nedelja, 23. junija 2024

Prava velikost motoristične čelade: Ključ do vaše varnosti

Deli

Izbira prave velikosti motoristične čelade je ključnega pomena za vašo varnost in udobje. Povprečno izkušen motociklist pogosto poseže po preveliki čeladi, zato je pomembno, da upoštevate nekaj osnovnih nasvetov pri nakupu.

1. Merjenje obsega glave

Pravilno izmerjen obseg glave je ključ do izbire prave velikosti čelade. Uporabite šiviljski meter in izmerite obseg glave v višini obrvi. Velikosti čelad so označene na zadnji strani čelade in se razlikujejo od XS (53-55 cm) do XXL (63-65 cm). Na primer, velikost M (medium) ustreza obsegu glave 57-59 cm.

2. Pomembnost pomerjanja

Pri nakupu čelade ne hitite. Pomerite več različnih velikosti in modelov, obdržite čelado na glavi dalj časa in šele nato se odločite za nakup. Pravilno izbrana čelada tesno zdrsne na glavo in morda sprva daje občutek neudobja, vendar je to normalno.

3. Pretesna čelada

Pretesna čelada zelo težko zdrsne na glavo, pritiska in mečka lica ter povzroča bolečine v predelu čela. Če čelada po krajšem času povzroči bolečine v sencih in čelu, je premajhna in jo je treba zamenjati.

4. Prevelika čelada

Prevelika čelada takoj daje občutek udobja in zračnosti, vendar je zavajajoče. Med vožnjo se premika, trepeta, dviga na glavi in omejuje pogled. Prav tako omogoča vstop nezaželenega zraka, kar lahko povzroči prepišnost in zmanjšuje varnost ob udarcu.

5. Pritrditev in testiranje

Pri pomerjanju čelade v trgovini si jo skrbno namestite in pritrdite s podbradnim pasom. Preverite, ali čelada drsi ali se premika na glavi. Resni prodajalci vam omogočijo testiranje čelad med vožnjo in priporočajo, da jo doma nosite vsaj 30-40 minut. Če vas začne boleti glava, je čelada premajhna.

6. Nasveti in servis

Preverite možnost testiranja in servisiranja čelade pri prodajalcu. Pomembno je, da imate dostop do nadomestnih delov in servisa. Pri nakupu upoštevajte tudi varnostne standarde in homologacijo.

Za konec

Izbira prave velikosti čelade je ključna za vašo varnost in udobje. Ne hitite z nakupom, izmerite obseg glave, pomerite več modelov in preizkusite čelado doma. S temi nasveti boste našli čelado, ki vam bo zagotovila varno in prijetno vožnjo.

Obiščite temo Čelade od A do Ž na motosvet forumu.

Več novic

Zadnje novice