malce previden. Prihod na cilj v Monemvasio(studio v hostlu Mpalkoni sti) v zgodnjih popoldanskih urah, naju je takoj zvabil na plažo preko ceste, kjer sva se končno prvič na tej poti ohladila v toplem morju.smiley

7.dan - 10.8.2017 Monemvasia - Elafonisos - Monemvasia
Prevoženi km: 90km

Dolg spanec nama prebudi misel in dober zajtrk prinese dogovor, da se greva kopat, na eno lepših plaž na tem koncu. Odpravila sva se na otok Elafonisos(cena povratne karte trajekta za 2 osebi in motor je znašala nekaj čez 10€ ). 

 

Pot nič kaj vznemirljiva, prihod v pristanišče pa odpre obzorje rajskih plaž. Že voda ob tem trajektnem pristanišču je božanska. Najin cilj je bila plaža Simos, tako da sva ostale le pogledala. Za parkiranje motorja je več kot dovolj prostora, tudi kakšen kos trde podlage se najde. Midva sva ga parkirala kar ob Crevi beach baru. Plaža je sicer brezplačna, ležalnike in senčnike pa je potrebno plačat (cca. 10€).

Ne bom rekel nič druga kot, splačalo se je vozit po 40°C! Po napornem odležavanju in odmakanju, sva obkrožila še cel otok/plaže in odšla nazaj v studio.

8.dan - 11.8.2017 Monemvasia
Brez motorja

Dan brez motorja, sproščanje zadnjice, odmakanje in večerni ogled skritega mestnega jedra Monemvasia