1. Kakšna je bila tvoja moto zgodovina oz. izkušnja do trenutka, ko si se aktivno prijavi na ms forum?

Torej ne vem sicer ali bi lahko to poimenoval “moto zgodovina”. Namreč pred prijavo na MS forum sem dvakrat vozil (ukradel) očetov Tomos avtomatik. Pri tretjem poizkusu “kraje” me je foter dobil in moja moto izkušnja se je končala. Ta dogodek se je pripetil nekje v prehodu med osnovno in srednjo šolo. Zanimivo, da potem ves čas vse do 50 leta nisem imel praktično nobenega stika z motorji…če govorimo seveda o enoslednih vozilih. Pogojno morda bi lahko “moto zgodovino” pričel nekje z letom 2009, ko sem si nabavil prvi štirikolesnik. Ne bi pretirano o tem obdobju, ker je za “prave motoriste” (nikoli pojasnjen termin) to nezanimivo…je pa bil povod, da sem se nekje v tem obdobju prvič prijavil na MS.forumski del. MS mi je bil zanimiv v prvi vrsti zato, ker sem tam iskal odgovore na vprašanja v temi o štirikolesnikih (kolikor jih je bilo)…kasneje pa (to pa je bilo res koristno), ko sem iskal in prebiral informacije in zapise o motorističnih potovanjih. Večina je bila sicer vezana na cestna potovanja, a sem prebral in našel veliko zanimivih in koristnih informacij o državah in destinacijah, ki so me zanimale, kot ciljne pri mojih kasnejših potovanjih s štirikolesnikom. Kljub temu, da v tem obdobju še nisem imel izpita za motor in sem kot rečeno vozil štirikolesnik, sem navezal kontakt z nekaterimi (takrat aktivnimi in cenjenimi) člani iz motorističnega sveta. Pomagali so mi z nasveti o potovanjih, opremi, izkušnjah….skratka veliko koristnih informacij so nesebično delili z menoj, za kar sem jim še danes nadvse hvaležen. Z nekaterimi smo se na potovanjih celo naključno srečali…kar je vsemu skupaj meni osebno dalo še poseben pečat. Kljub vsemu so bili ti obiski MS foruma bolj sporadični. O rednem obisku pa bi lahko govoril nekako od leta 2016, ko sem se odločil, da presedlam na enosledno vozilo…torej motor. Kot večini “novincev” je bil MS vir informacij o motorjih, opremi, vožnjah…skratka vsem kar novinca v tem svetu zanima.

2. Kaj si od tega članstva pričakoval in v kakšnem smislu so se tvoja pričakovanja uresničila? 

Hmmm…zanimivo vprašanje…lahko bi o tem napisal mini roman…lahko bi odgovoril v enem stavku…bom poizkusil z nekim kompromisom.

V obdobju svoje prve prijave sem pričakoval (čeprav v resnici niti nisem) kakšen uporaben odgovor predvsem iz sveta štirikolesnikov…kot rečeno tega je bilo zelo malo…zato ta pričakovanja niso bila ravno nekako izpolnjena. Več sem pričakoval in dejansko tudi dobil kasneje, v obdobju mojega dejanskega motoriranja. Kar veliko koristnih informacij iz tehničnega področja, o opremi in seveda veliko informacij v temah o potovanjih. Dejansko je takraten nabor aktivnih članov resnično nudil veliko, dobrih in kvalitetnih informacij praktično iz vseh področij. Seveda…bilo je tudi nekaj večnih “pametovalcev”, ki s svojim odnosom podcenjujejo vse, ki se niso rodili z Akrapovičem v riti in nimajo motorja nad 1000ccm in najmanj 100KS…ampak takšni se najdejo povsod in so večinoma aktivni še danes. Če zadevo rezimiram…pravzaprav ne vem kaj sem od članstva pričakoval…sem pa v glavnem dobil (informacije), ki sem jih želel ali potreboval. V tem smislu bi lahko ocenil, da so se moja pričakovanja uresničila.

3. Kaj bi si na tem forumu morda želel izboljšati, dopolniti, spremeniti… Kaj ti je najbolj všeč in kaj te morda moti? V katerih kategorijah, temah nekako najbolje vidiš samega sebe?

moderirana vsebina zaradi neprimernosti. Celotno rubriko odstranil Moderator.

4. Ali nam lahko izpostaviš kakšnega izmed svojih potovanj. In ga dodatno osvetliš s kakšno fotografijo, morda zanimivo prigodo…

1.) Karpati in Transilvanija v Romuniji, kjer sva s sinom potovala16 dni po Balkanu, preko Grčije-Albanije-Makedonije, Srbije-Romunije in Mađarske. Prvo veliko potovanje pod čelado in brez podrobnega načrta…kamor naju pač odnese brezpotje.

2.) Potovanje po Balkanu s sinom in kolegom..10 dni po vseh vukojebinah bivše države…moto te ture…”težje je-boljše je”. Slika je iz premagovanja platoja nad kanjonom Pive v Črni Gori.

3.) Slika je iz istega potovanja, ko smo po dolžini prečkali Sinjajevino planino, kar na tej trasi bojda ni odpeljal še nihče, saj je smer obsegala cca. 60% poti po popolnem brezpotju. Edini pripomoček, ki smo ga uporabljali je bil GPS lokator in kompas….zanimiva in lepa izkušnja.

4.) Moje prvo “polaganje” motorja. Šlo je takole. Meseca oktobra leta 2016 sem sploh prvič sedel na motor (pri 49-ih)in sicer v avto šoli in sploh prvič v življenju (poskušal) vozit motor z menjalnikom. Pred tem sem opravil le dve “vožnji” z avtomatikom, nekje v obdobju osnovne šole. No in ko sem oktobra naredil izpit A kategorije je sledila zima…ni potrebo razlagat, kako se “novinci” vozijo pozimi…brez izkušenj in novim motorjem. Pa vseeno sem sprejel odločitev, da spomladi naslednjega leta (2017) krenem sam na daljše 3 tedensko potovanje po Balkanu (HR-BIH-Srbija-Črna Gora-Makedonija-Grčija-Bolgarija-Romunija). Seveda sem bil deležen vsem mogočih OD-svetovanj, ker se to ne spodobi za nekoga praktično brez kilometrine in popolnoma brez izkušenj. Ampak jaz sem s potovanji izkušnje že imel…le prevozno sredstvo je bilo drugačno. In sem vseeno šel…no in je bilo zanimivo in polno prigod…med drugim tudi prvo “polaganje” motorja kot posledica neizkušenosti, ko sem se šel v Bolgariji malce obvozov po nekih odročnih poteh in se ob tem malce “zaplezal”. Vse se je dobro končalo razen malce povitega krmila in polomljene plastike, kar pa me ni odvrnilo, da začrtano pot ne izpeljem do konca.

5.)Slika iz istega potovanja in obiska Buzludzh-e…slovitega komunističnega objekta iz rdečih časov Bolgarske KP, ki je resnično impozanten…ga pa večina motoristov izpusti, ker je zapeljati izven rute, na planirani poti za večino “avanturistov” nesprejemljivo.

6.) Na tej turi sem kasneje prevozil še “must go” Transalpino in Transfagarashan…oba prelaza čez slovite Karpate. V primerjavi z dogodki pred tem na tem potovanju nič posebnega…razen res zanimivih pogledov in užitkov v vožnji po ovinkastih cestah.

5. Morda še stavek ali dva kot zaključna misel, s katero bova končala tale najin intervju?

Motorizem uporabniki dojemamo na zelo različne načine. Vsak je pravilen, zato uživajmo v njem vsak na svoj način…predvsem pa varno. Srečno.