Domov Novice Nasveti Pet nasvetov za brezskrbne motoristične avanture

Pet nasvetov za brezskrbne motoristične avanture

0

Sončni dnevi in vroč asfalt iz udobja domačih naslonjačev izvabita adrenalinske navdušence na dveh kolesih. Iz Agencije za varnost prometa opozarjajo vse voznike, naj vozijo previdno in odgovorno ter so pozorni na druge udeležence v prometu. Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar pa poziva vse motoriste, naj za svojo varnost poskrbijo tudi sami. Za vas smo pripravili pet nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste letošnje poletje varni na cesti.

1. Tehnična brezhibnost vašega motornega vozila je ključnega pomena

Direktor AVP Jože Hirbar / Foto: Bor Slana STA

Pred začetkom nove motoristične sezone se moramo vsako leto s tehničnim pregledom motorja prepričati, da bo naš motor brezhiben na cesti. Tam vam bodo preverili kakovost pnevmatik in ustrezen nivo tlaka v le-teh. Gume so edini del vašega motornega vozila, ki se stika s cestno površino. Za varne motoristične podvige je izjemnega pomena, da v nove pnevmatike investirate približno vsake štiri leta, oziroma pogosteje, odvisno od števila prevoženih kilometrov. Prav tako vam morajo zanesljivo delovati zavore in luči. Preveriti morate, ali imate zadostno raven motornega olja, hladilne tekočine in zavornih tekočin. Dobra priprava vašega motorja naj bo prva stvar, ki jo naredite, preden sedete za njegovo krmilo in uživate v varnem premagovanju ovinkov.

2. Poskrbite za primerno motoristično opremo

Iz Agencije za varnost prometa tudi toplo priporočajo, da motoristi poleg obvezne uporabe zaščitne čelade, uporabljajo tudi ostalo motoristično opremo. Ta zajema motoristična oblačila, škornje, rokavice in ščitnik hrbtenice, kolen, ramen ter komolcev. Zavedati se moramo, da je motoristična oprema edina zaščita pred zunanjimi vplivi okolja in poškodbami. Ohlapna oblačila zmanjšujejo stabilnost motornega kolesa, kar se pozna pri velikih hitrostih. Priporočajo tudi svetle oziroma odsevne barve, ki poskrbijo še za dodatno vidnost na cestah.

Alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udelezbo v prometu / Foto: Bor Slana STA

3. Osvežite svoje motoristične spretnosti in znanje

Vsem motoristom se priporočajo obiski raznih preventivnih praktičnih delavnic, ki so namenjene ozaveščanju in osvežitvi motorističnih spretnosti. Dejstvo je, da se s starostjo naši refleksi upočasnjujejo. To sicer izkušeni motoristi lahko dopolnjujejo s svojim znanjem in izkušnjami, saj so se naučili predvideti nevarne situacije. Vendar dodatnega znanja, veščin ali samo osvežitev obstoječih izkušenj ni nikoli odveč.

4. Bodite dobro psihofizično pripravljeni

Za vse, ki radi osedlajo jeklenega konjička, naj bo to voznik ali sopotnik, velja, da morajo biti v dobri psihofizični kondiciji. Pred vsako vožnjo si je priporočljivo ogreti telo, tako kot pri športnih aktivnostih. Razgibajte sklepe in ogrejte mišice. Priporočljive so tudi raztezne vaje po večurni vožnji ali že vmes, denimo na postankih za počitek. Voznikova fizična pripravljenost na motorju je res izjemnega pomena, saj motorist upravlja motor s celim telesom. Prav tako ne pozabite na zadostno hidracijo in splošno počutje, saj boste morali znati predvideti in dobro oceniti prometne razmere in na vsakem ovinku sprejemati hitre ter ustrezne rešitve.

Foto: Bor Slana STA

5. Vozite odgovorno in varno

Če ste opazili, smo se šele pri zadnji točki »zapeljali na cesto«. Ko imate vse ostale točke obkljukane, je čas, da razmišljamo, kako se obnašati v prometu. Vestno upoštevajte cestnoprometne predpise in pravila. Pred daljšimi vožnjami vnaprej načrtujte varne počitke. Bodite pozorni na vremenske razmere, zaradi katerih je cesta lahko manj varna kot običajno. Zmanjšajte hitrost v pogojih slabe vidljivosti in ponoči. Imejte v mislih, da ste med bolj izpostavljenimi udeleženci v prometu in temu primerno tudi poskrbite za lastno varnost. Nikoli se ne odpravite na pot, kadar ste jezni, utrujeni ali pod stresom, saj vam takrat zbranost upade. Zato res poskrbite, da se na pot odpravite spočiti in v stanju, ko ste lahko 100-odstotno posvečeni dogajanju na cesti. Na motor se vselej usedite le trezni.

NI KOMENTARJEV

Exit mobile version