Ima popolnoma skuterski značaj in kljub temu, da ga lahko uvrstimo med motocikle, mu bolj paše naziv skuter.

Sprva mi nekako ni šlo v račun. 839 kubičnih centimetrov in 90-stopinjski V-twin na skuterju namreč. Derivat iz modela Aprilia Mana. Kam so ga stlačili? Pa so uspeli. Je pa res, da je Gilera GP 800 maksi skuter, ki se pač mora ponašati z gigantnimi merami.

In prav gotovo vas zanima, do kam nas je Gilerinih 75 KM prignalo na ravnini dirkališča! Do 200 km/h? Ja, če bi zaupali merilniku. Resnično stanje pa je nekaj malega pod 190 km/h. Niti ni pomembno koliko, saj ta motocikel definitivno ni namenjen takim hitrostim. Se pa da zelo spodobno križariti tja do 160 km/h (seveda tam, kjer to dovoljujejo predpisi), vožnja pri 130 km/h (po avtocesti) pa je udobna in tudi zaloge moči je dovolj, da vas v klanec ne bo zmanjkalo, prehitevanje pa ne bo prav nič problematično.

Veriga?! Kdo bi si mislil, da bomo na skuterju morali mazati verigo. Če se še prav spomnim, je bila v Milanu na EICMA 2006 predstavljena GP 800 oznanjena z zobatim jermenom, kot sekundarnim prenosom. Je premočno trgalo? No, zadeva je pač taka in deluje. Precej dobro. Bomo pač nekam vtaknili ustrezni mazalni razpršilec. Bodo pa težave pri čiščenju 15-palčnega platišča. Je precej malo prostora …

Gilera GP 800 je velika in tudi 245 kg suhe teže ni mačji kašelj. Še posebej, če bi se želeli z zadevico smukati v mestni gneči. Tako sem že na uvodnih kilometrih z GP 800 ugotovil, da je za mestna jedra malce okoren za manevriranje. Pogrešal sem tudi rahlo bogatejši odklon krmila, saj mi je pri polkrožnem obračanju dolg motocikel povzročal sive lase in prav privaditi sem se moral na velik rajdni krog.

Zajaham. Seveda tako, kot motocikel, da eno nogo vržem preko sedeža (pred njim je namreč visoka sredinska komora). Sedalna površina je na spodobni višini 780 mm od tal in je enormno zajetna! Ne poznam take zadnjice, da bi ji bil sedež premajhen. In bogato je oblazinjen, zato ponuja res udobno sedenje. Tudi za sopotnika je kraljevsko poskrbljeno in oba sedita kot na domači zofi.

Nogi lahko postavim na vodoravne površine ali pa jih stegnem nekoliko bolj naprej, pod kotom. Prav po čoperistično. Privzdignjeno krmilo je lično izdelano iz dveh konkretnih aluminijastih kosov, v katera sta na vsaki strani privijačeni ročici s komandami. Drža je prijetna in neutrujajoča. Mene osebno so na daljši turi motile le vibracije nizkega naslona sedeža, v katerega sem uprl križni del hrbtenice.

Za popolnoma zaprtim oklepom ste povsem varni pred dežjem (in tudi vetrom) tja od prsi navzdol. Vam niti ni treba imeti motorističnih obuval. Zgornji del odlično pokriva veliko vetrobransko steklo, ki je nastavljivo po višini. Dvigovanje ali spuščanje upravljate z gumbom na desni ročici in deluje dobro. Tudi pri najvišjih hitrostih se brez težav dviga. S svojimi 190 cm sem ga imel konstantno na najvišji poziciji, pa moram priznati, da je do 130 km/h zadovoljiv, hitreje pa postane veter vseeno nadležen.

Kar se tiče vožnje, Gileri GP 800 najbolj ustrezajo avtoceste in ravnine brez poškodovanega cestišča. Na takih cestah sem se najbolje počutil in na njih lahko premagujete neskončne razdalje, pa ne boste utrujeni. Manj so me navdušili ovinki (beri v motociklisičnem smislu).


Aluminijaste prednje teleskopske vilice in zadnje vilice z (nepriročno) nastavljivim blažilnikom (nastavljiva je prednapetost) sicer zadovoljivo delujejo. Za kolesa oziroma pnevmatike so izbrali dimenzije 120/70-16 spredaj in 160/60-15 zadaj in taka kombinacija ni za priganjanje v ovinke ali kakšne “razbite” ceste. Če s 130 km/h priletite v ostrejši avtocestni ovinek, se ne boste počutili najbolje in bo potrebno vložiti kar nekaj truda, da ga boste potisnili v ovinek. Če je Gilera GP 800 na ravninah stabilen motocikel, pa postane v hitrih ovinkih nelagoden, pa tudi za ridasto vijuganje boste morali hitrost precej zmanjšati.

Obe ročici zavor sta kvalitetna izdelka z nastavljivo oddaljenostjo od krmila. In ko ju stisnete, spredaj zagrabita Brembovi čeljusti v 300 mm koluta, zadaj pa v kolut premera 280 mm. Hudo učinkuje! Morda celo prehudo. Sistem namreč ni integralen in (testni motocikel) ni imel sistema ABS! Zelo sem ga pogrešal. Ob močnem stisku je namreč zadek takoj opletel, nevarno pa se mi je tudi zgodilo, da je za hip zdrsnilo tudi prednje kolo.

Odziv na plin je veličasten. Nikakor ne boste pričakovali takega sunka in tako hitrega pospeševanja od “skuterja”. S takšno gesto lahko spravite v jezo marsikaterega motociklista na semaforju, ki ostane za vami. Za dovod goriva poskrbi elektronski vbrizg, delovanje pa je krasno. V kombinaciji s CVT menjalnikom se motorni vrtljaji konstantno držijo nekje med številkama 4.000 in 6.000. Če potegnete na polno, bo se agregat zavrtel na cca 7.000 oziroma na 7.250, kjer ima največjo moč. Pa tudi nekaj malega zaviranja z agregatom se da občutiti.

Ko na ne najboljšem asfaltu do konca obrnete ročico plina, zadek opleta, da je veselje! Prav po dirkaško! Zaradi dolgega medosja je to opletanje sicer počasno in obvladljivo, a zna biti za marsikoga moteče. No, pa naj ne privija do konca, ker niti ni potrebe. Mestno omejitev tako ali tako v hipu prekoračite (dobrih 5 s do 100 km/h), kazni pa niso preveč prijazne …

Malce razočarajo odlagalni prostori. Pred vami je ogromen oklep, čvrsto zaprt, a niti enega malega predalčka. Niti za dokumente. Pod sedežem sicer je dovolj velik prtljažni prostor, da gre Nolanova X-Lite 701 brez problema vanj. V njem je tudi lična lučka in priklop za polnjenje telefona. Kakšnega hladnega piva pa nikar ne vozite pod sedežem. Prostor je namreč zaradi vpliva agregata izredno topel in boste na cilju žlampali segreto “juhico”.

Pod sedežem je tudi posoda za gorivo, ki drži 18,5 litra. Natočite tako, da s ključem v glavni ključavnici odklenete ogromni, enojni sedež in ga privzdignete, pod njim pa je čep posode. Ob pazljivi vožnji nam je porabo uspelo zbiti tudi pod 5 l/100 km.

Gilera GP 800 je zanimiv maksi skuter. Vsekakor ni ceneno izdelan in se ponaša s kvalitetnimi detajli. Kako zanimiv bo na trgu s ceno 8.950 evrov, bo pa zanimivo spremljati. Vsekakor to ni motocikel za divjanje, užitkanje v polaganju ovinkov ali za strogo mestno vožnjo. Za tovrstne vožnje imejte raje motocikel v onem drugem pomenu besede, ali pa lažji skuter za po mestu. Se pa dobro obnese za kak daljši avtocestni skok po Sloveniji, morda za službene obveznosti od A do B in konec koncev se boste tudi kakšni gneči lahko “po dvokolesno” izognili…

OCENA
udobje na dobrih cestah
vetrna zaščita
zavore
detajli
teža in okretnost
bi rabil vsaj ABS, če ne tudi sistem proti zdrsavanju koles pri pospeševanju
ni prostora za odlaganje (spredaj)
Prejšnji članekTednoskop, 3.7.2008
Naslednji članekTednoskop, 10.7.2008
Blaž Črnivec
Izkušen moto novinar z nekaj ljubiteljskimi dirkaškimi izkušnjami na enduro in MX progah, ki zadnje časa zaradi ljubezni do svoje ključnice preferira asfaltno pisto.
test-gilera-gp-800Gilera GP 800 je zanimiv maksi skuter. Vsekakor ni ceneno izdelan in se ponaša s kvalitetnimi detajli. Kako zanimiv bo na trgu s ceno 8.950 evrov, bo pa zanimivo spremljati. Vsekakor to ni motocikel za divjanje, užitkanje v polaganju ovinkov ali za strogo mestno vožnjo. Za tovrstne vožnje imejte raje motocikel v onem drugem pomenu besede, ali pa lažji skuter za po mestu. Se pa dobro obnese za kak daljši avtocestni skok po Sloveniji, morda za službene obveznosti od A do B in konec koncev se boste tudi kakšni gneči lahko "po dvokolesno" izognili...

3 COMMENTS

  1. No ja, jst mam skuter (150ccm) in motor (650)… skuter imam za po mestu, ker je lahek, okreten, motor pa za ven iz mesta zaradi dobre lege, pospeškov… Tile pa so s tem Maxijem vse pomešali, ni optimiran niti za na cesto niti za po mestu. No ja…