Prvi vtis: BMW F 800 GT

22
5080

Na motosvetovi preizkušnji se je znašla druga BMW-jeva novost z letnico 2013, ki je ob pompu zaradi novega GS-a ostala skoraj neopažena. Po prvih kilometrih lahko zapišemo, da neupravičeno.

BMW F 800 GT

Ko so ga svetovnemu spletu predstavili lansko jesen, sem zastrigel z ušesi. Čeprav je tega že sedem let, je spomin na vožnjo s predhodnikom (ali bolje rečeno – starejšim bratom) BMW F 800 S še vedno dober. Elastičnost dvovaljnika, mehkoba jermenskega prenosa, lahkotnost “šeststotaka” in poreklu dorasle vozne lastnosti. Ampak S se ni prijel – bil je, tolmačite s pametjo, preveč športen. Reinkarnacija v modro-beli znački bolj primerni (potovalni) obliki je zato dobrodošla.

Po prvih kilometrih iz slovenske v gorenjsko prestolnico z nekaj ovinki in vmesnimi postajami so se pričakovanja potrdila. Motor(ček) z 90 “konji” je dovolj zrel za rabo, kakršni je GT pač namenjen. Položaj ne bi mogel biti nevtralnejši – pri hitrosti 120 kilometrov na uro je telo ravno toliko naslonjeno na zračni upor, da so mišice na trupu in rokah popolnoma sproščene. V mestu je simpatično lahek, na avtocesti varno stabilen. Zaenkrat sta dober vtis zmotila le dokaj trda in od hidravlične manj natančna sklopka z žičnim potegom in nekaj drobnih tresljajev, ki se na krmilu pojavijo pri prej omenjeni potovalni hitrosti.

Mislim, da bo za dokončno potrditev zapisanih graj treba na daljši izlet. Do morja, na primer. Najbolje, da kar jutri.

22 COMMENTS

 1. Jaz pa grajam izpuh. Rotaxov motor daje tako obupen glas, pa najsi ima gor original lonec, ali pa aftermarket. Resnično sem si vzel čas, ter poskusil najti najustreznejšo rešitev, vendar, za \”dober\” zvok, mora ta motor imeti pol metra dolg lonec, kakršnega pa , na žalost , že ima !

 2. Ga videl včeraj v Mariboru in videl samo to, da je lepotec za Gs-a pa tudi za predhodnika. Za kaj več pa bi ga bilo potrebno probat ali pa vsaj podrobno vreči oko nanj. Kakšna pa je kaj cena?

 3. Meni je všeč, samo uradno morem to zanikat (Ni Yamaha pa še rdeč ni …) Za tega ne vem, F 700 GS z LeoVince pa ima kar se mene tiče super zvok (kolikor sem ga uspel sledit 😀 )
  Če bi mel € bi se znašel pri hiši. Definitivno

 4. Bil na testni vožnji – prav lušten motor!
  Vsaka čast Avtovalu Grosuplje, imajo kar lepo floto testnih motorjev (za razliko od Selmarja)
  Tako se prodaja motorje in pridobiva nove kupce – če seveda imaš interes!

 5. pozdravljeni!
  zanimam se za BMW F 800 GT,zanima me če kdo ve kako je z sopotnikom.Kako udobno se naj bi počutil na sedežu vzadaj,saj je vendae potovalni motor.Motor mi je lep ,ga bom verjetno nabavil.Hvala in lp.