Prvi vtis: BMW R1200 GS Adventure

8
4923

Ob prevzemu testnega Adventure-ja nisem mogel mimo podatka, da lahko kljub ne polnem rezervoarju s preostankom goriva prevozim še dobrih 500 kilometrov, preden se bo treba ponovno ustaviti na bencinski črpalki. Na hitro se spomnim dobrih deset let nazaj, ko smo po Evropi potovali v kombijih in je bilo treba “tankat” na približno 350 kilometrov. Od takrat se s škatlami na štirih kolesih res nerad ustavljam na bencinskih črpalkah. Drugače je na motociklu, ko si rad vzamem čas tudi za kak požirek kave in vode. Sedaj pa kava odpade?

BMW R1200 GS Adventure ni navaden GS z nekaj šik dodatki. Je višji, daljši in predvsem širši. Ko se pelješ po cesti, se nasprotni promet umika na svojo desno. No ja, je pa tudi težji tale GS. In ta teža se pozna. V prvih nekaj kilometrih se sprašujem, kje je tista lahkotnost, ki sem jo tako občudoval na lanskoletnem testnem GS-u. In predvsem, kam se je izgubila tista poskočnost bokserskega dvovaljnika, ki me je navduševala slab teden nazaj na R1200 R Classic-u. Res, da je Adventure težji in njegov namen drugačen, pa je bilo res treba takega posega v elektroniko enakega agregata za drug model motocikla?

500 kilometrov, kolikor nam je bilo dovoljeno narediti na testnem motociklu, je vsaj štirikrat premalo. A ne zato, ker motocikla ne bi mogli spoznati v teh kilometrih, ampak, ker enostavno pozabiš, da si naredil 300 kilometrov in bi z veseljem takoj odpeljal še en tak krog.

Prejšnji članekKTM 990 SM-T ABS
Naslednji članekBMW R1200 GS Adventure
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.

8 COMMENTS

  1. Vcerajsnji vtis GS 1200:Ker sem mel samo dve-tri ure casa sem zajahal GS-a, pogledal v nebo in na hitro se odlocil za Domzale-Besnica-Jamnik-Kropa-Kamna Gorica-Bled in po autobahnu nazaj..seveda obvezno na blejsko grmado :)..Motor se ogreje do Mengsa in gremo mal vijugat.. Cesta suha, prijetno toplo ni pretirano nedeljskih soferjev..motor deluje uglajeno le kak traktor naju iz zasede preseneti..tut v nedeljo ni miru… ko sem ze mislil da so obnovili cesto z jamnika v kropo-katastrofa..se dobr da je soft nastavitev in moped pobere vecino tresljaljev…iz Krope pa krasna zavita proga do Lesc..to je pa moj GS vtis

  2. Osebno take prve vtise pričakujem pri novostih na trgu ala honda crosstourer ali podbno in ne pri modelih, ki so že nekaj let na trgu in so doživeli le nekaj sprememb… čudak pač 🙂

  3. Jest ga mam že tretje leto. Vsake tolk razmišlam, da bi ga zamenjal za drug motor. Sej na njem ni nobenih sprememb že en cajt… Pa grem kej druzga probat…. Pa sem vsakič sprot bolj prepričan, da bom kupu isti motor šeenkrat. Men je da best. ESA vzmetenje pa gretje ročk pa ostale jajca, ki so dokler jih ne rabš brez veze. Men je super. Nč čudnga, da jih tolk prodajo. Tok je grd, da je prou lep. Če že tolk denarja daš je vsekakor dober nakup, ker dobr drži ceno. Pa dolg domet ma. Kur okrog 6L. Fajn pregled nad prometom maš, ker si višji pa sproščeno udobno vozš… Mal me pa res tud Multistrada matra. Sam koko jo boš pol prodal???? Kdo to kup z ene 40.000km na števcu? Bavarcev s preko 80.000km kar nekej poznam pa dobr delajo pa še zmerej ceno držijo… Za vsakega je nekej dobr. Za probat je.

  4. hja frenk se strinjam s teboj tud jest zem zadovoljni lastnik taksnega kakor kolega pravi MAMUTA ha ha!In vsakic ko premisljujem o nakupu morebiti kaksnega drugega modela motorja,se kaj kmalu vrnem k razmisljanju o nakupu novega gsa-ja:-)!Glede na to da je to moj 22motor v vsej karieri in da je tudi edini katerega imam tretje leto z 60000km in brez napak,verjetno pisan na kozo!!