petek, 12. julija 2024

Yamaha MT-09 Tracer

Ne, resnično nisem imel velike želje po testu Tracerke. Zakaj? Ker mi supermoto drža na njej ne ustreza preveč.

Deli

Ne, resnično nisem imel velike želje po testu Tracerke. Zakaj? Ker mi supermoto drža na njej ne ustreza preveč, in ker od sedaj naprej vozim samo še tisto, kar mi paše. Pa vendar je bil firbec močnejši od želje. Da bi Yamaha dala na tržišče motocikel, ki bi bil nevaren pri višjih hitrosti? Nemogoče.

Je pa res, da ima zelo lahko balanco. Oziroma, da je potrebno zelo malo moči, da jo premaknemo. Če prištejem še izredno živahen in močan trivaljnik, je jasno, da ima pri velikih hitrostih velik potencial, da malo zapleše. Sploh, če balanco držimo pregrobo ali pretrdo. No, ali pa oblečemo preveliko jakno, ki je pri določenem (do sedaj) nezadovoljnem kupcu povzročala tisto famozno woblanje. Vendar pa sta lahko supermoto drža in živahen agregat tudi razlog za to, da je Tracer v Sloveniji zelo dobro prodajan motocikel. Da ne omenjam res dobre cene in razvejane servisne mreže.

Kaj je slabo?

Pnevmatike, ki naj služijo le za utekanje agregata in navajanje na motocikel. Tracer bo z bolj športnimi pnevmatikami še bolj zabaven. Ne slab, ampak predvsem čuden je sedež. Z mojo ritjo se nista ujela. Najbrž tudi zaradi tega, ker bi amortizacija lahko bila za kak razred boljša. Vsekakor bo z lahkoto pobrala vse razen udarnih jam na avtocestah. In na gladki cesti ne bo nihče imel pripomb. Vendar pa se kaže tisto nekaj preveč šparanja na materialu, ko s seboj vozite sopotnico, ki ni bolj suha kot najbolj suha manekenka. Ogledala bi potrebovala male podaljške, da ne bi bilo treba tolikokrat umaknit komolce ob pogledu nazaj.
Vendar so vse te »napake« lahko in z ne preveč evrskega vložka rešljive, ali pa le plod moje (pa še čigave) obsedenosti po perfektnem motociklu. Ki ga seveda nimata niti Rossi in Lorenzo.

 

Kaj je dobro?

Presenetljivo dobre so zavore, seveda podprte z varnostnim ABS sistemom. Z opletenimi cevmi bi jih najbrž predstavil v naslednjem odstavku. Nevsiljivo in takrat ko je potrebno, deluje tudi sistem proti zdrsu zadnjega kolesa. Tracer ima centralno stojalo in zelo dobra držala za sopotnico. Ima po višini nastavljiv vetrobran in voznikov sedež. Cel motocikel, s plastikami in prčkarijami vred, je lično in pričakovano kvalitetno narejen, pa še izpušni lonec je lepo skrit pod motorjem. Sigurno pa Tracer ne bo najlepši motocikel leta 2015.

Kaj je odlično?

Agregat. Zares odličen in dovolj varčen. Če se komu zdi preživahen ali preagresiven, ga lahko ukroti z izbiro bolj umirjene mape podajanja moči. Na voljo so trije načini. Edini pravi način je A. V tem načinu na armaturni plošči, ki postreže z obilico podatkov zelo malo vidimo napis ECO, agregat pa je najbolj odziven. Poleg vsega so serijske tudi LED prednje luči in nastavki za stranske torbe. No, zaradi tega odstavka mi zares ni žal, da sem ga vzel na test.

Kaj manjka? Med testom se ni spustilo pod 25 stopinj, zato gretja ročk nisem pogrešal, če pa bi ga želel, bi takega kot ga ima 1200 Super Tenere, kjer lahko nastaviš gretje ročk, kot ti srce poželi..ne samo v treh stopnjah. In v mokrih sanjah bi imel še elektronsko nastavljivo vzmetenje. Ali pa vsaj približno tako dobro kot ga Japonci vgrajujejo na svoje superšportne motocikle. Vendar žal te zgodbe za 9.900 evrov ne bomo videli. Vseeno pa dobimo veliko opreme za ta denar.

Je za vas ali ni?

Je, če hočete super agregat, bi včasih bili malo (ali bolj) huliganski na ostro zaviti cesti in se s sopotnico zapeljali še kam dlje kot do prvih vijug na cesti, pa nimate denarja za dva motorja ali skoraj še enkrat toliko za podobno opremljenega S1000XR ali Multistrado. Ste malo tehničen tip in ste pripravljeni še malo dodelati vzmetenje? Kupite in uživajte. Oziroma prej preizkusite če vaša rit dobro paše na sedež. Ali pa predelajte še tega. Ne bo vam žal.

Dani Mattias
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.

Več novic

Zadnje novice

Če hočete super agregat, bi včasih bili malo (ali bolj) huliganski na ostro zaviti cesti in se s sopotnico zapeljali še kam dlje kot do prvih vijug na cesti, pa nimate denarja za dva motorja ali skoraj še enkrat toliko za podobno opremljenega S1000XR ali Multistrado. Ste malo tehničen tip in ste pripravljeni še malo dodelati vzmetenje? Kupite in uživajte.Yamaha MT-09 Tracer