nedelja, 23. junija 2024

Preizkusili smo: Avtomatsko sklopko Rekluse Z-Start

Deli

“Da bi se vozil z endurom brez sklopke? Ste nori, saj to vendar ni skuter,” sem imel v glavi, ko sem prvič slišal za to ameriško pogruntavščino. Po prvih metrih testne vožnje s Husqvarno TC 450 z nameščeno Rekluse sklopko, sem pa dobil debele oči in nasmeh na obraz, ki se je z naraščanjem težavnosti terena le še večal. Zanimivo!

Da boste lahko posvetili levo roko drugim opravilom 🙂

Kaj in kako?

Rekluze Z-Start je avtomatska sklopka, ki deluje na podoben princip kot sklopke na skuterjih. Vzmet pri prostem teku ali ugasnjenem motociklu drži sklopko razklopljeno, tako kot če bi držali levo ročko na krmilu. Ko pa dodamo plin in se obrati povečajo, pa kroglice v mehanizmu zaradi centrifugalne sile silijo stran od osi vrtenja. Zaradi oblike utorov, v katerih so nameščene pritisnejo na ploščo, ki potem aktivira sklopko. Vse to se zgodi zvezno in nesunkovito, ker sila pritiska na ploščo narašča sorazmerno z obrati motorja, teža kroglic in karakteristika vzmeti pa sta izbrana tako, da je sklopka popolnoma vklopljena pri ravno pravšnjih obratih. Lamel ni potrebno menjati, je pa zaradi nekaj več prostora, ki ga zasede mehanizem potrebno menjati kovinske plošče, ki so nekaj desetink milimetra tanjše od serijskih. Kompletu je z istim namenom priloženo še debelejše tesnilo.

Sestavni deli.

Montaža je dokaj preprosta, če imate nekaj orodja in mehanične žilice, lahko to opravite tudi v domači garaži. Motocikel položite na levi bok, da ne izteče olje, odstranite pokrov, zamenjate kovinske plošče. Namestite še mehanizem, podložite debelejša tesnila in privijačite pokrov. Priporočljivo je še odstraniti ročico sklopke na krmilu, ker drugače se težje navadite na novost. Tu potem lahko najde mesto ročica zadnje zavore. Montažo sicer izvede zastopnik, garancija za sklopko pa velja eno leto.

Glejte, brez ene roke!

 

Zanimivo je, da motocikel pri vklopu prve prestave nič ne “cukne”. Potem samo še privijemo plin in že se peljemo. Začetno pospeševanje je popolnoma zvezno. Ni čutili začetka drsenja, niti trenutka, ko je sklopka popolnoma sklopljena, čas drsenja je po občutku zelo kratek. Prestavljanje navzgor je povsem gladko, ko pa nižamo prestave pa je čutiti malenkosten odpor na ročici menjalnika. Še vedno precej manjši kot pri prestavljanju navzdol brez sklopke pri serijskih vozilih.

Samo držite krmilo, nič bat. ????

Avtomatska sklopka me je najbolj navdušila pri počasnem “plezanju” po težjem terenu. S serijsko sklopko je takrat precej dela, tako pri spustih kot vzponih. Tu pa sem se lahko povsem posvetil vožnji – skrbi, da bo sredi klanca ugasnil motor, ni! Avtomatika nas reši iz težav tudi, če pridemo na težji teren s previsoko prestavo. Teoretično bi lahko z mesta speljal tudi z najvišjo prestavo, a bodo trpele lamele. Obraba naj bi bila pri pametni uporabi skoraj enaka tisti pri navadni sklopki, če pa bo voznik preveč površen in pogosto vozil v previsoki brzini, pa lahko lamele postanejo potrošni material. Tega v kratkem času nismo imeli možnost preizkusiti, boljšo sliko bi pokazal test na daljše obdobje.

Težavni spusti bodo lažji.

Profesionalni dirkači si tega dodatka mogoče ne bodo omislili, ker včasih potrebujejo sklopko za kakšen “skok” čez skalo, hlod… Z avtomatsko sklopko pa gre vse zveznejše in bolj tekoče, zato bo dobrodošlo pomagalo hobi voznikom, ki jim je včasih uporaba leve ročice na krmilu odveč. Zanimivo bi bilo zadevo preizkusiti na šibkejšem, dvotaktnem motociklu, pri katerem v nižjih obratih primanjkuje moči. Dobavljiva je za vse enduro, motokros, supermoto in ATV vozila, cene pa se gibljejo nekje od 125.000 pa do 150.000 SIT.

Rekluse Z-Start je zanimiva novost na našem trgu, katero bi si z veseljem omislil za enduro motocikel. Seveda, če bi imel na bančnem računu 500 evrov preveč… Drago? Za primerjavo – cene “antihopping” sklopk so okrog 1000 EUR. Odločitev je vaša.

Beseda mojstra: Jože Langus, mehanik in enduro dirkač

“Za nekoga, ki res obvlada vožnjo, Z-Start ne pride v poštev, medtem ko so ostali večinoma navdušeni nad preprostostjo vožnje, ki jo ta sklopka omogoči. Navaditi se je treba le, da se pri mirovanju ne privija plina, kot to počno nekateri v prostem teku, ker motor takoj “skoči”, ter da ugasnjen motocikel na klancu ne zavira. Obraba lamel je pri pametni uporabi presenetljivo majhna. Potrebna je le dobra začetna nastavitev, da motor že pri prostem teku ne sili naprej in da je prestavljanje povsem mehko – v nasprotnem primeru lahko škodujemo tudi nekaterim mehanskim delom v menjalniku.”

Več novic

Zadnje novice