Benelli Tornado 900 Tre

0
4337

Na novo oživljena italijanska znamka, Benelli, je že pred dobrim letom svetu razkrila fotke in specifikacije njihovega popolnoma novega in čisto odbitega, tricilindričnega 900 kubičnega športnika. Če vas ta stvar ne zbudi, potem morate biti mrtvi.

 

Novi Tornado ima številne edinstvene značilnosti, ki ga ločujejo od vseh drugih proizvajalcev, ne glede na ceno. Pri designu so izhajali predvsem iz sveta formule 1; tako so harmonično skombinirali tehnologijo, aerodinamiko in prekleto dober izgled. Zanimivo pri vsem skupaj pa je to, da ga ne bodo jahale le minimalno oblečene hostese, ampak ga bodo poleg hitrostnih kraljev iz svetovnih dirkališč lahko kupili tudi navadni smrtniki.

 

Tehnične lastnosti

Kontrola zraka
Benelli Tornado ima verjetno v svojem razredu najnižji frontalni del, kar je bilo možno narediti predvsem zaradi namestitve hladilnika pod sedež. Toda relociranje hladilnika ni le zmanjšalo volumen zraka, skozi katerega mora rezati motocikel, ampak je hlajenje tudi učinkovitejše. Pretok zraka skozi Tornadov hladilnik je popolnoma kontroliran, za razliko od konvencionalnih športnikov, pri katerih se v spredaj nameščene hladilnike pretaka umazan zrak izpod prednjega kolesa in se odvaja proti vročim izpušnim cevem.

Ker je hlajenje učinkovitejše, je hladilnik mnogo manjši in lažji od obicajnih. Zrak se do hladilnika kanalizira skozi razporke, ki so pod smerniki na obeh straneh oklepa, iz njega pa izhaja nad zadnjo gumo.

Dodatna odlika takšnega designa je, da vroč zrak izhaja iz hladilnika za voznikom in ne pred njim. Za nizke hitrosti ali pri ustavljenem motociklu dodatni “ventilatorji” prisilijo zrak skozi hladilnik.

Okvir

Okvir je izdelan iz kombinacije chrome-molybdenum cevi in aluminijeve kletke. Dva dvojna nosilca v direktni liniji povezujeta glavo okvirja z vpetjem nihajnih vilic.
46mm Ohlinsove vilice “upside-down” vilice so popolnoma nastavljive. Kot glave okvirja je ravno tako nastavljiv.

Agregat

Tornadov agregat je 898 kubični trivaljnik je zaradi dejstva, da je hladilnik pod sedežem (torej v zadnjem delu motocikla), nameščen bolj naprej kot je to običajno. To je, jasno, zaradi ustreznega težišča.

Sicer pa so pri Benelliju trovaljnika izbrali predvsem zaradi dveh razlogov: prvi je ta, da nudi najboljšo kombinacijo dobrega vrtilnega momenta spodnjem koncu in veliko moči pri zgornjem koncu, s čimer so dosegli širok uporaben pas moči. Drugi razlog pa je agregatova širina (oz. bolje receno “ožina”), ki je pripomogla k vitkemu prednjemu delu motocikla.

Benelli trdi, da Tornado doseže 140 konjskih moči na ročični gredi, motocikel pa želijo čim hitreje spraviti na svetovne Superbike tekme.

Kasetni menjalnik s šestimi prestavami se nahaja na levi strani agregata. Sklopka je hidravlična in “mokra”, toda pri Benelliju pravijo, da za tekmovalne namene razvijajo suho varianto. Igle so nameščene pod kotom 120 stopinj, s čimer se doseže timing za želeno eksplozivnost agregata.

Cena

Cena motocikla je ekskluzivna ravno tako kot sam motor, a nikoli ni prepozno, da si poiščete bolje plačano službo in si ga privoščite čez nekaj let…

Preden greste k zastopniku, preglejte tehnične podatke na naših straneh, potem pa si več o Tornadu preberite še na Benellijevih spletnih straneh, kjer lahko tudi prisluhnete rohnenju 900 kubičnega trivaljnika… Check it out!