četrtek, 20. junija 2024

Test: HyperKewl Ultra Sport

Deli

Kako se lotiti motoriranja v pasji poletni vročini, ki ubija veselje do vožnje? Preizkusili smo hladilna brezrokavnika HyperKewl Ultrasport in HyperKewl Sport. Hladilna oblačila in ostala oprema, ki so na slovenskem trgu na voljo pod znamko Big Fat Whale, niso samo razkošje, pač pa tudi prispevek k večji varnosti.

Preizkusili smo ga v treh variantah.

Menite, da gre za samo še eno nepotrebno afnarijo, ki je “hardcore bajkerji” ne potrebujejo? Zadeva deluje. Preizkusili smo jo v treh konfiguracijah, čeprav je možnost uporabe veliko širša – hladilni brezrokavnik  smo nosili na enduro poligonu, na velikem skuterju in med tekom – vse v konkretni poletni vročini.

Hladilni brezrokavnik?

O tem, da je vožnja v vročini zahteven podvig za motorista tudi z vidika varnosti, smo že pisali. Med športnimi, oziroma telesnimi napori telo veliko (večino) svoje energije porabi prav za ohranjevanje primerne “delovne temperature”. Če “zakuha”, je veselja konec. Ob prevelikem naporu in telesni izčrpanosti v katero pregrevanje telesa vodi, pa dramatično upadeta tudi zbranost in refleksi voznika. Slednje nujno potrebujemo za varno udeležbo v prometu, zato sta hidracija (dovolj velik vnos vode v telo) in ohranjevanjem optimalne telesne temperature zelo pomembna tudi za civilne voznike motociklov – pa naj gre za dolgoprogaške popotnike ali dopustnike – ne le tiste, ki se motociklizma lotevajo s športnejšim pristopom kot so krosisti, enduraši in pistaški drgnilci kolen.

Brezrokavnik HyperKewl Ultra Sport je namenjen vsem sortam športnikov – lahek, tanek, krojen po telesu in popolnoma nemoteč pod kakršnokoli zaščitno opremo – če smo odkriti, popolnoma v nasprotju z našimi pričakovanji. Ko ga boste namočili v vodo in oželi, se bodo vlakna napila in bo zadevščina sicer pridobila nekaj volumna, a v nobenem primeru na bo povzročala težav s tiščanjem, ko jo boste oblačili pod zaščitni jopič ali kombinezon, saj ni debelejša od kvalitetne volnene “švic-majice”.
Široko urezane ramenski in ovratna odprtina poskrbijo, da pod jopičem ali “body-armorjem” jopič popolnoma nič ne ovira gibanja, stranska elastična tkanina pa, da se ves čas lepo prilega telesu in ostaja udoben.

Kako deluje tehnologija HyperKewl?

Komplicirano: zadeva deluje po principu evaporacije.
Po domače: brezrokavnik telo hladi med tem, ko izhlapeva voda s katero je prepojen. Ker je izhlapevanje intenzivnejše ob večjem pretoku zraka, je hlajenje učinkovitejše, če se premikamo, kot če smo pri miru. Učinkovitejše je, če je jopič v celoti izpostavljen zraku in manj učinkovito, če imamo čezenj oblečeno dodatno oblačilo.
Ali pod motoristično jakno sploh deluje? Deluje zelo dobro, če je jopič perforiran ali ima prezračevalne odprtine – zadeva se v primerjavi s “trimčkanjem”, ko čez jopič nimamo oblečeno nič, “poglihajo” zaradi občutno izdatnejšega pretoka zraka.

Kje in kdaj ne deluje?

Ko se ustavite in se pretok zraka močno zmanjša je hlajenje manj izdatno – ko boste prenehali teči, ko se boste na enduro vožnji zaplezali med skalami ali ko boste stali v koloni, bo učinkovitost hlajenja manjša. Nekoliko slabše deluje tudi, če imate čezenj oblečen neperforiran jopič, a če ne boste vanj “nepredušno zadekani” ali boste imeli zadrgo pod vratom le malce odpeto, zadevščina še vedno poskrbi, da je manj vroče, kot brez nje.

Občutek?

Ko se boste ustavili, ker bo iz grma potrebno zvleči motor, bo žal še vedno vroče, dokler ne boste zopet v sedlu.

Preskusili smo ga nositi čez majico in na golo kožo – v slednjem primeru je nekoliko bolj učinkovit. Čeprav je notranjost brezrokavnika prepojena z vodo, občutek na koži ni moker, le prijetno hladen, če imate pod njim oblečeno majico, pa bo ta postala le rahlo vlažna – a mnogo manj, kot če bi “zašvicali”. Če vam tudi ta občutek ne bi bil po godu, BFW ponuja tudi nekoliko dražjo različico brezrokavnika s tehnologijo DryKewl, ki prav tako uspešno vrši hlajenje, a je na otip vedno popolnoma suha. Skratka, če ste bili doslej vajeni švicanja, bo tole samo udobna nadgradnja.

Hladilna oblačila vseh sort sicer niso novost na trgu. Težava, ki se pojavlja pri večini, je nekontrolirano oziroma prekomerno hlajenje telesa, ki hitro postane sila neprijetno tudi v hudi vročini. Tehnologija, ki se je poslužujeta brezrokavnika, ki smo ju imeli priložnost preizkusiti, omogoča nadzorovano hlajenje – omogočata od 6 do 12 stopinj nižjo “delovno temperaturo” in prijetne pogoje za “delo” zelo dolgo časa.

Praksa: namočite v vodo, ožamete – pozorni bodite pri ožemanju elastičnega dela, da vam ne bo teklo za “gate” in oblecite. Zadevščina deluje med 5 do 12 ur – odvisno pač od intenzivnosti pretoka zraka, njegove vlažnosti in temperature – če je tega več, bo voda pač prej izparela. “Refill” oziroma “ponovno polnjenje” lahko naredite prav kjerkoli – v umivalniku, lavorju, potoku, blatni luži….lahko ga celo polijete s plastenko vode, saj vlakna hitro vpijajo tekočino..nato pa gas naprej.

Cena: 76,90 evra

Kje kupiti: www.bf-whale.com (tam boste našli tudi celo goro hladilnih dodatkov za vse potrebe – od pokrival, ki jih je celo mogoče stlačiti pod motoristično čelado, do hladilnih oblačil za domače ljubljenčke).

Mateja Pivk
Mateja Pivk
Od leta 2009 urednica. V desetletju novinarskega udejstvovanja nabirala znanje kot del ekipe Avtomagazina, Playboya, siolovega Avtomoto portala in revije Motorist, kjer se je dobro leto dni udinjala tudi kot izvršna urednica in fotografinja.

Več novic

Zadnje novice