Visoko sedenje in športna vožnja? Nekako mi pride na misel kak športni terenec, ki zaradi širokih pnevmatik ni več terenec, zaradi visokega težišča pa tudi ni pretirano športen. Pri BMW-ju, avtomobilskemu delu, imajo en tak primerek. Sliši na ime X5, vendar ima lahko zraven črko M. Hiter hudič.

Seveda, cestne pnevmatike in teren ne grejo skupaj. Tudi lep makadam je s S1000XR bolj mučenje kot pa vožnja motocikla. Sploh če prej voziš potovalno enduro. Na BMW-jevi internetni strani ga najdemo tam, kjer so ostali potovalni »terenci«. Vendar pa tja kar nekako ne paše.

BMW S1000XR seveda sodi na asfalt. Toliko delov je enakih ali pa zelo podobnih, kot jih najdemo na S1000R in RR, da drugače seveda ne more biti. Ker pa so potovanja z nakedom ali športnikom, sploh v dvoje, vse prej kot višek udobja, me zelo veseli, da je Ducatijeva Multistrada dobila resnega tekmeca.

Moči je več kot dovolj in to v vseh prestavah, pri vseh obratih. 160 konjev bo nenazadnje dovolj tudi za hvaljenje za šankom. Menjalnik je kratek, najvišja hitrost pa okoli 250 km/h. Poraba se bo gibala okoli 6 in pol litra na sto kilometrov. Zavore so odlične, podprte z najnovejšim ABS pomočnikom, ki se trudi eliminirat človekove neumnosti. Isto delo ves čas opravljata tudi nadzor nad zdrsom zadnjega kolesa in aktivno vzmetenje Dynamic ESA, ki smo ga že dodobra spoznali na GS-u. Dolgčas? Ko prebiram tehnične specifikacije gotovo. Je to sploh še motor?. Ga bom vozil jaz ali bo on mene?

Seveda lahko z dovolj debelo denarnico nabavim zares vse kar si zamislim, razen gretja sedeža. To funkcijo opravlja agregat. Ni moteče, a bolj ko je vroče, bolj se opazi. Zaenkrat še ne morem kupiti balance, ki pri določenih vrtljajih ne bi rahlo vibrirala. Te male vibracije so moteče, vendar le, ko o njih razmišljam.

Prej sem omenil dolgčas. Hmm…ni dolgčas. Nikoli. Vseeno po kakšni cesti se vozim. BMW S1000XR je konkreten kos motorja in na mestu se ta teža tudi čuti. Vendar pa je naravnost impresivno, kako zelo lahkoten je takoj, ko speljem. Žal, ampak res žal, je perfekten kos motorja. Vem, da se marsikdo z menoj ne bo strinjal. Nekateri boste rekli, da se je z njim težko peljati umirjeno. Res je, kar težko je biti »počasen«. Predvsem zato, ker ob tej umirjeni vožnji dobiš občutek, da bi se lahko peljal še enkrat hitreje in bi bil še vedno popolnoma suveren. Malo odpreš plin in si v športno-potovalnih nebesih, kjer lahko ostaneš dokler je še kaj goriva v rezervoarju, ali pa te ustavi mož postave. Najbolje je, ker ni pomembno kakšna je podlaga. Drseča, zrukana, gladka – BMW S1000XR ves čas daje občutek popolne kontrole. Prav vseeno je tudi, če je na zadnjem sedežu sopotnica. Agregatu moči nikoli ne zmanjka in vzmetenje deluje ravno tako odlično. Voznik se glede ergonomije nima kaj pritoževati, kar pa ne bi mogel reči za sopotnico. Pa ne zaradi udobja, pač pa zaradi bolečin v ramah in rokah, saj S1000XR pospešuje in zavira tako brutalno, da je za sopotnico tista ura na motorju veliko bolj intenzivna kot ura v fitnesu. Seveda pa je veliko odvisno tudi od osla, ki drži balanco. Ampak, ko je tako težko neizkoristiti vseh zmogljivosti, ki jih BMW S1000XR ponuja.

Vsekakor in nujno obvezno je, da je S1000XR opremljen z vsemi dodatki kar jih BMW ponuja. Še posebej s Quickshifterjem PRO, ki deluje tako, da lahko prestavljamo gor in dol brez uporabe sklopke. Vrhunski dodatek, ki ga je res treba imeti. Seveda žal za doplačilo. Kot tudi skoraj vsi ostali elektronski bonbončki.

Vem, da bo spet veliko pisanja, kako je vsa ta moč, vsi ti dodatki in super ciklistika povsem brez veze, ker se z Versysom 650 prav tako pripelješ kamorkoli. Seveda se in tudi čisto spodobno in se glede smotrnosti takega nakupa z vami tudi strinjam. Vendar pa tisti, ki kupujemo motorje s srcem in malo manj z razumom, se s tem nikoli ne bomo strinjali. Pa čeprav priznamo, da smo malo »moteni«.

Moje pisanje je kar malo pristransko. Pa ne zaradi značke, ki jo motor nosi. Ampak, ker je – vsaj meni, BMW S1000XR tako zelo zelo pisan na kožo. Seveda ves ta užitek ni poceni. Ampak, kaj pa če je vse res in je S1000XR res tako popoln? Potem tudi tako drag ni več. Za tak denar namreč še spodobnega Golfa ne dobim. Želim si le, da bi S1000XR imel malo več V2 značaja ali pa vsaj še eno prestavo v menjalniku samo za uporabo na avtocesti.

OCENA
Agregat
Zavore
Vozne lastnosti
Udobje
Vzmetenje
Prejšnji članekTest: Ducati Scrambler
Naslednji članekTest: Ducati Multistrada 1200
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.
test-bmw-s1000xrAgregatu moči nikoli ne zmanjka in vzmetenje deluje ravno tako odlično. Voznik se glede ergonomije nima kaj pritoževati, kar pa ne bi mogel reči za sopotnico. Pa ne zaradi udobja, pač pa zaradi bolečin v ramah in rokah, saj S1000XR pospešuje in zavira tako brutalno, da je za sopotnico tista ura na motorju veliko bolj intenzivna kot ura v fitnesu.

23 COMMENTS

 1. Mene je zmotil tale stavek – Vendar pa tisti, ki kupujemo motorje s srcem in malo manj z razumom, se s tem nikoli ne bomo strinjali.-
  Veliko jih motor kupi z denarjem in ne srcem. In taki motorji so defnitivno na “piki” teh “motoristov”

 2. AHA! Kok so ti pa pr bemflotu plačal, a? Prodanc! 😀 😀
  Ne, sej se samo zafrkavam. Kokr slišim, je zadeva res huda k pajk. Kako bi ga pa ocenil napram KTM 1300Adv? Na cesti, seveda. Koga briga offroad.

 3. Na BMW uradni strani pravijo, da je “ADVENTURE SPORTS BIKE” in ne potovalna endura !
  ———————–
  XR: a cross between an enduro and a sports bike.
  Here’s the perfect BMW motorcycle for all those who want the dynamic performance of a sports motorcycle, the versatility of an enduro and the comfort of a touring bike. The new S 1000 XR combines the very best of these worlds to create something completely new: the first ever adventure sports bike made by BMW Motorrad; perfect for everyone in search of sporty flair that knows no bounds.
  Hot fusion. The design.
  The S 1000 XR is exceptional – and that’s exactly what it looks like. As a synthesis of sports and enduro it unites the power of the S 1000 R with the upright seating position of the GS. No matter where you go on the XR: all eyes will be on you.
  The best of both worlds: the technology.
  As a cross between an adventure bike and a sports bike, the S 1000 XR draws on the full range of experience BMW Motorrad has in these categories. The sports engine of the S 1000 R with its 160 bhp at 11,000 rpm and 112 Nm at 9,250 rpm is combined with the seating concept of the GS series to create a motorcycle that is at home in the threshold range – on every road.
  Absolutely unique: fittings and accessories.
  As an adventure sports bike, the S 1000 XR is highly versatile by its very nature, and it can be perfectly adapted to the rider’s individual preferences with optional extras. The HP Shift Assistant Pro minimises clutch use between setting off and stopping, making every gear shift faster and easier. Electronic suspension control via Dynamic ESA ensures optimum suspension performance. And those who want to get the very most out of their bike will opt for the Pro riding modes – available from BMW Motorrad for the first time for model year 2016 – with two highly dynamic set-ups plus ABS Pro for maximum braking safety in the curves.
  The exceptional S 1000 XR concept combines two entirely distinct types of motorcycle for the first time. Experience it for yourself: the adventure athlete is looking forward to a test ride with you. Ask a retailer near you.
  Sent from my iPad

 4. Boli mene k… kaj si kdo misl o njem, men je všeč in bi ga takoj mel, ampak bo žau še nekaj let ostal v mojih mokrih sanjah 🙂
  Me pa zmoti recimo nekej drugega kar je bolj iz mojega estetskega vidika :), recimo nalepke, kot na drugi sliki, lahko bi saj dal kakšne 3d oz. takšne ”alu” kjer je vsaka črka zase nalimana 🙂

 5. Kaj pa stare enduro balance, ki so imele po vrhu prečko? Kar sem jih videl še uteži niso rabile. Na stari TA je pa še na gumah. Sicer pa kak V2 itak da malo vedet kako mu bije srce. Čas ko ne bo res nič tresl, je z električnimi agregati vse bližje.

 6. Sem ga mel čast preizkusit in moram reč da se popolnoma strinjam z vsem povedanim ,Res hud motor ,pa tud res da ga je zelo težko vozit počasi ,ko malo naviješ gas poskoči srček ,motorin pa še bolj

 7. Govoril sem o tem, kje ga najdemo na slovenski bmw spletni strani. Med gs-i. In o tem da tja ne pase ker je tako drugacen. Sicer je res oblika hladna ampak ko startas postane vroce.