Kawasaki ZZ-R 1200

(Moč: 137KM, najvišja hitrost: 268 km/h)

V primerjavi s svojim predhodnikom, deset let starim ZZ-R1100, je večji in udobnejši a hkrati tudi hitrejši.

Drugače pa ZZR odličen prikaz hitrost, veličino in varnosti. S svojimi gladki linijami nam daje občutek, da skozi promet letimo, kot bi bili na raketni konici. Krmilo sicer ni superšportno, a je vseeno okretno in dovolj hitro, tudi za izogibanje oviram. Kaj hitro pa se zgodi, da ob visokem pritisku na prednji del motorja, vrže motor iz ravnovesja in za trenutek zdrsi prednje kolo. Lenobno pa je tudi delovanje agregata, saj je doseganje visokih obratov agregata že kar “polžje” hitrosti. Tako se hitro znajdemo v coni obratov, ko motor nima nobene prave moči. Ko nabiramo moč in obrate za odmikanje od kolone vozil, pa nam že nestrpni voznik taxija kriči, naj se umaknemo, da nima cel dan časa čakati na nas, pri čemer nas motor kar malo razočara. V primerjavi s svojima bratrancema ZRX1200 in Kawasaki ZX-12R, ki kažeta ogromno moč, ta kar malo zaostaja.

Kawasaki ZZ-R1200 spada med najudobnejše tourerje. Odlično se izkazuje pri vratolomnih hitrostih 230 km/h, kot tudi pri udobni vožnji pri 150 km/h. Pri vožnji je sicer nekaj več šumov vetra, kot pri Hayabusi, vendar pa imamo kar precej več prostora. To in pa dobro razmerje med ogrodjem in stopalkami, pa naredi vožnjo še posebej udobno in sproščujočo.

Yamaha FJR1300

(Moč: 118.2KM, najvišja hitrost: 246km/h)

Ponovno predstavljena leta 2001, kot velik športni tourer za dolge vožnje, ki je zmožen polaganja ovinkov.

Tako zaženemo velik in masiven 1300ccm agregat. In že v prvem trenutku nas zmoti ropotajoč zvok verige, ki se pojavi ob prestavljanju v prvo prestavo. Ta je bil pri testiranem motorju od ostalih štirih najbolj zaznaven. To zna biti tako moteče, da zmoti marsikaterega pešča in policista, ki čaka ob semaforju, ko mi speljujemo, hkrati pa se pri tem tudi kar precej segrejejo prenosi. Ob zimskem času bi lahko rekli temu dodatni bonus, ko bi nam toplota posušila oziroma ogrela škorenj, ob vročem poletnem vremenu pa to postane precej moteče. Vseeno pa je agregat zelo zanesljiv in nam prinaša kar precej konjskih moči (118KM)

Ko pa enkrat preidemo na odprto cesto pa vožnja postane enostavna in prijetna. Odlično se izkaže krmilo. Njegove ročke so postavljene v takšno višino, da zmanjšanjo pritisk na hrbet in vrat. Hkrati pa zaradi višjega sedenja omogoča tudi boljši pregled nad prometom.
Ima zelo pregledne in učinkovite števce. Postavitev njegovih indikatorjev in števcev je postavljena tako, da so ob vsakem trenutku dobro pregledni. Odlično pa ima narejene tudi ščitnike proti vetru, ki tega učinkovito preprečujejo. Ob njegovih 237 kg pa ne moremo reči, da je to motor, ki ga z veseljem porivamo naokrog. A vseeno motor svojo težo odlično skriva in nam zaradi svoje velikosti daje občutek varnosti.

Yamaha FJR je na testu izkazala veliko izkušenosti in praktičnosti. Spada med najbolj tihe motorje. S svojim prihodom ne boste privabljali ogromnim množic, vseeno pa boste lahko občutili moč, ki vam jo ponuja. Predstavlja potovalnika, ki ne izgubi veliko moči pri visokih obratih in hitrosti.

Honda CBR 1100XX Blackbird

(Moč: 132.2KM, najvišja hitrost: 274 km/h)

Starejši kralj hitrosti nam ponuja združeno hitrost in kvaliteto izdelave.

Spada med težje motorje, a hkrati to predstavalja tudi udobnost. Že samo njegov izgled nam izkazuje kvaliteto izdelave. A vseeno motor bi kmalu izvisel iz tega testa, kajti vsi njegovi konkurenti imajo za izkazati nekaj posebnega, tako je na primer Suzuki Hayabusa eden najhitrejših kadarkoli narejenih motorjev, Kawasakija sta izstopila s svojimi prenovitvami in Yamaha, ki je pokazala športne tourerje v drugačni luči. Zato bi lahko rekli, da je v tej gruči Honda mogoče celo malo dolgočasna in bi morali uvrstiti v test kakšen drug model.

A to bi bilo do nje popolnoma nepravično. Saj je ravno tisto, kar je zmotoma prikazano kot brez karakterja in dolgočasno, lahko najboljša in bistvena lastnost motorja. Tu uvrščamo njegov izgled, občutke ob vožnji in njegovo zmogljivost. Če pa bi testirali kako dobro nas motor izvleče iz težav, pa bi ugotovili prav podobno, saj bi se Honda uvrstila zelo dobro.

Motor ne spada med najhitrejše in je kar precej težak, tega Honda niti ne poskuša zakriti. Med testiranimi je imel najkvalitetnejši menjalnik. Njegovo ogrodje pa se je najbolje izkazalo na avtocesti in hitrejših cestah. Mogoče pa ima premehko vzmetenje, posebno še prednje vilice. Kar povzroča občutek, da je manj obvladljiv in težji. Tako, da se je pri polaganju ovinkov potrebno že kar potruditi.

Je odličen proizvod Honde, ki je naredila motor, ki je hkrati zelo udoben in enostaven za voziti, hkrati pa še vedno dosega takšne hitrosti. Je motor, impresionira s svojim agregatom in menjalniko za bonus pa dodaja veliko mero udobnosti. Na račun udobnosti pa ima nekoliko manjšo zmogljivost.