Serija treh novih modelov G650 je dodobra pomladila in razširila paleto enovaljnikov pri BMW-ju. Z njimi si tovarna širi krog kupcev, saj bodo po njih posegali predvsem mlajši motoristi, željni dinamičnih voženj. Morda je le model Xcountry namenjen malce širši populaciji uporabnikov, ostala dva sta na eni strani čistokrvni terenec Xchallenge in na drugi strani cestni uporabi namenjen Xmoto. O slednjem tudi besedica ali dve več…

Kako lepo se G650 Xmoto poda v idilično okolje sečoveljskih solin…

BMW je vsekakor presenetil javnost z vstopom na supermoto področje, zato sem bil pred prevzemom Xmota vznemirjen, saj nisem vedel, kaj sploh lahko pričakujem od novega motocikla. Že ob prvem stiku z njim sem opazil, da novinec razen značke BMW nima nič skupnega z GS 650 modelom, ki ga dobro poznamo.

Tudi tokrat podjetje Akrapovič ni razočaralo, izpuh je lepo izdelan in atraktiven.

Po nekaj kilometrih vožnje sem se ustavil na bencinskem servisu in strnil nekaj prvih vtisov. Motocikel je izredno lahek in vodljiv, ima odlične zavore, položaj voznika je zaenkrat še neutrudljiv, sedež pa je zelo trd. V redu, si rečem in se spravim k dotakanju goriva. “Hej! Kje pa ima rezervoar?” Posodo za gorivo ima nameščeno pod sedežem, pokrov posode pa je zadaj na desni strani motocikla. Priročno ali pač ne, to je stvar odločitve posameznika. Predvsem gre tu za drugačno (beri nižje) težišče motocikla.

Buuu!!! Ne ni stvor iz ZF filmov, je le novi G 650 Xmoto… ????

Rotaxov enovaljnik, ki premore 53 konjskih moči pri 7000 vrt./min, lepo konstantno vleče že iz nizkih obratov. Navora mu ne manjka, a vendar imam malce grenak priokus, saj sem – po pravici povedano – pričakoval malce več “eksplozivnosti”. Predvsem v višjih vrtljajih mu malenkost zmanjkuje moči.

Med vožnjo sem večkrat pozabil na dejstvo, da ima motocikel “samo” 5 prestav. Vrtljaji agregata so ob hitrostih okoli 120-130 km/h že kar visoki, in ob spremljavi bobnenja Akrapovičevega izpušnega sistema sem si včasih že močno želel šeste prestave.

Pokrov posode za gorivo je nameščen bolj proti zadnjemu delu na desni strani.

Xmoto voznika dobesedno sili v dinamično vožnjo. S svojo lahkotno vodljivostjo in nizko težo je zelo enostaven za vožnjo. Od enovaljnika sem tudi pričakoval večjo nemirnost v zavojih, a popolnoma neupravičeno. Xmoto je namreč skozi zavoje in tudi neravnine pohvalno miren!

Xmoto je primeren predvsem za skok v mesto…

Položaj voznika ni utrujajoč, zato je primeren tudi za višje motoriste. Pri Xmotu konstruktorji niso imeli v mislih sopotnic, na njem namreč ne boste našli stopalk za sopotnika/-co. Namenjen je uživanju v solo vožnji.

…še bolj pa ljubi podeželske, razgibane in ovinkaste ceste.

Na visoke hitrosti pri tem motociklu lahko pozabite, vetrne zaščite praktično ni! Resnici na ljubo jo od takšnega motocikla niti ne pričakujemo. Pri hitrosti 130 km/h je že zelo nemiren in ob rahli burji, ki me je presenetila na primorskem, sem se le še sklanjal nad krmilom in upal, da bo koprske obvoznice hitro konec. Verjetno je velik faktor pri tem igrala tudi moja višina (192cm) 🙂

Kratek počitek na kavici sem izkoristil za ogledovanje motocikla…

Testni motocikel je bil obut v Pirellijeve pnevmatike, ki pa se na cesti niso izkazale za najboljšo izbiro, predvsem sprednja pnevmatika je zelo rada zdrsnila. Toliko bolje pa so se odrezale Brembove zavore, spredaj 320 milimeterski kolut v katerega odlično grizejo štiribatne čeljusti in zadaj 240 milimeterski kolut z enobatno zavorno čeljustjo. Vse skupaj je z izklopljivim ABS sistemom zadetek v polno! Natančno doziranje zavore je v kombinaciji s prav tako natančnim menjalnikom lahko pravo veselje in uživanje v zavojih.

…in za nekaj počitka moji zadnjici ????

Armaturna plošča je enaka pri vseh treh modelih, pregledna, uporabna, vendar ob dnevni svetlobi včasih ne boste mogli razbrati kakšnega podatka iz nje. Precej nerodno so postavljene pletene zavorne cevi, ki vozniku moje višine zastirajo pogled na merilnik hitrosti. V nasprotju z dnevom, je ponoči preglednost osvetljene armaturne plošče odlična.
Nekaj graje si zasluži tudi dolgi žaromet, ki sveti vse okoli ceste, le ceste same ne obsveti dovolj dobro, zato sem ponoči vozil le s kratkim žarometom.

Z njim bi se človek podil po zavojih ure in ure…
Zavore znamke Brembo zelo dobro opravljajo svojo nalogo.

Naj omenim še vzmetenje, ki ni pretrdo in je že v osnovi zelo dobro prirejeno cestni uporabi. Sprednje USD vilice premera 45 mm in zadnji plinski blažilec zelo dobro blažijo neravnine na cestah. V daljših zavojih ne povzročajo nepotrebnega “plavanja” motocikla.
Malce sem se poigral tudi z nastavitvijo zadnjega blažilca, saj je nastavljanje zelo enostavno. Nekaj zasukov gumba levo ali desno in nastavitev je končana.
Pozitivno presenečenje na testu je bila nizka poraba goriva. Tudi ob bolj dinamični in hitrejši vožnji, ni presegla 6 l/100km.

Armaturna plošča in tiste ”moteče” zavorne cevi.

BMW je z novimi modeli serije G650 X vsekakor pozitivno presenečenje letošnjega leta. Pozitivno me je presenetil tudi Xmoto, ki sem ga vozil. Simpatičen, atraktiven, res da malce spominja na avstrijskega konkurenta, a vendar zanimiv motocikel, odlične izdelave, kar pri bavarcih tako ali tako ni bilo nikoli pod vprašajem. Pomanjkljivosti praktično ni, no ja malce se mi je zameril trd sedež, a ob preganjanju čez ovinke to kaj hitro pozabimo.

Z Xmoto nikoli ne boste zamudili sestanka ali zmenka, saj se je v mestnem prometu izkazal za zelo uporabnega.

Na test so nam motocikel posodili pri podjetju Avto Aktiv d.o.o. , cena za model G650 Xmoto znaša 9.133,84 EUR .

BMW G650 Xmoto je igrača za odrasle, le da je malce dražja od tistih 1:18 modelov

Foto: David Dolenc, Matevž Hribar

OCENA
vodljivost
zavore
majhna poraba
vzmetenje
trd sedež
dolgi žaromet
brez tačk za sopotnika
cena
Prejšnji članekObisk tovarn Ducati, Ferrari, Lamborghini
Naslednji članekTest: KTM 690 Supermoto
test-bmw-g650-xmotoBMW je z novimi modeli serije G650 X vsekakor pozitivno presenečenje letošnjega leta. Pozitivno me je presenetil tudi Xmoto, ki sem ga vozil. Simpatičen, atraktiven, res da malce spominja na avstrijskega konkurenta, a vendar zanimiv motocikel, odlične izdelave, kar pri bavarcih tako ali tako ni bilo nikoli pod vprašajem. Pomanjkljivosti praktično ni, no ja malce se mi je zameril trd sedež, a ob preganjanju čez ovinke to kaj hitro pozabimo.

8 COMMENTS

 1. Sprašujem se kaj je spredaj namesto posode za gorivo. Nekam čudno zgleda, ker je zato toliko ožji, no je pa res da pri tem stilu niti ni pričakovana nabitost.
  Gilera MX1 (125, šport stil) ima namesto tanka prostor za čelado, ki pride še kako prav izgleda pa kot da bi bil tam tank, le ta je skrit ob in pod agregat.

 2. skalkulirajmo tovarniško ceno: enovaljnik vzamemo iz rotaxove police – je že X-krat zamortiziran, komponente (bremze) stanejo kot za druge Evropejce, vzetenje je mogoče še slabše (beri cenejše), geštel (ista cena), plastike in ostala krama (kaj dosti dražje nas ne pride). Torej: dobimo ceno faktor 100 pol pa NABIJEMO ene 30 % za naš Bayriše imidž. Pardon, makaroniše imiđ. Sicer pa (se ponavljam) eni znajo prodati d…k za zlato.

 3. večja kot je serijska proizvodnja, večja je razlika med dejanskimi stroški in nabavno ceno. Polvico cene plačaš za razvoj pred serijsko proizvodnjo. Še bolj se to pozna v povsem avtomatizirani prozvodnji.

 4. Narejeno v Apriliji ??? Kolko sem jez seznanjen ima nivo pegasso yamaha masino…. nic vec Rotax torej…. o Rotax 650 ccm masini pa samo tole: prejsnje serijo so imele samo 49KM ta pa imas 53KM, torej le gre za nov motor, ki ga se prej niso imeli…
  Zakaj se cudite vsi po vrsti kje ima locirano posodo za gorivo? Modela F650 GS(D)/CS imata ga tam ze od leta 2000 dalje….

 5. uuUUUuuu, 4KM več, namažeš ketno pa dobiš toliko 🙂
  9000€?!?! Odločno preveč, tale BMW ni niti slučajno MV Agusta ali kaj podobno žlahtnega. Za ta denar se dobi že SuperDuke.