Prvi vtis: Yamaha FJR 1300

5
6005

Dovolj imamo zime in hladne pomladi, ki se vleče mnogo dlje, kot bi si motoristi želeli. Saj ne, da bi ne marali snega in hitrega spuščanja po belih strminah, a kar je preveč, je pa preveč.

Yamaha FJR 1300 2013

Poleg prirojenih pomladanskih krčev po vožnji na dveh kolesih so nas pretekli vikend dodatno zdramili še dirkači pod katarskimi reflektorji, kjer sta blestela Yamahina varovanca, Lorenzo in Rossi. A če smo lahko odkriti, nam vožnja z dirkalnikom, kot je YZR-M1, v teh dneh po naših cestah ne diši. A da ima prvi letošnji testni stroj elektronsko nastavljiv vetrobran in tristopenjsko ogrevane ročice? To se pa že bolje sliši.

Najpomembnejša Yamahina letošnja novost je prav tale novi športni potovalnik, ki je od predhodnika ohranil tako ime kot prostornino v agregatu. Pravzaprav je pridevnik “novi” malce prenapihnjen, saj gre za le za konkretno osvežitev znanega modela. Agregat z novo elektroniko YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throtle system) zmore za dva kilovata večjo moč, ima protizdrsni sistem TCS (Traction Control System) in tempomat, ki deluje v tretji, četrti in peti prestavi med hitrostmi 50 in 180 kilometrov na uro. Prav tako elektronika, kot je v moto-svetu teh razsežnosti dandanašnji skoraj nuja, nudi dva različna programa delovanja motorja (športnega in turističnega) ter z indikatorjem na digitalnem zaslonu pomaga voziti varčno.

Yamaha FJR 1300 2013

Aja, tole naj bi bil “prvi vtis”. Na kratko: težko boste zanikali, da gre za enega lepših motociklov v svojem razredu. Še posebej, ko je vetrobran v nizkem položaju, deluje športno in elegantno; morda celo bolj prvo kot drugo. Tudi kvaliteta izdelave je takšna, kot jo pričakujemo od “japonca”, enako (deloma) upraviči pričakovanja velik linijski štirivaljnik. Teče izjemno mirno in, razen nežnega mravljinčenja v srednjem območju vrtljajev, skoraj brez tresljajev. Ker je testni motocikel še zelo svež in asfalt hladen, zmogljivosti v zgornjem območju vrtljajev še nismo preizkusili, a glede na rast moči sorazmerno s dviganjem igle na merilniku vrtljajev je tole (lahko) hudičevo hiter stroj. Uglajenosti, mirnosti in moči tam zgoraj mu torej ne moremo očitati, bi pa več “dogajanja”, vsaj glede na delavno prostornino, pričakovali v spodnjem območju…

Držite pesti, da nam vreme v teh dneh ne prepreči nadaljnjega preizkušanja.

5 COMMENTS

  1. Ne… Gtr je po nekih testih (ne vem kje sem to prebral) celo najbolj zanesljiv motocikel… Vizuelno se mi \”zdi\” (torej moja sodba) tale nova FJR kvalitetnejše dodelana: spoji, armaturka, plastike, detalji… Dejstvo je pa, da se ti tourerji ne kvarijo, vsaj jaz ne poznam osebno nobenega, ki bi imel s katerimkoli v tej klasi (razen RTja) kakšne težave. Zanimiva konkurenca bo, ko se še Honda odloči in na motor VFR-1200 \”zgradi\” novo Pan european…

  2. Mogoče bi bralce (vsaj mene) bolj zanimala neposredna primerjava s prejšnim modelom. Le-ta vleče od 2500 rpm naprej v katerikoli prestavi, kot tramvaj in ne verjamem, da so to lastnost pri tanovi pokvarili. Sem si jo pa danes pri Šternu dodobra ogledal in mi všeč. Spreda je precej širša in upam, da bo turbulenca za krmilom manjša kot pri tastari FJR.