torek, 21. maja 2024

Moji vikend Dolomiti

Deli

Vikend Dolomiti? Seveda se da. Če potrebujete idejo, kam danes popoldne in do nedelje, hitro preberite tole…

Prvi dan: Ajdovščina, Bovec, Predil, Tolmezzo, San vito di cadore, Campitello di passa, Moena, Predazzo, Sarnonico(kamp).

V soboto ob 07.00 se odpravimo iz Ajdovščine, Miloš, Andrej, Oton in moja malenkost proti Bovcu. Plan poti narejen in potrjen že prej. Že od Gorice naprej slabo vreme, od Kobarida naprej pa nas kar močno ‘zaliva’. Vožnja do cca Predazza kot po jajcih, nato se zjasni, vožnja proti kampu BAITA DOLOMITI v Sarnonicu blizu Bolzana, v suhem, sončnem vremenu, postavimo naše hiške. Cena kampiranja za tri šotore, štiri osebe, štiri motorje 65 €. Za pohvalit cene, prijaznost in usluge v kampu, večerja v restavraciji kampa (po besedah lastnika, da nima nič več, za pozno uro, smo imeli eno malo pojedino, za 60 eurov za 4 osebe plus pijača-piva,vino), – ocena odlično, za vse usluge v kampu.

Drugi dan: Sarnonico, Cles, Ponte di legno, Aprica, Tirano, Bormio, Stelvio, Resia, malo Avstrije, Švice, nazaj Merano, Sarnonico (kamp).

Drugi dan po planu, krog približno 500 km, spustimo prelaz Gavia zaradi kolesarske dirke, proti Stelviu. Po spustu s Stelvija kosilo v restavraciji »Bike Stop«, cena spet dokaj solidna, (cca 70 € za 4, plus pijača) nato preko Rezije v Avstrijo, in Švico, zvečer spet v kampu. Večerja v restavraciji kampa, ponovi se isto kot prvi večer (zakaj niste prej povedali da boste večerjali, potem pa polna miza).

Pot na…
…Stelvio.

Tretji dan: Sarnonico, San Martino, Falcade, Agordo, Forno di zoldo, Longarone, Palmanova, Gorica, Ajdovščina

Vreme drugi in zadnji dan sončno in vroče. Tretji dan proti domu, obdelamo še nekaj prelazov, po planu. V treh dneh prevozili 1500 km, deset prelazov, Falzarego, Pordoi, Stelvio, Tonale, Palade, Mendola, Gardena, Sella, Fedaia, Duran, upam, da nisem kakšnega izpustil.

Na vseh teh 1500 km niti odseka slabe ceste, brez izboklin, uboklin, grbin, brez ‘frezane’
ceste in brez flik asfalta (pri nas se postavi znak, namesto da se popravi cesto), naša soška se ne da primerjat niti z eno v Dolomitih. Definitivno “nujna” varianta izleta, čimprej, avgusta so ceste tam preveč polne.

Ivan

Več novic

NOVICE