Honda CBR 1000RR je bila lansko poletje ob najavi deležna ogromno špekulacij in pričakovanj. V mesecu septebru so nam predstavili prve slike in podatke o prenovljeni Fireblade. Odzivi ljubiteljev motociklov so bili različni; od silnega navdušenja do hudih kritik. Mi smo za vas zbrali prve vtise o vožnji z novo Fireblade.

Nova Fireblade se odlično pelje na ovinkasti cesti…

Ali je brutalna? Je zahtevna za vožnjo? Kako se bo obnesla na mrzlem asfaltu? To so bila vprašanja, ki so me prevevala preden sem se odpravil na pot. Že prvi prevoženi metri so mi vlili veliko zaupanja v novo CBR-ko. Osebno vozim CBR 600F, zato sem se usedel na veliko in mnogo novejšo sestro z veliko mero previdnosti. Kljub temu, da jo poganja tisoč kubični agregat s kar 178 konjskimi močmi, ki jih razvije pri 12.000 vrtljajih v minuti, ter največjim navorom 113 NM pri 8.500 vrtljajih v minuti je vožnja z njo popolnoma nestresna. Agregat namreč zvezno vleče že od 2.000 vrtljajev, s polnimi pljuči pa zadiha nad 6.000 vrtljaji v minuti in močno pospešuje tja do 12.000 vrtljajev v minuti. Kaj pa zavore? Nova Fireblade namreč že v drugi prestavi doseže hitrost preko 200 km/h in ta izstrelek je seveda potrebno tudi ustaviti. Zaviranje je prav takšno kot sam agregat; uglajeno a zelo odločno, nikakor pa ne agresivno.

Katera je lepša, stara ali nova? To je trenutno precej žgoča debata. Meni osebno je nova mnogo bolj pri srcu.

Za prvi del preizkusa sem izbral avtocesto, saj je tam idealna prilika za privajanje na odziv agregata na dodajanje plina. Kako pa se je obnesla v ovinkih? Zaradi nizkih temperatur je bilo potrebno vožnjo v ovinkih vzeti z veliko mero previdnosti. Kljub temu lahko rečem, da je nova Fireblade zelo okretna. Konec koncev so njene zunanje mere prav take, tu mislim predvsem na dolžino in težo motocikla, kot starejše CBR 600F; oba namreč pripravljena za vožnjo tehtata 199 kg. Prav neverjetno je, kako so se motocikli v nekaj letih zmanjšali in precej shujšali. Nova CBR 1000 RR je ravno prav kratka in osebno sem se v njenem sedlu s svojimi 179 cm telesne višine odlično počutil. Ker je motocikel tako kompakten se seveda lahko kje zatakne. Testna Honda je imela zadnjo nihajko na obeh straneh odrgnjeno zaradi sledi petnega dela škornjev voznikov.

Nova CBR 1000 RR je kratka, ozka in lahka. V kombinaciji z izvrstnim agregatom se zelo lepo pelje…

Vzmetenje deluje brezhibno. V ovinkih se nova CBR-ka pelje kot po tračnicah, za preprečevanje nevšečnosti pri ostrejši vožnji pa služi elektronski blažilnik krmila, ki je postavljen nevidno pod posodo za gorivo. Seveda gre za izjemno športni motocikel, zato ne moremo pričakovati prevelike mere udobnosti. Kljub temu zelo suvereno blaži tudi cesto, kot je pod Logaškim drevoredom. Kako se serijska nastavitev vzmetenja obnese pri ostrejši vožnji je najlažje oceniti na dirkališču, je pa serijsko vzmetenje popolnoma nastavljivo.

Kam z “novim” kompletom prve pomoči je nočna mora marsikaterega motorista. Presenetljivo je možno v prostor pod sovoznikovim sedežem spraviti zakonsko predpisan komplet prve pomoči in komplet orodja. ne verjamete? Tu je dokaz.

Novodobni motocikli razreda Superbike niso namenjeni potovanju, sovoznikov sedež pa je ponavadi le lepotne narave. Pri oceni je pomagala sovoznica. Nad trdoto sedeža se ni pritoževala, saj sedeži sovoznika v razredu športnih in špotno potovalnih motociklov praviloma niso pretirano udobni in je tega vajena. Zadnje stopalke sopotnika so zelo visoko postavljene in taka drža ni udobna za daljšo vožnjo. Je pa pohvalila učinek vetra pri višjih hitrostih ki je manj nadležen kot pri CBR 600F. Vsekakor pa mora voznik upoštevati, da sovoznik nima nobenega ročaja za oprijem in je za kolikor toliko udobno vožnjo sopotnika primerno biti zmeren pri odpiranju plina ter zaviranju.

Armaturna plošča je sestavljena iz analognega obratomerja ter digitalnega večfunkcijskega prikazovalnika. Ta prikazuje hitrost, uro ter temperaturo hladilne tekočine, ima pa tudi potovalni računalnik, ki prikazuje skupno prevožene kilometre ter prevožene kilometre na poti skupaj s porabljenim gorivom ter povprečno porabo. Na voljo sta dve različni meritvi, pot A in po B, kot je to že v navadi pri Hondah. Pogrešal sem prikazovalnik stanja goriva, čeprav se ob pomanjkanju goriva prikaže opozorilna lučka, zelo prav pa bi prišel tudi prikaz prestave menjalnika. Pri vožnji po omejitvah je razlika pri delovanju agregata v 4. ali 6. prestavi minimalna tako da bi ta informacija včasih prišla zelo prav. Da pa nebi prišlo do blokiranja zadnjega kolesa pri naglem prestavljanju navzdol skrbi zdrsna sklopka, ki svoje delo opravi izvrstno. Izmerjena poraba na relaciji Ljubljana – Portorož je bila 5,9 litra bencina na 100 prevoženih kilometrov, vožnja pa je potekala v glavnem v 6. prestavi in v skladu s predpisi. Brez dvoma se poraba na dirkališču vsaj podvoji.

Fireblade v akciji. Kako bi se šele obnesla na dirkališču!?

Nova Fireblade je izjemen motocikel. Položaj voznika je zelo udoben, motocikel pa zelo vodljiv zaradi relativno nizke teže in kratke medosne razdalje. Agregat ni razbijaški in zelo zvezno vleče že iz prostega teka, nad 6.000 vrtljaji v minuti pa motocikel dobesedno izstreli. Osebno sem se motocikla zelo hitro privadil in preprosto me je navdušil v vseh pogledih. Velik užitek predstavlja tako potovanje v 6. prestavi po regionalnih cestah kjer za prehitevanje sploh ni potrebno prestavljati, zagotovo pa z svojim karakterjem navdušuje tudi na dirkalni stezi, ko je režim delovanja agregata blizu rdečega polja na obratomerju. Tudi to bomo zagotovo tudi preizkusili v spomladanskih dneh.

Cena novega motocikla v trenutku objave članka znaša 12.190 EUR.

13 COMMENTS

  1. lol….lepa ja……looks like it fell off the ugly budget tree and hit every branch on the way down 😀 Tehnikalije so že kul, sam videz tok močno šepa, da bi ga blo treba odpelat za drvarnco in ustrelit………