Test: HyperKewl Ultra Sport

16
3933

Kako se lotiti motoriranja v pasji poletni vročini, ki ubija veselje do vožnje? Preizkusili smo hladilna brezrokavnika HyperKewl Ultrasport in HyperKewl Sport. Hladilna oblačila in ostala oprema, ki so na slovenskem trgu na voljo pod znamko Big Fat Whale, niso samo razkošje, pač pa tudi prispevek k večji varnosti.

Preizkusili smo ga v treh variantah.

Menite, da gre za samo še eno nepotrebno afnarijo, ki je “hardcore bajkerji” ne potrebujejo? Zadeva deluje. Preizkusili smo jo v treh konfiguracijah, čeprav je možnost uporabe veliko širša – hladilni brezrokavnik  smo nosili na enduro poligonu, na velikem skuterju in med tekom – vse v konkretni poletni vročini.

Hladilni brezrokavnik?

O tem, da je vožnja v vročini zahteven podvig za motorista tudi z vidika varnosti, smo že pisali. Med športnimi, oziroma telesnimi napori telo veliko (večino) svoje energije porabi prav za ohranjevanje primerne “delovne temperature”. Če “zakuha”, je veselja konec. Ob prevelikem naporu in telesni izčrpanosti v katero pregrevanje telesa vodi, pa dramatično upadeta tudi zbranost in refleksi voznika. Slednje nujno potrebujemo za varno udeležbo v prometu, zato sta hidracija (dovolj velik vnos vode v telo) in ohranjevanjem optimalne telesne temperature zelo pomembna tudi za civilne voznike motociklov – pa naj gre za dolgoprogaške popotnike ali dopustnike – ne le tiste, ki se motociklizma lotevajo s športnejšim pristopom kot so krosisti, enduraši in pistaški drgnilci kolen.

Brezrokavnik HyperKewl Ultra Sport je namenjen vsem sortam športnikov – lahek, tanek, krojen po telesu in popolnoma nemoteč pod kakršnokoli zaščitno opremo – če smo odkriti, popolnoma v nasprotju z našimi pričakovanji. Ko ga boste namočili v vodo in oželi, se bodo vlakna napila in bo zadevščina sicer pridobila nekaj volumna, a v nobenem primeru na bo povzročala težav s tiščanjem, ko jo boste oblačili pod zaščitni jopič ali kombinezon, saj ni debelejša od kvalitetne volnene “švic-majice”.
Široko urezane ramenski in ovratna odprtina poskrbijo, da pod jopičem ali “body-armorjem” jopič popolnoma nič ne ovira gibanja, stranska elastična tkanina pa, da se ves čas lepo prilega telesu in ostaja udoben.

Kako deluje tehnologija HyperKewl?

Komplicirano: zadeva deluje po principu evaporacije.
Po domače: brezrokavnik telo hladi med tem, ko izhlapeva voda s katero je prepojen. Ker je izhlapevanje intenzivnejše ob večjem pretoku zraka, je hlajenje učinkovitejše, če se premikamo, kot če smo pri miru. Učinkovitejše je, če je jopič v celoti izpostavljen zraku in manj učinkovito, če imamo čezenj oblečeno dodatno oblačilo.
Ali pod motoristično jakno sploh deluje? Deluje zelo dobro, če je jopič perforiran ali ima prezračevalne odprtine – zadeva se v primerjavi s “trimčkanjem”, ko čez jopič nimamo oblečeno nič, “poglihajo” zaradi občutno izdatnejšega pretoka zraka.

Kje in kdaj ne deluje?

Ko se ustavite in se pretok zraka močno zmanjša je hlajenje manj izdatno – ko boste prenehali teči, ko se boste na enduro vožnji zaplezali med skalami ali ko boste stali v koloni, bo učinkovitost hlajenja manjša. Nekoliko slabše deluje tudi, če imate čezenj oblečen neperforiran jopič, a če ne boste vanj “nepredušno zadekani” ali boste imeli zadrgo pod vratom le malce odpeto, zadevščina še vedno poskrbi, da je manj vroče, kot brez nje.

Občutek?

Ko se boste ustavili, ker bo iz grma potrebno zvleči motor, bo žal še vedno vroče, dokler ne boste zopet v sedlu.

Preskusili smo ga nositi čez majico in na golo kožo – v slednjem primeru je nekoliko bolj učinkovit. Čeprav je notranjost brezrokavnika prepojena z vodo, občutek na koži ni moker, le prijetno hladen, če imate pod njim oblečeno majico, pa bo ta postala le rahlo vlažna – a mnogo manj, kot če bi “zašvicali”. Če vam tudi ta občutek ne bi bil po godu, BFW ponuja tudi nekoliko dražjo različico brezrokavnika s tehnologijo DryKewl, ki prav tako uspešno vrši hlajenje, a je na otip vedno popolnoma suha. Skratka, če ste bili doslej vajeni švicanja, bo tole samo udobna nadgradnja.

Hladilna oblačila vseh sort sicer niso novost na trgu. Težava, ki se pojavlja pri večini, je nekontrolirano oziroma prekomerno hlajenje telesa, ki hitro postane sila neprijetno tudi v hudi vročini. Tehnologija, ki se je poslužujeta brezrokavnika, ki smo ju imeli priložnost preizkusiti, omogoča nadzorovano hlajenje – omogočata od 6 do 12 stopinj nižjo “delovno temperaturo” in prijetne pogoje za “delo” zelo dolgo časa.

Praksa: namočite v vodo, ožamete – pozorni bodite pri ožemanju elastičnega dela, da vam ne bo teklo za “gate” in oblecite. Zadevščina deluje med 5 do 12 ur – odvisno pač od intenzivnosti pretoka zraka, njegove vlažnosti in temperature – če je tega več, bo voda pač prej izparela. “Refill” oziroma “ponovno polnjenje” lahko naredite prav kjerkoli – v umivalniku, lavorju, potoku, blatni luži….lahko ga celo polijete s plastenko vode, saj vlakna hitro vpijajo tekočino..nato pa gas naprej.

Cena: 76,90 evra

Kje kupiti: www.bf-whale.com (tam boste našli tudi celo goro hladilnih dodatkov za vse potrebe – od pokrival, ki jih je celo mogoče stlačiti pod motoristično čelado, do hladilnih oblačil za domače ljubljenčke).

16 COMMENTS

 1. popolnoma isti produkt je iz zda vkljucno s postnino cc42 eur prek ebay. zmorebitno carino pride nekje 46eur. v akciji sem ga nasel za 20 dolarjev torej cc 16 eur ….minutka iskanja na googlu. Nekdo ima lep zasluzek tukaj.Je pa zanimiva zadeva.

 2. Kot sem razumel , je potreben foriran kombinezon ,če ni efekta ? .Ozirama če imaš tak kombinezon tega hladilnika ne rabiš , ker hladi popolnoma zadosti brez nje . Sranje se pojavi pri semaforjih ali kolonah , tam naj najdejo rešitev

 3. Izgleda, da je objavljanje linkov kjer zadeva stane 4x manj prepovedano če ne gre za dobavitelja kateremu vi delate reklamo v zgornjem testu. Smešno res….
  Na ebay-u ga nabavte pa je, drugo polovico pa zapravte za tank 😉

 4. @m4dj, tvoje navedbe da je na Ebayu tale jopič ful ceneje ne držijo čisto. Sploh o tem da je tole tam 4xceneje. Mal sem preveril,tale jopič če bi ga kupil tam, bi me koštal cirka 10 eur manj kot pri nas, z tem da nisem upošteval koliko me lahko slovenski cariniki užgejo z carino in carinskim postopkom, če se lih spomnijo. Enkrat sem se že opekel, pa se nebi rad več. Plus tega mi garancija in poprodajni servis doma, pred vrati nekaj pomenita. Kaj si bom z Amerikancom pomagal, ko bo meni vroče 🙂

 5. @BIZIXXX… Ubistvu sem znova preveril ker se mi zdi zanimiva zadeva.
  Cena je 26 funtov + poštnina 10 funtov. Skupaj 36 funtov. To je 42 EUR.
  Če naročim v ITA bo šlo brez carine skozi. Kars e tiče navedbe 4x ceneje…Na internetu je v akciji za 20 dolarjev in to je 15 EUR. Torej 5x ceneje (vendar tu gre samo za primerjavo cene). Treba vedet, da za ta dnar ne pride v SLO, da tu ni vračunanih dajatev, carine, transporta v EU…Drugače pa iz tujine kar veliko naročam.
  lepo da stvar deluje in da si podelil izkušnje. Pa srečno vožnjo !

 6. Ultra sport malo pušča barvo…sicer pa zelo zelo dobro hladi…hyperkevl pa nekoliko manj vendar ne pušča sledi. Upam da je barvo spustu samo kot nov drgač mejte spod temne majce da ne bo obarvana. Sicer pa dela navadna žajfa pred pranjem čudeže…Moker pa praktično nisi le tisti k se veliko potijo so lahko malo mokri od švica (pri meni hrbet, ker sem imel ruzak – drugače pa verjetno nebi bil). Vsekakor zelo priporočam!!!

 7. No evo še moje mnenje o tem hladilnem brezrokavniku…
  Sem ga imel na testu (na sebi), pa vam po pravici povem, da ni tista cunja vredna skoraj 77€, res ne.
  Tkole Vam vsem skupaj povem, ne bom rekel, da ne hladi (pa tudi ne vem kako ne…), ampak hvala lepa za to, da ko se ustaviš slečeš brezrokavnik in imaš majico vso mokro…, da se moraš potem na soncu sušiti, ker si ves moker, pa še kaj stakneš… NE HVALA!!! Imam pa raje svoje zdrave ledvice, kot pa takšen nikakvi brezrokavnik, pa še komentar si preberite od:
  Kölm pravi:
  četrtek 20.06.2013, 13:51
  Probajte navadno bombažno majco zmočit, ožet in dat pod jakno. Ne morš verjet, da tudi deluje. Če boste zadovoljni mi lahko nakažete 6 pirov. LP
  Ocena: 1 pozitivna / 1 negativna
  … pa še prišparaš, ker za tole je škoda vsakeka cekinčka, pa naj bojo € ali $…
  Če podam še svojo oceno z 1 – 5, BI DAL OCENO 1 ali po domače zanič za tako vrednost!! NE PRIPOROČAM…
  Vam pa resnično priporočam K – Zero majico, hladi, odvaja pot in je odlična, jo imam in je SUPER…
  Prodajajo pa jo v BS centru, evo še link:
  Lepo nabiranje kilometrov in predvsem varno…