Mislim, da nisem edini, ki se mu zdi življenje vsako leto bolj zapleteno. V službah hočejo več od mene, da o davkariji sploh ne govorim. Zato je še toliko lepše, ko se nekdo potrudi in mi poizkuša malenkost poenostaviti vse skupaj. Honda s svojim menjalnikom z dvojno sklopko naredi prav to. Poenostavi vožnjo z že tako neproblematičnim motociklom.

Dobro leto nazaj nas je razvajala bela Honda NC700X. Prav vsem je bila všeč, čeprav smo pogrešali malo kvalitetnejše komponente. Tudi letos jih. Nizka cena pač zahteva nekaj kompromisov. Tako lahko rečem, da so zavore na testnem motociklu malenkost boljše, vzmetenje pa še vedno prehitro pokaže sledi šparanja. Vendar sta ti dve težavi lahko rešljivi, če je po tem potreba in nam ostane nekaj evrov. Če ne drugače, jih bo nekaj ostalo zaradi izredno nizke porabe, ki jo je sposoben doseči odličen 680-kubičen dvovaljnik. Tudi ta je seveda še vedno enak, lepo vleče iz najnižjih obratov, sem si pa včasih zaželel kak kilovat več moči.

Ampak, to si prej ali slej vedno, tudi če je teh bistveno več. Da smo si na jasnem, vse komponente povsem zadovoljivo opravljajo svoje naloge, le ekstra navdušujejo ne. Zato pa navdušuje položaj na motociklu in s tem povezano neproblematično in lahkotno upravljanje. Ter seveda veliko prostora za odlaganje na mestu, kjer je ponavadi rezervoar.

Prtljažni prostor je pri roki in dovolj velik, da vanj spravimo integralno čelado.

Bistvo letošnje Honde NC 700 X je seveda menjalnik. Sicer se bo 800 evrov višja cena glede na nizko osnovno ceno marsikomu zdela pretirana. Vendar pa, če je želja po zares olajšanem upravljanju z motociklom, je doplačilo 800 evrov sorazmerno nizko, glede na to, kaj menjalnik z dvojno sklopko omogoča. Odpade vsako ugašanje motocikla pri speljevanju ali nelagodje pri speljevanju v klanec, vsako čudno prestavljanje s premalo ali preveč plina, škrtanje in prestavljanje v nevtralno če nočemo na križiščih tiščat sklopko predolgo časa. Najboljše je seveda speljevanje iz križišča, saj pri tem lahko prvih nekaj deset metrov za sabo pustim praktično vse kar deluje na bencin, dizel ali elektriko. Male sladkosti, ki tudi neizkušenemu vozniku pričara nasmešek od ušesa do ušesa.

Sistem dvojne sklopke je tehnološko podoben tistemu, ki se vgrajuje v osebne avtomobile, a občutno manjši in tako dovolj kompakten in lahek, da ga pri Hondi lahko uporabljajo v kombinaciji z obstoječimi agregati brez večjih modifikacij. Ker je kompaktnost sestavnih delov pri motociklih ena izmed poglavitnih lastnosti, ima Hondin sistem dvojne sklopke nameščen dve glavni gredi in vzporedni sklopki ter kompaktnejši mehanizem pretikanja kot sistemi samodejnih menjalnikov pri osebnih avtomobilih. DCT zaradi potrebe po kompaktnosti uporablja tudi sistem dveh koncentrični vhodnih gredi. DCT uporabljal različni sklopki za lihe in sode prestave – ko voznik pretakne iz prve v drugo prestavo, nadzorna enota zazna namero po pretikanju v višjo prestavo, vklopi drugo prestavo, nato hkrati sprosti sklopko prve prestave ter vklopi sklopko druge prestave – pretikanje je gladko in zelo hitro.

Menjalnik je v nastavitvi D malce zaspan in res primeren predvsem za lagodno kruzanje.

V tehnikalije delovanja menjalnika se ne bom spuščal, saj smo ta del že dodobra razložili. Če pa vas zanima še kaj več, vam bojo fantje na Hondi vse skupaj razložili v nulo. Meni je pomembno da deluje, kot je bilo zamišljeno. Ne sicer optimalno, vendar pa je fino, da menjalnik dopušča tudi nekaj vmešavanja voznika v delovanje. Če se vam seveda zdi potrebno. Možnosti so tri. Dve, kjer avtomatika deluje v normalnem ali športnem načinu in ročni način, kjer za prestavljanje poskrbimo sami, vendar nad vsem skupaj še vedno bedi avtomatika.

Ročice sklopke ni, je pa zato nekaj več stikal.

Tako ni bojazni, da bi se v šesti prestavi pripeljali na križišče in bi agregat crknil, oziroma da bi kdo hotel speljati v tretji prestavi. Tega pri Hondi ne dopuščajo. Ročni način je dejansko čisto odveč, ker lahko tudi v dveh avtomatskih načinih posegamo v delovanje menjalnika z gumboma na levi strani krmila, ki sta zelo pametno postavljena in s tem na dosegu prstov. Menjalnik je v normalnem načinu malenkost zaspan in pri nizkih obratih postreže tudi s kakim značilnim klonkom. Vendar pa, če malo bolj obrnete ročico za plin, spremeni svoj karakter in je bolj podoben tistemu v športnem načinu.

Ročna zavora, da motocikel ne pobegne, ko je parkiran.

“Sport” pri motociklu s 37 kilovati ne pomeni čudežev, samo prestavljanje se odvija pri višjih vrtljajih, s tem pa motorček dobi nekoliko drugačen karakter. Se pa pri športnem načinu, ko nehamo “športati” zgodi, da menjalnik predolgo ostane v isti prestavi in takrat se nam agregat kar malo smili, ko se po nepotrebnem muči v visokih obratih. Avtomatika bo čez nekaj sekund sicer ugotovila, da smo nehali dirkat in bo prestavila višje, bi se pa to lahko zgodilo prej. Sicer pa pritisk na gumb reši težavico, pa še fino se nam zdi, ker imamo na voljo podobno tehniko kot dirkači formule ena.

Menjalnik z dvojno sklopko naredi motocikel še bolj udoben in vožnjo brezskrbno.

Ni kaj, Honda ima super “low budget” motorčke. V bistvu ponujajo neverjetno veliko. NC 700 X DCT je najboljša od vseh. Lahko rekel, da je po moji oceni najboljša Honda. Oziroma najboljši motor sploh, če seveda upoštevam razmerje cene in uporabnosti. “Moja” bi sicer stala jurja več. Ampak potem bi bila tudi za tri jurje boljša.

Cena:6.690 evrov

OCENA
Položaj za krmilom
Varčen agregat
Menjalnik
Odlagalni prostor
Lahkotnost upravjanja
Občasno smo si želeli boljše komponente (zavore, vzmetenje)
Prejšnji članekPrvi vtis: BMW F 800 GT
Naslednji članekTest: Honda CBR500 RA
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.
vozili-smo-honda-nc700x-dctNi kaj, Honda ima super »low budget« motorčke. V bistvu ponujajo neverjetno veliko. NC 700 X DCT je najboljša od vseh. Lahko rekel, da je po moji oceni najboljša Honda. Oziroma najboljši motor sploh, če seveda upoštevam razmerje cene in uporabnosti. »Moja« bi sicer stala jurja več. Ampak potem bi bila tudi za tri jurje boljša.

37 COMMENTS

 1. A jim prodaja tele Honde preveč ne laufa, da jo tako ponujajo? Sicer verjamem, da je motor super, vendar v živo izgleda precej ceneno. Kot kakšna stara Kia pri avtih! 🙂

 2. Mene je pa zmotilo naslednje, sicer nič pri motorju ampak pri video-tu. Glasba je občutno glasnejša kot govorec. Torej ko govori o specifikaciji moram zvišati volumen zvoka, nakar udari muzika in kmalu oglušim.
  Sicer pa lepo povedano, tudi motorček ni napačen ampak zanima me naslednje…kam ta motor spada? V kakšen segment? Ponavadi smo delili na motore ( tisti z menjalnikom ) in skuterje ( brez menjalnika ). Kam to spada? Zgleda kot motor, slišat je kot motor ampak menjalnika nima.
  Hvala za odgovore.
  LP

 3. Spredaj samo en disk! Potem res čudno, da so zavore nekoliko šibkejši del tega velikega skuterja oblečenega v motorin. Verjamem, da je zanimiv ampak zame ne \”smrdi ne miriše\”. Dani, upam, da je tista okoli CB1300 samo šala.

 4. rezervoar je pod zadnjim sedežem..tko kot na BMW F 800 in F700 in F 650..pač skuterji.. tak menjalnik ima tudi crosstourer..še en skuter, in ja, ni šala, to je ZAME najboljša Honda ;)Najbrž bo pa kmalu za skuter veljala tuono V4 ker ima lounch control..to ja ni za prave motoriste. Da ne govorimo o TC in ABS..to je kr nekej vse skupaj.

 5. Kaj potem sploh še ostane?
  Šalta sam, bremza sam, hitrost regulira sam, zaznava vse \”napake\” voznika, maš tri načine šaltanja, pa xy ostalih nastavitev, pa uno teto, ki ti preko \”modrega zoba\” v čelado sporoča, kam moraš zaviti, pa miljon lučk in \”control sistemov\”.
  Pa dobr – ej – jest bi se šel sam mal pelat z motorinom naokoli!

 6. ti si pa bolj papeški od… 🙂 : imaš na motorju morebiti ABS in še kakšno elektronsko pomagalo? saj bi lahko z roko bremzal in pumpal ter simuliral abs, če smo že pri tem. Treba se bo sprijaznit, da bo v bližnji prihodnosti precej zadev na elektriko, brez menjalnika in z vsemi možnimi pomagali. Menjalnik je v bistvu neumnost, če lahko to opravi elektronika, bolj in hitreje. Po drugi strani pa jamrate, če je treba menjavat, ker v vsaki prestavi ni dovolj navora pri vseh vrtljajih 🙂 treba se bo odločiti.

 7. ja @papez47..ta motorček je točno za to..nč ne požre, ne bencina, ne živcev, je zlo neproblematičen, z njim se greš sam mal zapelat okol..seveda nobenega ne prepričujem da bi mogu svoj motor za to zamenat..ampak je pa veliko ljudi ki jim je bolj pomembno to kar ta honda ponuja kot pa nore vozne lastnosti 😉

 8. Evo sem lastnik CBF 1000 torej motorja z sklopko….in se zanimam za nakup tega motorja čeprav nimam nikakršnih problemov pri prestavljanju edina želja bi bila kakih 10KM več.

 9. In ko vsa elektronika \”crkne\” ?
  Sej ja, fajn je vse to imet – tako nas turirajo \”marketing maherji\”, a pa to res rabimo – je drugo vprašanje. Če česa od elektronike NI – ne more crknt. In če ne crkne, ni problemov in težav.
  Je znanec ugotovil, da se je prva dva meseca \”igral\” z gumbi in nastavitvami na enem \”kultnem\” motorinu zadnjega časa. Po dveh mesecih je ugotovil da je ena od možnih nastavitev OPTIMALNA zanj, od takrat naprej ne šari več po knofih. Zakaj je potem dal 2 jurja več za vso elektroniko?
  In še nekaj – iz prakse – ko se \”umetni inteligenci\” sfuzla – recimo med vožnjo – je hudičevo nevarna zadeva.

 10. Meni osebno se taki posegi na novem motorju zdijo popolnoma nesmiselni. Raje kupim drug motor, ki vse to že ima. Ne rečem dodatna oprema, ampak menjavo osnovne je pa malce mimo.

 11. Se čisto strinjam Saladin.
  Motor mi je sam posebi za takšno ceno zelo vredu. Edino kar me skrbi prehod iz 1000ccm in 100KM na tole 🙁
  Če strnem prednosti je to zagotovo poraba na kratkih turcah. Kar me skrbi je kako bi se tak motor obnašal z kakih 150-160kg obremenitve (voznik+sopotnik+prtljaga).
  Verjetno ne prav dobro.
  Oziram pa se še za TDM-ko in fazer 8

 12. Prav lušten univerzalen motorček – pozicija, prtljažnik namesto tanka, ABS-CBS, poraba, samo da bi imel kakih 20 KM več(kar bi jih verjetno lahko), pa bi bila to prava stvar in zelo resno razmišljal o njem.
  Bil sem 6 let na 50 KM motorjih (KTM, BMW, YAMAHA, APRILIA) in zadeva je čisto OK do 120 km/h za enega, za več na uro jih pa malo zmanjka, za dva in s prtljago več kot 100 km/h je pa bolj žalost… manjka kakih 20 konj, tako da sem šel na potem na 1200 kubikov in 100 KM, kar je seveda čisto druga pesem.
  Tako da je prehod iz CBF 1000 na NC700X bolj tako tako… in bi jaz na tvojem mestu vsekakor raje vzel TDM-ko – tudi jaz si jo lastim zdajle mesec dni in sem zelo zadovoljen z njo, Fazer 8 boš moral kot štirivaljnika bolj vrtet, spodaj potegne dvovaljnik precej boljše!
  Za ta denar kot NC700 dobiš skoraj novo, čez 80 KM, gre čez 200 km/h, univerzalen motorček za kak kratek hiter krog ali dolgo turo s sopotnikom in prtljago – odlična pozicija za oba, udoben sedež, zelo dober moment – motor res dobro potegne že v nizkih obratih in dela zelo zvezno ko elektromotor, tako da vidiš da je 80+ konj pravzaprav čisto zadosti za navadno cesto, na kratko – vsekakor precej več motorja za isti denar!

 13. Ne razumem da si zelite bolj \”kompaktno vzmetenje\”, kaj ste hoteli povedati s tem?
  Kako vzmetenje pokaze sledi sparanja? Ker nisem zasledil kako DEJANSKO deluje?
  Hvala za odgovor.