četrtek, 18. julija 2024

Med poletno turistično sezono

Deli

Med poletno turistično sezono se prometna varnost navadno precej poslabša, saj se vožnja poleti v mogočem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta. Večja gostota prometa in raznovrstnost prometnih udeležencev sta poglavitni značilnosti prometa v najbolj vročih mesecih. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami pa sta prehitra oz. neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola.

Poleg vročine in gostejšega prometa oz. zastojev se na cestah v večjem številu pojavijo tudi tuji vozniki, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami. Če ste na cesti v sedlu motornega kolesa bodite še bolj pozorni, saj ste mnogo bolj ranljivi kot v avtomobilu. Ko se podajate na resnično dolgo pot z motornim kolesom zavedajte, da je lahko zaradi vročine lahko še bolj naporna kot sicer.

Policisti svetujejo:

 • Kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanite strpni in upoštevajte cestnoprometne predpise! Do cilja vas lahko varno pripelje samo defenzivna vožnja. Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji!
 • Spremljajte prometne informacije o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah. Informacije o razmerah na državnih cestah na svoji spletni strani objavlja Prometno-informacijski center oz. so dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518. Če je le mogoče, se na pot odpravite takrat, ko na cestah ni zastojev, oz. za pot izberite lokalne, regionalne in druge, manj obremenjene cestne povezave.
 • Pri daljših potovanjih je priporočljivo načrtovati več postankov, naredite nekaj razgibalnih vaj ter uživajte osvežilne brezalkoholne pijače.

 • Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi tudi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in izpostavljenosti vročini med vožnjo. Utrujenosti ali morebitnih prvih znakov slabega počutja ne gre podcenjevati, saj se znakov velikokrat zavemo prepozno, ko smo že vpleteni v prometno nesrečo. Najpogosteje se utrujenost pojavi med 1. in 6. uro zjutraj ter med 14. in 16. uro popoldne. Na pot se zato vedno odpravite spočiti, če postanete med vožnjo utrujeni, pa se čimprej ustavite in si odpočijte. Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s sabo. Upoštevajte tudi, da je lahko vožnja pod vplivom psihoaktivnih zdravil zelo nevarna.
 • Najhujše kršitve na avtocestah so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno. Vseh “sedem smrtnih grehov” na avtocesti je izjemno nevarnih za vse udeležence v cestnem prometu! Vozniki bi morali zato dosledno upoštevati posebna pravila, ki veljajo za vožnjo po avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila.
 • Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu. Zato vozite trezni!
 • Prilagodite hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.
 • Pri vožnji poskušajte predvideti dogajanje na cesti in ravnanja drugih, da se lahko nanje pravočasno pripravite. Posebej izpostavljamo pomen zadostne varnostne razdalje, na katero smo vozniki žal vse premalo pozorni.
 • Za voznike motornih koles in koles z motorjem je nujna uporaba zaščitnih čelad.
 • Med vožnjo bodite popolnoma zbrani ter pozorni na dogajanje na in ob cesti. Vse nepotrebne opravke v vozilu odložite na čas, ko boste vozilo ustavili. Kadar vozite, ne uporabljajte telefona.
 • Zavedajte se tudi, da na cesti niste sami. Od vašega ravnanja ni odvisna zgolj vaša lastna varnost, temveč tudi varnost vseh ostalih udeležencev v prometu. Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja
 • V bližini naselij in v naseljih morate spoštovati hitrostne omejitve, na zaznamovanih prehodih za pešce pa upoštevajte, da imajo pešci prednost, in jim omogočite varno prečkanje cestišča. Pazite na pešce. Posebej pozorni bodite na otroke, ki so je v času poletnih počitnic še posebej razigrani in manj pozorni na vse kar ni igra.
 • Za poletje so značilna tudi pogosta neurja s točo. Žal nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletovin prometnih nesreč.

 • Pokličite policijo na interventno telefonsko številko 113, če v prometu opazite alkoholiziranega ali utrujenega voznika ali voznika, ki s svojim ravnanjem na drug način ogroža varen potek prometa. Policisti bomo zoper takšnega voznika ustrezno ukrepali in s tem zagotovili varnost drugih udeležencev in njega samega. Vožnja v nasprotni smeri je izredno nevarna.
 • S svojim ravnanjem moramo storiti vse, da čim bolj zmanjšamo možnosti za nastanek prometne nesreče. Kadar do nesreče že pride, bodisi da smo v njej udeleženi sami bodisi kdo drug, pa moramo vedeti, kako ustrezno ukrepati, da bi bile posledice nesreče čim blažje. Za morebitne udeležence prometne nesreče v tujini pa so koristne naslednje informacije:
 • Vsem voznikom še svetujemo, naj poskrbijo tudi za varnost svojega premoženja, da njihovo vozilo na parkirišču ali počivališču ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev.

Vsebina članka

Več novic

Zadnje novice