nedelja, 23. junija 2024

Nasveti za vzdrževanje pnevmatik za motocikel

Deli

Pazite na zdravje pnevmatik svojega motocikla – pnevmatike so edini stik, ki ga ima vaše vozilo s cesto. Poleg preprostega pregleda profila in starosti pnevmatike, je ključno tudi ustrezno vzdrževanje, ki bo zagotovilo optimalno delovanje vašega motocikla.

Pregled pred vožnjo

Preden se odpravite na pot, skrbno pregledajte obe pnevmatiki. Preverite prisotnost morebitnih žebljev ali ostalih ostrin, ki bi lahko poškodovali pnevmatiko. Prav tako bodite pozorni na morebitne razpoke na bokih pnevmatike. Če opazite znake poškodb ali obrabe, je priporočljivo razmisliti o zamenjavi pnevmatik, saj lahko to vpliva na varnost in oprijem na cesti.

Redno preverjanje tlaka

Redno preverjajte tlak v pnevmatikah, saj le pnevmatike s pravilnim tlakom zagotavljajo optimalno delovanje in varnost. Nepravilen tlak lahko vodi v slabši oprijem, manjšo vodljivost ter povečano obrabo pnevmatik, kar lahko negativno vpliva tudi na porabo goriva.

Pravilno shranjevanje

Pnevmatike shranjujte leže ali na bokih, da se izognete deformacijam. Pazite, da pnevmatike niso izpostavljene ekstremnim temperaturnim nihanjem ali vlagi, saj lahko to pospeši njihovo staranje in degradacijo.

Izogibajte se vročini

Ne shranjujte pnevmatik v bližini virov toplote, kot so radiatorji, saj lahko visoke temperature negativno vplivajo na njihovo kakovost in življenjsko dobo.

Izogibajte se električnim motorjem

Pnevmatik ne hranite v prostorih, kjer delujejo električni motorji, saj lahko prispevajo k nastajanju ozona, kar pospešuje razgradnjo gume.

Enake znamke in modele

Pri nakupu novih pnevmatik se držite pravila, da naj bosta prva in zadnja pnevmatika enake znamke in modela, kar lahko zagotovi boljšo vodljivost in stabilnost motocikla.

Priprava za prezimovanje

Pred shranjevanjem motocikla v hladnejših mesecih pnevmatike napolnite do priporočenega tlaka, jih očistite in postavite na suho, hladno mesto stran od sončne svetlobe. Periodično jih obračajte.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste podaljšali življenjsko dobo pnevmatik in povečali varnost pri vožnji.

Več novic

Zadnje novice